Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Torsdag 26 november 2020

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Nyhetsarkiv

Visa nyheter Publicerade under:
Som:


Förtydligande kring gruppstorlek för aktiva födda 2005 och senare

 26 nov, 2020.På onsdagskvällen publicerade Riksidrottsförbundet ett förtydligande om att träning för aktiva födda 2005 och senare inte berörs av den nya 8-personersregeln utan ska ske efter de lokala allmänna råd som är införda regionalt.

Läs mer Läs mer...

Uppskattat webbinarium med Frida
Svensson - se hela i efterhand

 26 nov, 2020.Drygt 40 kvinnliga coacher från hela Friidrottssverige deltog under tisdagskvällen på ett av webbinarum med elitcoachen Frida Svensson.
   Frida Svensson, som har en framgångsrik häckkarriär bakom sig, hade när hon slutade som 30-åring inga planer på att bli coach.

Läs mer Läs mer...

Svensk Friidrott bjuder in till nätverksträff

 25 nov, 2020.Den 8 december arrangeras digital nätverksträff för föreningar, ledare och tränare som är verksamma i parafriidrott eller går i tankarna att starta upp. Vi kommer få lyssna på Niklas Almers, paralympisk sprinter, tillsammans med hans tränare Ingela Nilsson IFK Växjö.

Läs mer Läs mer...

Ordförandekonferensen hölls digitalt
– med fokus på Strategi 2025

 24 nov, 2020.I lördags arrangerades Svensk Friidrotts Ordförandekonferens med totalt 50 deltagare från förbundsstyrelsen, distriktsordförande, elitklubbar, ungdomsrådet, kommittéer och Friskis&Svettis. Ordförandekonferensen är årligen återkommande under hösten och i år var första gången någonsin som den genomfördes helt digitalt.
    Ordförande Johan Storåkers kommenterade i sitt inledningstal den speciella situation som gäller i rådande Coronasituation och betydelsen att vi även fortsättningsvis tar vårt ansvar i att bekämpa smittspridningen.

Läs mer Läs mer...

Nya gemensamma riktlinjer:
Ute - små grupper - tävlingsuppehåll

 24 nov, 2020.Som en konsekvens av den nya regleringar som införts för att minska smittspridningen i landet har även friidrottens riktlinjer uppdaterats. Dessa är nu utformade på nationell nivå och planeras i första steget att gälla över trettondagshelgen. Du kan ta del av de nya riktlinjerna här och det grundläggande budskapet är:

Läs mer Läs mer...

Ett webbinarium om ledarskap
– för och med kvinnliga tränare

 23 nov, 2020.Som en del av vårt jämställdhetsarbete kommer Svensk Friidrott arrangera en serie av webbinarium för och med kvinnliga coacher. Först ut är ett samtal med Frida Svensson, tisdag 24 november kl 18.

Läs mer Läs mer...

Anmälan till webbinarium
om nya riktlinjer

 23 nov, 2020.På onsdag, 25/11, kl 19.00 hålls ett webbinarium om reviderade riktlinjer för friidrotten under den närmaste tiden. De är utarbetade utifrån de nationella skärpningar som presenterades under förra veckan och som träder i kraft i den här.
   Innan webbinariet kommer riktlinjerna också publiceras här på friidrott.se.
   Anmäl dig här.
   /Hillevi Thor

Läs mer Läs mer...

Sex nomineringar till Idrottsgalan

 23 nov, 2020.I helgen presenterades nomineringarna till Idrottsgalan som går av stapeln för 22:a gången den 18 januari. Inte mindre än sex nomineringar tillfaller friidrotten. Det är det högsta antalet på 13 år (friidrotten hade 8 nomineringar -04 och -06, samt 7 stycken -05 och -08).

Läs mer Läs mer...

Friidrottsgalan 2020: Se svenska
stjärnorna prisas i SportExpressen

 19 nov, 2020.Mot alla odds blev det ändå en friidrottssäsong 2020. Och vi har fått se en mängd friidrottsprestationer i världsklass av svenskar. Vi har två världsettor, fem topp 5-placeringar och tio topp 10-placeringar på världsbästalistan. Och inte minst en ny världsrekordinnehavare i Armand Duplantis som hoppat högst genom tiderna både inne och ute.
   

Läs mer Läs mer...

Situationen är allvarlig
– viktigt att vi tar vårt ansvar!

 16 nov, 2020.Måndagen den 16 november lämnade regeringen besked om att antalet personer som kan samlas till allmänna sammankomster kommer att begränsas till åtta personer, med start den 24 november och inledningsvis under fyra veckor framåt. Detta med anledning av att människor i lägre utsträckning följer de allmänna råden nu och att detta leder till att människors liv riskeras och påfrestningarna på vården stiger. Risken för smittspridning ökar och några av de största riskfaktorerna är i inomhusmiljöer och vid kontakt med nya människor.

Läs mer Läs mer...

Över 1,6 miljoner till Sveriges friidrottsföreningar

 13 nov, 2020.Ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, har summerat försäljningen av Bingolotter, Sverigelotter och Julkalendrar det senaste verksamhetsåret. Bland specialförbunden är fotbollen den idrott som tjänat ihop mest - 81,5 miljoner i överskott. Friidrottsföreningar runt om i Sverige, som sålt Folkspels produkter, har tjänat ihop 1 659 000 kronor.

Läs mer Läs mer...

Nominering till Ungdomsfonden

 12 nov, 2020.Nu kan ni som förening eller distrikt nominera era mest lovande aktiva upp till 19 år att få stipendium av Ungdomsfonden, som innefattar Edvind Wide-stipendiet. Årligen skall medel ur fonden tilldelas ledare och/eller ungdomsaktiv (upp till 19 år), minst en man och en kvinna, som gjort förtjänstfulla insatser inom ungdomsfriidrotten.

Läs mer Läs mer...

Ungdomsmärket – Nu med
mångkamp och terräng!

 12 nov, 2020.Friidrottsåret 2020 börjar nå sitt slut. Ett bra sätt uppmärksamma ungdomarnas prestationer från året är genom Ungdomsmärket. Det finns märken för alla åldrar från 17 år och nedåt till barn. Alla grenar för ungdomar har tre resultatnivåer: brons, silver och guld.

Läs mer Läs mer...

Nominera Årets Unga ledare

 11 nov, 2020.Vill du lyfta fram en ung ledare som är en förebild för sin omgivning?
   Årets Unga Ledare är en utmärkelse som instiftades 2019 och ska uppmuntra och visa förebilder. Utmärkelsen kan delas ut till individer eller till en grupp ledare.

Läs mer Läs mer...

IK Finish först ut med Nestléspelen

 10 nov, 2020.På förbundsårsmötet 2019 togs ett beslut om att ta fram ett regelverk för hur barn upp till 12 år ska tävla i friidrott. Där presenterades det ett antal rekommenderade tävlingsformer och det var till grund av dessa som Nestléspelen, en sprillans ny tävlingsform, skulle bildas.

Läs mer Läs mer...

Möt MAI-trion som dominerat svensk
sprint -20: ”Största rivaler på banan”

 10 nov, 2020.

Läs mer Läs mer...

Svenskt rekord för Sarah

 8 nov, 2020.Sarah Lahti sänkte sitt eget tre år gamla svenska rekord på halvmaraton med sex sekunder till 1:09:52 i ett lopp där hon slutade tvåa. I halvmaratonloppet sprang de istället 9.5 varv, och Sarah hade varvtiderna 3:29 (halvt varv, 1098 meter), 8:13, 8:14, 8:17, 8:15, 8:21, 8:21, 8:23 och 8:15 – och lyckades trots en positiv splitutveckling spurta sig ner under rekordet på sista varvet.
   Sarah är nu femma genom tiderna i Norden.

Läs mer Läs mer...

Svenskt rekord för Jonas Glans:
"Väntat på det här i hela karriären"

 8 nov, 2020.Vilket sätt att avsluta veckan! Jonas Glans (f.d. Leanderson) och Sarah Lahti sätter båda svenska rekord i en landsvägstävling i tyska Dresden under söndagskvällen.
   Jonas Glans, i sitt första lopp sedan 3000m-loppet på Inomhus-EM i Glasgow i början av året, sänkte Mustafa Mohameds rekord från 18 maj 2008 med fyra sekunder till 28:08 och vann också loppet. David Nilsson tangerade ”Musses” numera gamla rekord på 28:12 och slutade trea.

Läs mer Läs mer...

Häftet Näringslära för barn -
ladda ner eller beställ gratis

 6 nov, 2020.I slutet av sommaren lanserade Svensk Friidrott och livsmedelsproducenten Nestlé konceptet Nestléspelen. Nestléspelen är ett koncept som bygger på att hjälpa friidrottsföreningen att arrangera enkla, varierade aktiviteter för barn under 11 år.
   Nestlé har även tagit fram ett nutritionshäfte skapat för idrottande barn. Innehållet är baserat på Nordiska Näringsrekommendationer med syftet att ge goda råd till föräldrar och barn hur barn äter hälsosamt och få en positiv inställning till mat. Här får ni även svar på hur barn bör äta och dricka inför och efter ett träningspass, men även ämnen som hållbarhet och hygien.

Läs mer Läs mer...

Uppdaterade riktlinjer:
Förtydligande kring elitfriidrottare

 5 nov, 2020.Vid dagens myndighetsgemensamma presskonferens kring läget i pandemin presenterades skärpta allmänna råd i regionerna Kronoberg och Södermanland. Det är nu alltså ännu fler friidrottsföreningar som berörs av de riktlinjer som tagits fram för hur friidrottsverksamheten bör anpassas.
   Riktlinjerna har uppdaterats utifrån ett antal förtydliganden från Riksidrottsförbundet, framförallt gällande definitionen av vilka idrottare som kan bedömas som yrkesutövare. Yrkesmässigt friidrottande definieras nu enligt följande, och båda kriterierna måste vara uppfyllda för att individen ska bedömas som yrkesmässigt idrottande friidrottare.

Läs mer Läs mer...

Suldan löpambassadör i Somalia – tillbaka i hemlandet efter 12 år

 5 nov, 2020.I onsdags uppmärksammade Aftonbladet att den svenska löparen Suldan Hassan farit hem till födelselandet Somalia, för första gången på tolv år. Han är dock inte endast där som turist, utan också som löparambassadör.
   
   Han vill väcka löparstormakten i landet
   I miljonstaden Hargeisa skapade Hassan ett eget tävlingslopp (ca 5km) där ett femtiotal människor deltog.
   – Vi vill promota löpningen som folkhälsa och en idrott för båda killar och tjejer, säger Hassan till Aftonbladet.
    Trots det blyga deltagarantalet fick händelsen stor uppmärksamhet med en tv-sänd presskonferens och priser på 700 dollar till vinnaren av både herr- och damklassen. Det förekom även diskussioner med landets idrottsminister – där fokuset låg på en jämställd idrott.

Läs mer Läs mer...

Uppdaterat centralt tävlingsprogram för veteraner

 4 nov, 2020.Här redovisas de centrala veterantävlingar som den 3 november 2020 är genomförda eller planerade 2020–2023. Till och med augusti månad 2020 har samtliga svenska veteranmästerskap utomhus ställts in eller flyttats på grund av Coronapandemin (totalt sex mästerskap). Under hösten däremot genomförs sex svenska veteranmästerskap. VSM femkamp i Västerås 12 september, VSM stafett i Göteborg den 12–13 september, VSM kastmångkamp i Huddinge den 20 september, VSM 10 km i Anderstorp den 10 oktober, VSM terräng i Vällingby den 24–25 oktober och VSM terräng M/K 70+ den 8 november i Enköping.

Läs mer Läs mer...

Riktlinjer för friidrottsverksamhet under skärpta allmänna råd

 3 nov, 2020.Under dagen infördes skärpta allmänna råd i ytterligare tre regioner – Halland, Örebro och Jönköping. Sedan tidigare råder dessa i Uppland, Skåne, Stockholm, Västra Götaland och Östergötland. I slutet av förra veckan publicerades övergripande riktlinjer för hur friidrotten kan bedrivas under de förutsättningarna och nu har ytterligare förtydliganden utarbetats.
   Dessa ska ses som komplement till de riktlinjer som gäller för träningsverksamheten i stort just nu och är utformade så att det finns riktlinjer för vart och ett av de allmänna råd som kan införas lokalt. I grunden kvarstår hela tiden det gemensamma ansvaret att agera klokt för att begränsa smittspridningen och de rutiner som alla bör känna till väl; stanna hemma och delta inte i aktiviteter om du är sjuk eller har symptom, tvätta och sprita händerna regelbundet och tänk i alla situationer på att hålla avstånd till andra människor.

Läs mer Läs mer...

Succé för Löprundan!

 3 nov, 2020.I helgen genomfördes äntligen den första fysiska nätverksträffen inom initiativet Löprundan, och vilken succé det blev. Under fredagen och lördagen tog Jönköping och Scandic Elmina emot 20 taggade löpledare & tränare där temat för träffen var löpgruppen. Föreläsare för träffen var BG Nilensjö, IS Göta, Tony Hatefnejad, Team Runners High och Daniel Cortobius, Svensk Friidrott.

Läs mer Läs mer...

Ståhl och Duplantis nominerade till årets manliga friidrottare

 2 nov, 2020.I ett pressmeddelande har World Athletics under måndagsmorgonen bekräftat vilka tio atleter som kan bli utsedda till årets manliga friidrottare 2020. Förra året var det endast Daniel Ståhl som nominerad från Sverige, men med tanke på Armand Duplantis världsrekordsår är det självklart rimligt att även han ska vara nominerad i år, vilket han också är.

Läs mer Läs mer...

Kraftmätningen 17 år: Justerat upplägg

 2 nov, 2020.Kraftmätningen 17 år är en lagtävling som består av grenarna 60m, 800m, höjdhopp, längdhopp, kula och stafett 6x200 meter. Deltagande föreningarna kan ställa upp med mixlag eller endast enskilda pojklag eller flicklag.
   
   Inomhustävlingen 2020, som var planerad i Sollentuna, var tyvärr tvungen att ställas in. Nu hoppas vi kunna genomföra Kraftmätningen 17 år 2021 med ett justerat upplägg.
   

Läs mer Läs mer...

Ansökt till RIG?
Dubbelkolla din ansökan!

 29 okt, 2020.Alla som ansökt till ett RIG i friidrott uppmanas att dubbelkolla sin ansökan – framförallt om du inte fått någon ansökningsbekräftelse. För att göra detta ska du logga in på ansökningsportalen https://www.friidrottsgymnasieansokan.se och där säkerställa att din ansökan ligger inne. Om din ansökan inte gör det så ber vi dig att ta kontakt med Sofia Kuylser, sofia.kuylser@friidrott.se, 0766984746 så snart som möjligt.
   /Hillevi Thor

Läs mer Läs mer...

Skärpta allmänna råd i flera regioner
– tänk till och var försiktiga!

 29 okt, 2020.Just nu råder skärpta allmänna råd i flera av Sveriges regioner.

Läs mer Läs mer...

Premiär för Run all around i Örebro

 29 okt, 2020.Den gångna veckan besökte Svensk Friidrott Örebro AIK när de hade sitt premiärpass med konceptet Run all around. Örebro AIK har tagit till sig ambassadörskapet av Run all around på ett ypperligt sätt. Vi möttes av 5 laddade ledare med nytryckta reflexvästar som tydligt visade konceptets logga samt en beachflagga med detsamma. Det kändes professionellt och mycket välkomnande.

Läs mer Läs mer...

Ansök om att arrangera SM-tävlingar 2022 och 2023

 28 okt, 2020.Det har åter blivit dags för föreningarna inom Svensk Friidrott att fundera på att kandidera om att få arrangera någon av våra kommande mästerskapstävlingar.
   
   SM-tävlingar 2022
   I nuläget är arrangörer utsedda till ett antal av våra nationella mästerskapstävlingar under 2022. Friidrotts-SM kommer att gå i Norrköping, Lag-SM inom ramen för SM-veckan i Linköping, JSM i Sollentuna, USM i Uppsala och IUSM i Göteborg. Dessutom är SM-tävlingarna i marathon och halvmarathon redan placerade i Stockholm resp. Göteborg genom fleråriga avtal med arrangörerna av Stockholm marathon och Göteborgsvarvet.
   
   

Läs mer Läs mer...

SM-pokalen:
Hässelby bästa klubb på rekordpoäng

 28 okt, 2020.I fjol skilde bara sju poäng mellan de tre främsta föreningarna i kampen om SM-pokalen då Malmö AI försvarade segern. I år saknades all dramatik sedan Hässelby SK kopplat greppet under inomhussäsongen och sedan utökat ledningen mer eller mindre kontinuerligt under tre hektiska SM-månader fram till i söndags.

Läs mer Läs mer...

Ahmed tog sitt tredje raka SM-guld – Wallenius behöll ledningen

 27 okt, 2020.I P19 6km var det Sharmarke Ahmed som relativt tidigt kunde slita sig loss från lagkompisen Nils Bredin och Hässelbylöparen, Andreas Carlsson i täten. Efter ett första avvaktande varv fann Ahmed en lucka och bestämde sig då för att ta chansen – vilket resulterade i ännu ett guld för Hälle. I och med första platsen har Sharmarke nu tagit tre raka SM-guld i terräng.

Läs mer Läs mer...

Hälle IF suveräna i terräng-SM

 28 okt, 2020.På fjolårets terrängmästerskap i Umeå var Spårvägen bästa förening med 51 poäng före Hälle IF, 30. Men i Vällingby den gångna helgen var västkustföreningen med det rödvitrandiga linnet tillbaka som bästa klubb då de mer än fördubblade poängen till 61. Bakom följde arrangerande Hässelby, 54, Spårvägen, 42, och Sävedalen, 27.

Läs mer Läs mer...

Terräng-SM: Sennström övertygade – Fitsumbrhan spurtade hem segern

 27 okt, 2020.Hemmalöparen från Hässelby, Linnea Sennström gick ut hårt i K22 6km och lyckades även behålla ledningen ända in i mål. Segern var aldrig hotad av konkurrenterna, trots att hon inte lagt upp loppet som hon hade tänkt sig.
   
   – ¬ Jag tänkte avvakta lite, det var planen. Jag var lite orolig att jag hade öppnat för hårt, men det kändes bra hela vägen, säger Linnea Sennström efter loppet.
   
   Linnea har fått sitt stora genombrott under säsongen, när hon sprang hem ett silver på SM Halvmaraton.

Läs mer Läs mer...

Påminnelse:
Nominera din förenings vardagshjälte

 27 okt, 2020.Idrotten bygger på många människors ofta ideella arbete och vi har turen att ha många av dessa eldsjälar inom friidrotten. Deras arbete är alltid otroligt värdefullt men frågan är om deras inte är extra viktig i år, när många verksamheter har det tufft. Därför vill vi hylla någon person som gör betydande insatser i friidrottens vardag.

Läs mer Läs mer...

Senaste veckan
Veckan 19.11 - 26.11

Förtydligande kring gruppstorlek för aktiva födda 2005 och senare
På onsdagskvällen publicerade Riksidrottsförbundet...

Uppskattat webbinarium med Frida
Svensson - se hela i efterhand

Drygt 40 kvinnliga coacher från hela Friidrottssve...

Svensk Friidrott bjuder in till nätverksträff
Den 8 december arrangeras digital nätverksträff f...

Ordförandekonferensen hölls digitalt
– med fokus på Strategi 2025

I lördags arrangerades Svensk Friidrotts ordförand...

Nya gemensamma riktlinjer:
Ute - små grupper - tävlingsuppehåll

Som en konsekvens av den nya regleringar som inför...

Ett webbinarium om ledarskap
– för och med kvinnliga tränare

Som en del av vårt jämställdhetsarbete kommer Sven...

Anmälan till webbinarium
om nya riktlinjer

På onsdag, 25/11, kl 19.00 hålls ett webbinarium o...

Sex nomineringar till Idrottsgalan
I helgen presenterades nomineringarna till Idrotts...

Friidrottsgalan 2020: Se svenska
stjärnorna prisas i SportExpressen

Mot alla odds blev det ändå en friidrottssäsong 20...

Förra veckan
Veckan 12.11 - 19.11

Friidrottsgalan 2020: Se svenska
stjärnorna prisas i SportExpressen

Situationen är allvarlig
– viktigt att vi tar vårt ansvar!

Över 1,6 miljoner till Sveriges friidrottsföreningar
Nominering till Ungdomsfonden
Ungdomsmärket – Nu med
mångkamp och terräng!

Två veckor sedan
Veckan 5.11 - 12.11

Nominering till Ungdomsfonden
Ungdomsmärket – Nu med
mångkamp och terräng!

Nominera Årets Unga ledare
IK Finish först ut med Nestléspelen

Möt MAI-trion som dominerat svensk
sprint -20: ”Största rivaler på banan”

Svenskt rekord för Sarah
Svenskt rekord för Jonas Glans:
"Väntat på det här i hela karriären"

Häftet Näringslära för barn -
ladda ner eller beställ gratis

Uppdaterade riktlinjer:
Förtydligande kring elitfriidrottare

Suldan löpambassadör i Somalia – tillbaka i hemlandet efter 12 år