 I slutet av 2020 blev Mustafa "Musse" Mohamed och Charlotta Fougberg utsedda till ambassadörer för Sundströmsprojektet, som fokuserar på unga medel- och långdistanslöpare i Sverige. Foto: Deca Text & Bild Hösten 2016 togs prestationscentrumet för medel- och långdistans fram i Göteborg, och kort därefter hoppade Svensk Friidrotts samarbetspartner Sundström Safety på, och skapade ”Sundströmsprojektet”, eller "Svenska Löpartalanger" som det också kallas. Ungdomsprojektet har ett centralt fokus på långvarighet och framgång – två ord som går hand i handsken med Sundströmprojektets nya ambassadörer, Charlotta Fougberg och Mustafa ”Musse” Mohamed. De har slagit personliga rekord vid 35 respektive 41 års ålder, tagit mängder av SM-medaljer och placerat sig på prispallen i flertalet europeiska mästerskap. Charlotta deltog exempelvis i sitt första internationella mästerskap bara ett år innan hon tog silver på EM i Zürich 2014, när hon var 29 år gammal. Musse tog sin första medalj på ett internationellt mästerskap år 2006, när han var 26 år gammal, och är fortfarande aktiv i dag – 15 år senare.
Förebilder i ett livslångt lärande
Grengruppscheferna för medel- och långdistans, Johan Wettergren och Ulf Friberg, ser de nya ambassadörerna som förebilder i ett livslångt lärande – någonting som Charlotta och Musse ser positivt på. Med sina erfarenheter och prestationer hoppas de kunna inspirera yngre att träna med blicken långt in i framtiden.
– När man är ung är det viktigt att tänka långsiktigt. Det är ofta man bara tänker på "nästa år", när man egentligen borde lyfta blicken och satsa på att bli bra om tio år i stället, säger Musse till Svensk Friidrott.
– Det är bättre att inte stressa, ta några små steg i taget och bygga upp försiktigt. Då kanske man lägger upp träningen lite annorlunda för att inte skynda fram all kapacitet så snabbt som möjligt.
Charlotta Fougberg understryker också vikten av gemenskapen och att träna tillsammans i grupp.
– Dagarna går upp och ned, och har man en lite sämre dag kan träningskompisar lyfta en. Vi alla är vinnarskallar, men på träningen handlar det verkligen om att hjälpa varandra. Har man någon ett halv steg före hela tiden så är det också lättare att pressa sig själv till att göra det där lilla extra, säger Charlotta Fougberg.
– Alla är vi olika, men jag tror på att en kontinuitet i träningen är bra för alla. Vissa utvecklas i olika takt, och därför är det jätteviktigt att bygga en bra grund. Man behöver inte vara ivrig till en början; resultat kommer om man har tålamod, vilket jag och Musse visar på. Att man kan hålla på väldigt länge, om man tränar smart, avslutar Fougberg.
/Lukas Nordén |