Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 26 februari 2021

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Nyhetsarkiv

Visa nyheter Publicerade under:
Som:


Sök till friidrottens elitidrottsmiljöer

 26 feb, 2021.Är du friidrottare och tänker plugga högskola eller universitet med start HT 2021? I friidrottens elitidrottsmiljöer får du bästa möjliga förutsättningar att kombinera högskolestudier med friidrottssatsningen. Svensk Friidrott har ett fördjupat samarbete med sju miljöer i Sverige, där vi samverkar för att skapa bästa möjliga förutsättningar för dig som vill plugga på universitet och högskola, samtidigt som en fortsatt satsning på friidrotten.

Läs mer Läs mer...

Nya riktlinjer från måndag
och remissvar inlämnat

 26 feb, 2021.Regeringen och Folkhälsomyndigheten har under de senaste dagarna betonat att pandemisituationen fortfarande är allvarlig i landet. Antalet personer som smittats av covid-19 sjunker inte längre, de nya mutationerna skapar osäkerhet och vaccinationseffekten har ännu inte nått hela befolkningen.
   Från 1 mars tillåts därför tävlingsverksamhet endast för de idrottare som bedöms som yrkesverksamma. Med stöd i detta och utifrån tydliggöranden från Riksidrottsförbundet införs nya riktlinjer för friidrotten från måndag 1/3. Friidrottens riktlinjer, uppdaterats utifrån det nya läget, återfinns här.

Läs mer Läs mer...

Slutliga truppen till IEM presenterad

 26 feb, 2021.Den svenska truppen till inomhus-EM i Polen 4-7 mars är nu helt spikad. Och det är en totalt 29 namn stor trupp som åker i nästa vecka. Ett flertal lyckades kvala in de sista dagarna; Samuel Pihlström, Gaël de Coninck och Leo Magnusson kvalade in på 1500m respektive 800m sista kvaldagen i onsdags.

Läs mer Läs mer...

Rapport från styrelsemötet

 26 feb, 2021.Förbundsstyrelsen hade i fredags förra veckan, 19 februari, sitt tredje möte för året. Normalt brukar det här mötet genomföras under två dagar och i samband med Inomhus-SM, men liksom de senaste gångerna genomfördes mötet digitalt via teams. Det var full uppslutning med hela styrelsen närvarande under de fem timmar som mötet pågick.

Läs mer Läs mer...

Nytt svenskt rekord för Fanny Roos

 25 feb, 2021.På en liten elittävling i Telekonsult Arena i Växjö stötte Fanny Roos återigen ett nytt svenskt rekord, för tredje gången under den pågående inomhussäsongen. I andra omgången mäktade hon med 18.85 – nästan två decimeter längre än det svenska rekordet som hon satte på Raka Spåret i början av februari.

Läs mer Läs mer...

Parafriidrott: Sök verksamhetsstöd

 25 feb, 2021.Nu finns det möjlighet för föreningar som vill starta upp eller utveckla sin verksamhet för parafriidrott att söka verksamhetsstöd. Syftet med stödet är att stimulera föreningar till att utveckla sin verksamhet mot personer med funktionsnedsättningar. Stödet kan till exempel användas till utbildningar, inköp av utrustning, uppstart av träningsgrupp eller att inkludera parafriidrotten i föreningens friidrottsskola.

Läs mer Läs mer...

Inspirera friidrottsföräldern
-håll igång hemifrån med familjen

 25 feb, 2021.Sportlovsveckorna är här och med det lite ledighet på många håll. I vissa familjer är det alla som fått ledigt, i andra är det kanske bara barnen. Oavsett är det viktigt att vi fortsätter röra på oss. Som förening kan ni uppmuntra era friidrottsföräldrar att hålla igång, även på sportlovet. Med inspiration från Norge har Nestlé tagit fram ett gäng filmer med roliga övningar för hela familjen att genomföra.

Läs mer Läs mer...

Belgrad: Mondo flyger igen!

 24 feb, 2021.Den som varit orolig för Mondo Duplantis form efter känningen i låret som fick honom att bryta i Liévin för två veckor sedan kan pusta ut nu! För insatsen i onsdagskvällens gala i Belgrad var minst sagt övertygande:
   Efter en miss i första på 5.60 flög han högt över i andra, fortsatte med högt över 5.80 i första (därmed var tävlingen vunnen), en antydan till ribbkontakt i första på 6.00 och ingen ribbkontakt alls i första på 6.10!
   Sammantaget den mest övertygande hoppningen han gjort sedan förra vintern faktiskt!
   Nytt världsårsbästa
   6.10 är även en höjd som förutom Mondo själv tre gånger i fjol (två inne och en ute) bara Bubka (elva gånger i början på 1990-talet) och Lavillenie (en gång inne 2014) någonsin klarat.
   Mondo begärde sedan upp ribban på världsrekordhöjden 6.19 och gjorde ett hyggligt och ett avbrutet försök innan han med

Läs mer Läs mer...

Tre IEM-kval i Göteborg i dag

 24 feb, 2021.Trots att inomhus-SM precis har avslutats tävlas det på dessa dagar runtom i Sverige - med tydligt IEM-mål i sikte.
   I dag arrangerades en mindre medeldistanstävling i Friidrottens Hus: Bannister Invitational. Där blev det inte mindre än tre klarade kvalgränser till inomhus-EM i Torun.

Läs mer Läs mer...

IEM-klara Meraf & Mondo tävlar i kväll

 24 feb, 2021.I kväll arrangeras två internationella galor i Belgrad respektive Madrid. Och vi har ett svenskt deltagande på båda orter - båda är uttagna till inomhus-EM som inleds nästa vecka.

Läs mer Läs mer...

Ta del av konceptet "Run All Around"

 23 feb, 2021.Vill din förening starta upp en ny löpgrupp eller kicka igång en gammal? Då kan ni ta del av konceptet "Run All Around".
   Ansök och planera nu, så är ni redo att köra igång när förutsättningarna tillåter.

Läs mer Läs mer...

Vilken förening lyckades bäst på ISM?

 23 feb, 2021.Den gångna helgens mästerskap i Malmö resulterade i tre mästerskapsrekord, ett svenskt juniorrekord och en dubbelvinnare i Moa Hjelmer på 200 och 400 m. Men vilken klubb tog mest poäng?

Läs mer Läs mer...

Inblick i Malin Sundströms ledarskap:
ett webbinarium för kvinnliga tränare

 22 feb, 2021.Det var under ett föräldramöte i IFK Lidingö som Malin Sundström räckte upp handen och erbjöd sig att hjälpa till när det fanns ett behov av fler tränare till den träningsgrupp där hon hade sina barn. Det var för 16 år sedan, idag är hon kvar IFK Lidingö men inte längre i rollen som tränare för barngrupper. Idag är Malin en framgångsrik elitcoach i medel- och långdistans.
   

Läs mer Läs mer...

Hjelmer tog sin tredje raka SM-dubbel

 22 feb, 2021.På söndagseftermiddagen lyckades Spårvägens Moa Hjelmer kamma hem guldet på både 200m och 400m för tredje gången i karriären. Första gången var i Växjö för ett år sedan, och andra var i Uppsala i somras. Det betyder att hon nu tagit dubbelt guld tre SM-tävlingar i rad – en prestation som ingen tidigare klarat av.

Läs mer Läs mer...

Revanschen: Kadestål tog ISM-guld

 21 feb, 2021.På grund av en tjuvstart i 200m-finalen på ISM förra året diskades Kasper Kadestål. Han påstod att ett högt ljud från kafeterian störde honom och valde därför att springa i protest. In i mål var han först, men protesten avslogs och vinnare blev i stället Carl Bengtström.
   Men under helgens ISM i Malmö var det dags för revansch.

Läs mer Läs mer...

Första ISM-guldet för Maja Nilsson

 21 feb, 2021.De senaste åren har svensk höjd dominerats av Erika Kinsey och Sofie Skoog. Men i dag var förutsättningarna annorlunda. Erika avstår inomhussäsongen och Maja Nilsson har visat på riktigt stark hoppning i vintern - hon gick in i tävlingen som Sverigeetta före just Sofie.

Läs mer Läs mer...

Nytt juniorrekord i tresteg för Åskag

 21 feb, 2021.Inomhus-SM i Malmö har bjudit på två högklassiga trestegsfinaler. I går slog Jesper Hellström till med 16.69 i herrfinalen, och i dag fick vi se ett nytt juniorrekord på damsidan.
   Maja Åskag, guldmedaljör 2019 i Norrköping när hon var 17 år, raderade ut Khaddi Sagnias nio år gamla juniorrekord med en decimeter till 13.67. Endast två seniorer (Emma Green och Camilla Johansson) har hoppat längre genom tiderna.

Läs mer Läs mer...

Ragnar raderade ut ISM-rekordet

 21 feb, 2021.Hässelbys Ragnar Carlsson är verkligen i stor form. I år har han mäktat med det längsta kastet en svensk någonsin noterat i viktkastning, och på lördagskvällen raderade han även ut coach Mattias Jons mästerskapsrekord på ISM i Malmö.

Läs mer Läs mer...

Första SM-guldet på fem år för Odain

 21 feb, 2021.Det var nästintill omöjligt att se vem som korsade mållinjen först av Larsson och Rose, men det blev till slut den sistnämnda som knep guldmedaljen med en vinnartid på 6.73 – en hundradel snabbare än Henrik. Segern är Odains första i ett SM-sammanhang sedan 2016, då han även tog stod som vinnare på 60m i Malmö. Det här är även hans femte SM-guld i karriären.

Läs mer Läs mer...

Guld för Khaddi efter världsresultat

 21 feb, 2021.Khaddi Sagnia tog under lördagen sitt femte ISM-guld i karriären, när hon komfortabelt segrade i längdfinalen. Det längsta hoppet mätte 6.64, och det näst längsta 6.57.

Läs mer Läs mer...

11:15: Inomhus-SM dag 3 live

 21 feb, 2021.

Läs mer Läs mer...

Payton tog sitt första SM-guld

 20 feb, 2021.Eftersom Khaddi Sagnia valde att fokusera på längden blev Claudia Payton en förhandsfavorit när 60m skulle avgöras på ISM i Malmö.
   Redan i försöksheatet pressade Payton ned sitt personliga rekord med fyra hundradelar till 7.30 – en tid som tar upp henne som sjua genom tiderna i Sverige på distansen.

Läs mer Läs mer...

Hellström ny femma genom tiderna

 20 feb, 2021.Redan i första omgången satte Hässelbys Jesper Hellström ribban högt i männens tresteg då han hoppade 15.81 – två centimeter kortare än sitt egna säsongsbästa. För att säkra guldet mäktade han två hopp senare med 16.21, och nådde därmed längder som ingen annan i startfältet varit nära tidigare.

Läs mer Läs mer...

10:50: Inomhus-SM dag 2 live

 20 feb, 2021.

Läs mer Läs mer...

Wictor slog nytt ISM-rekord

 19 feb, 2021.Wictor Petersson var stabil över 20 meter när ISM skulle avgöras på hemmaplan i Atleticum i Malmö, men det skulle dröja till sista omgången innan han fick till en rejäl fullträff. Stöten mätte 21.13, vilket är 24 centimeter längre än hans egna ISM-rekord från Växjö förra året.

Läs mer Läs mer...

Två dagar efter svenska rekordet:
Klar ISM-titel till Andreas Kramer

 19 feb, 2021.I onsdags klev han klart under Martin Enholms 29 år gamla svenska rekord på 800 meter i Torun, Polen. I dag var Andreas Kramer på plats i Malmö - nu iförd det gröna Ullevilinnet istället för Sävedalen som han tillhörde tidigare - för att ta sitt sjunde ISM-guld, det första för nya klubben.

Läs mer Läs mer...

Guldvrålet: Vidar tog 1:a ISM-guldet

 19 feb, 2021.Herrarnas A-final på 3000 meter var på förhand en av de stora snackisarna inför inomhus-SM i Malmö. Frågan var hur många som egentligen skulle blanda sig i striden om IEM-platserna (sex stycken hade klivit under gränsen inför i dag).
   

Läs mer Läs mer...

Fanny Roos tog sitt åttonde ISM-guld

 19 feb, 2021.Konkurrensen i kvinnornas kula är tuffare är någonsin, men Fanny Roos fortsätter att dominera. På fredagseftermiddagen stötte den svenska inomhus -och utomhusrekordhållaren hem ISM-guldet på hemmaplan i Malmö.

Läs mer Läs mer...

16.15: Inomhus-SM – Dag 1

 19 feb, 2021.

Läs mer Läs mer...

Maja Nilsson: ”Jag hoppas att vi kan sporra varandra till högre höjder”

 18 feb, 2021.Maja Nilsson öppnade säsongen med att hoppa 1.88 på Airtime i Göteborg, följde upp med 1.89 på Quality Hotel Games i Växjö, och mäktade sedan med 1.90 i slovakiska Banská Bystrica. Hon har två tuffa år bakom sig, men nu åker Maja till Malmö, och ISM med ett tangerat personbästa och ett resultat som hon även toppar Sverigestatistiken med

Läs mer Läs mer...

Äntligen föll 800m-rekordet!

 17 feb, 2021.Det hann fylla 25 år men fem dagar före vad som hade blivit 29-årsdagen föll det - det svenska rekord på 800m inomhus som tillhört Martin Enholm på 1:45.91 ända sedan den 22 februari 1992!
   Att Sävedalens Andreas Kramer skulle vara den som skulle överta rekordet var ingen överraskning, det gällde bara att hitta "rätt lopp". Och det gjorde Andreas idag vid "Copernicus Cup"-galan i blivande IEM-staden Toruń.
   Orosmolnet i förväg var egentligen bara storleken på startfältet med 11 man inkl haren. Alltså som det var i Liévin senast där Andreas hamnade långt bak i startrusningen och sedan fick slita rejält för att till slut hinna fram till 5:e platsen i mål.
   Offensiv öppning
   Att det skulle inte upprepas den här gången var Andreas uppenbara inställning för trots delad bana två i starten rusade

Läs mer Läs mer...

Följ ISM på Friidrottskanalen

 17 feb, 2021.På fredag-lördag är det dags för vinterns största och viktigaste tävlingar när ISM avgörs i Atleticum i Malmö. På grund av pandemin är tyvärr ingen publik tillåten i inomhushallen, men det går i stället att följa mästerskapet live på Friidrottskanalen.

Läs mer Läs mer...

Biljettsläpp Finnkampen på fredag

 17 feb, 2021.Finnkampen har varit en folkfest och tradition sedan 1925. Det är ett världsunikt friidrottsderby utan dess like. Senast Finnkampen gick i Stockholm, 2019, blev arrangemanget en fantastisk upplevelse för många friidrottsfans. Tusentals blågula på läktarna i solskenet, en dubbelseger och stora svenska stjärnor på plats som Armand Duplantis, Angelica Bengtsson och Daniel Ståhl.

Läs mer Läs mer...

19.00: SVT visar Kramer i Torun

 17 feb, 2021.Ikväll drar World Indoor Tour vidare till polska Torun, staden som anordnar IEM 5-7 mars. I startfälten finns Andreas Kramer med som enda svensk, och han ställs återigen mot den regerande inomhusvärldsmästaren från Polen, Adam Kszczot.

Läs mer Läs mer...

Julfrågesporten: Glenn först till fyra!

 17 feb, 2021.Det verkar inte ha någon betydelse att temat varierat hejvilt mellan "400m" (2015), "Stav" (2018), "Oceanien" (2019) och "Vindar" (2020) för det blev för fjärde gången totalt - och tredje gången i rad - Glenn Rosendahl från Skellefteå i topp på friidrott.se:s utmanande Julfrågesport.
   Därmed blev Glenn först till fyra segrar efter att tidigare ha varit delad etta på tre segrar med Anders Borgström och Birger Fogelberg.
   Ett extra imponerande facit med tanke på att många (merparten!) av frågorna ju handlat om sådant som Glenn själv aldrig upplevde när det faktiskt hände eftersom han föddes 1986!
   18 rätt av 19
   Totalt omfattade årets frågesport på temat "Gone with the wind" 19 frågor och inte ens Glenn lyckades få full pott utan segern togs på att han var ensam om 18 rätt.
   Därbakom var det dock tätt med tre på 17 och ytterligare

Läs mer Läs mer...

MAI arrangerar inomhus-SM 2023

 16 feb, 2021.I spår av coronapandemin har flera av SM-arrangörerna från 2020 fått möjligheten att genomföra sina tävlingar igen vid ett framtida tillfälle. Nu står det även klart att Malmö AI kommer att arrangera inomhus-SM 2023, trots att de håller i tävlingen den kommande helgen. Det beslutade arrangeringskomittén (TAK) igår kväll.

Läs mer Läs mer...

Vindmätningens händelserika historia

 15 feb, 2021.Hur var det egentligen med vinden i Florence Griffith Joyners 10.49-lopp 1988? Och vem var mannen i den blå anoraken som blockerade vindmätaren i Pedrosos rekordhopp 1995?
   Och varför skall vindmätaren stå på insidan av löparbanan? Och hur var det med de där stadionportarna som öppnades för spjutkastarna i Moskva-OS 1980?
   Beamon & Shinnick
   Och vad gjorde egentligen Bob Beamon som bäst före och efter det monstruösa 8.90-hoppet i Mexico-OS 1968? Och varför finns det en begränsning på hur stort avståndet mellan start och mål får vara i ett rekordmässigt landsvägslopp? Och varför är det så synd om Phil Shinnick?
   Se där ett urval av frågeställningar som fanns med i den senaste upplagan av friidrott.se:s klassiska Julfrågesport som ju med rubriken ”Gone with the wind” (”Borta med vinden”) gjorde en historisk djupdykning i vindarnas nyckfulla inflytande på friidrotten.
   Miniberättelser - inte bara frågesvar
   Så svaren

Läs mer Läs mer...

Helgsvep: 2 x IEM-kval + 4 x årsbästa

 14 feb, 2021.Vid sidan av redan igår uppmärksammade prestationer på medel/lång bjöd helgen före ISM i Malmö på ytterligare en dos årsbästan och/eller IEM-kval:
   Ensam om både-och var MAI:s Max Hrelja som i Växjö årsdebuterade med två lopp under IEM-gränsen 7.88: Först 7.86 och sedan 7.81, bara 0.06 från pers. Båda loppen hade dessutom solokaraktär med segermarginaler runt 4-5 meter.
   Nära samma dubbel var häckkollegan Julia Wennersten (Ymer) som med 8.26 var bara hundradelen från sitt eget svenska årsbästa 8.25, som ju också var IEM-kvalificerande.
   Den andre som fixade - i hans fall prick på hundradelen - IEM-gränsen var Spårvägens Odain Rose som i Sollentuna igår noterade 6.77 på 60m.
   I Sollentuna adderade dessutom Täbys

Läs mer Läs mer...

Meraf 5 km-tvåa i Monaco!

 14 feb, 2021.I ett snålblåsigt och kyligt Monaco tog Hälles Meraf Bahta en klar andraplats bakom Beatrice Chepkoech i den kvinnliga klassen av 5 km-loppet "Monaco Run", som gick huvudsakligen längs ministatens "strandkant" mot Medelhavet..
   Segrande Chepkoech noterades för ett nytt "mixed" världsrekord med 14:43, en förbättring med 5 sekunder av det gällande rekordet. Kenyanskan hade fördelen av en manlig hare medan Meraf ganska snabbt hamnade i ett ingemansland mellan Chepkoech och den kvinnliga huvudklungan.
   Så Merafs 15:46 - bara 15 s från det svenska rekord hon noterade i Mölnlycke strax före jul - var i praktiken ett rent sololopp där hon aldrig fick vare sig vindskydd eller sällskap.
   Manliga klassen vanns på 13:14 av storfavoriten Joshua Cheptegei som ledde hela vägen men bara "tryckte" den sista dryga kilometern.
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

Live: Wexio Indoor dag 2

 14 feb, 2021.

Läs mer Läs mer...

Växjö: Fredrik jagar vidare

 14 feb, 2021.Helgens tävlingar i Växjö inkluderar också en manlig sjukamp där Hässelbys Fredrik Samuelsson är på jakt efter en totalpoäng som kan göra honom aktuell för en av de få lediga platserna i grenen vid inne-EM. De 5.728 p han nådde på ISM i Örebro för två veckor var nämligen otillräckliga.
   Det är däremot inte den första dag Fredrik nu gjorde i Växjö. Han gick plus på Örebro-serien i alla fyra grenarna och efter 7.15 (60m) - 7.41 (längd) - 14.80 (kula) - 2.04 (höjd) ligger han i "halvtid" 174 p före.
   Han har nu 3.360 p vilket är i nivå med vad Fredrik haft i tidigare serier som slutat strax över 6.000 p.
   Dag 2 startar kl 11.00
   Och kring - eller helst en bit över - sextusen lär också vara vad som kommer att behövas för att få en plats i startfältet i Toruń.
   Sjukampen fortsätter i dag:

Läs mer Läs mer...

Ännu mer snabb medeldistans

 13 feb, 2021.Även om lördagen gick väldigt mycket i 3000m-löpningens tecken presterades intressanta tider på fler medeldistanser i både Göteborg och Sollentuna.
   I Göteborg snuddade Stenungsunds Johan Rogestedt vid sitt sex år gamla innepers 3:40.03 i ett starkt avslutat lopp: Efter en 59 - 1:59-öppning tog han över och körde sista 400m 56.4 och sista 200m 27.8 och landade på 3:40.3m. En tid som förutom Johan själv bara Kalle Berglund och Jörgen Zaki överträffat inomhus.
   Vidar IEM-kvalade på 1500m
   Sävedalens Vidar Johansson skuggade Johan till två varv återstod och höll i till 3:43.5m, en tid som för in honom på topp-10 genom tiderna. Plus att den förstås också underskred IEM-kvalgränsen 3:45. En gräns som dessutom

Läs mer Läs mer...

Gent: Suldan 7:50 på 3000m!

 13 feb, 2021.Knappt hade Simon Sundström i eftermiddags hunnit inta 8:e platsen genom tiderna på 3000m med sina 7:52.75 i Sollentuna så blev han nedpetad en placering.
   För bara ca tre timmar senare noterade Ullevis Suldan Hassan 7:50.44 när han kom 2:a bakom hemmalöparen Isaac Kimeli i ett lopp vid en internationell tävling i belgiska Gent.
   Med den tiden avancerar Suldan ända upp till 4:e platsen genom tiderna bakom bara Andreas Almgren, Kent Claesson och Erik Sjöqvist.
   Och nu har Sverige den här vintern alltså inte mindre än tio man som klarat kvalgränsen på 3000m till inomhus-EM i Polen i början på mars!
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

Vinthund: Fem till IEM-kvalade

 13 feb, 2021.För två veckor sedan på den första Vinthundsvintern i Sollentuna gick på 3000m fyra man anförda av Andreas Almgren under IEM-gränsen 8:00. Idag i den andra Vinthundsvintern fick de fyra sällskap under dröm-8 av ytterligare fem svenskar så att Sverige nu har tre gånger så många kvalade som det finns tillgängliga platser!
   Precis som för två veckor sedan såg farthållarna till att halva disatnsen passerades på 3:57 och även om det inte blev samma blixtrande andra halva som Andreas bjöd på då blev det rejält negativa splits framme i täten.
   Den här gången var det USA:s Diego Estrada som stod för den högra växeln och han radade upp 31-plus rundor och runt 2000m (5:16.8) var det bara Lidingös Simon Sundström som hängde med. Och Simon bet sig fast och det var först med ett avslutande 29.7-varv som Estrada kunde gå loss till seger: 7:51.49 mot 7:52.75 blev

Läs mer Läs mer...

Växjö kast: Simon över 66!

 13 feb, 2021.Förra söndagen öppnade han sitt diskusår i Tipshallen i Växjö med 64.37 i garanterat vindstilla. Ändå var Upsalas Simon Pettersson då inte helt nöjd med sin kastning.
   Varför såg man nu sex dagar senare när han var tillbaka i Tipshallen och adderade ytterligare nästan två meter till 66.32! Han hade även ett kast på 65.51 så det handlade knappast heller nu om en "fullträff".
   Värt att notera: Sverigebästa inomhus tillhör Daniel Ståhl på 66.90 som han gjorde för fyra år sedan.
   Även Upsalas Jakob Gardenkrans byggde idag vidare på en bra säsongsupptakt. I söndags hade han

Läs mer Läs mer...

12:00: Se Wexio Indoor live

 13 feb, 2021.

Läs mer Läs mer...

Åtta uttagna till Inomhus-EM

 12 feb, 2021.I dag presenterade förbundskapten Karin Torneklint sin första uttagning till Inomhus-EM i polska Torun 4-7 mars. Det är totalt åtta namn som presenteras, däribland Armand Duplantis, Khaddi Sagnia och Thobias Montler.

Läs mer Läs mer...

Hälle IF växte under 2020

 12 feb, 2021.Hälle IF grundades 1973 i Ljungskile och har sedan dess utvecklats till en av Sveriges bästa friidrottsklubbar inom medel- och långdistanslöpning. År 2020 tog de ett stort steg framåt, då antalet medlemmar i klubben ökade med över 50 procent – från 273 till 418 medlemmar

Läs mer Läs mer...

3000m: 3 under IEM-kvalgränsen

 11 feb, 2021.

Läs mer Läs mer...

20:30: Medeldistanstävlingen live

 11 feb, 2021.På torsdagskvällen bjuds det än en gång på spännande friidrott i Friidrottens Hus i Göteborg. Huvudgrenen är 3000m, och högklassiga löpare som Sara Christiansson, Linn Nilsson och Samrawit Mengstaeb kommer till start.

Läs mer Läs mer...

Så sänder Friidrottskanalen i helgen

 11 feb, 2021.Denna vecka kan ni se friidrott live både torsdag, lördag och söndag på Friidrottskanalen.se. Redan på torsdagskvällen väntar Saucony Invitational i Friidrottens Hus i Göteborg med flera spännande starter, däribland Sara Christiansson, Linn Nilsson och Samrawit Mengstaeb.
   Till sändningen (kostnadsfri)

Läs mer Läs mer...

Ungdomstränarutbildning 14-17 år arrangeras i Sollentuna 7-9 maj

 11 feb, 2021.Ungdomstränarutbildningen 14-17 år kommer under 2021 att hållas vid tre tillfällen, och nästa gång den arrangeras är i Sollentuna, 7-9 maj.

Läs mer Läs mer...

Så beställer du boken Sverige-Bästa

 10 feb, 2021.Den statistiska årsboken Sverige-Bästa har kommit ut sedan 1973 i detta format och är en unik sammanfattning av friidrottsåret i form av detaljerade årsbästalistor för seniorer, juniorer och ungdomar plus svenska rekord och de tio bästa seniorerna genom tiderna i varje gren.

Läs mer Läs mer...

Supergala i Liévin: Ett världsrekord som kunde ha varit fyra - eller fem!

 9 feb, 2021.Från 1988 och många år framåt hade galan i franska Liévin status som innesäsongens motsvarighet till Zürich, dvs som den klart bästa på "touren". Men en bit in på 2000-talet kom traditionen av sig, bl a därför att hallen under flera år inte fick användas p g a säkerhetsproblem med själva byggnaden.
   Men sedan ett par år är Liévin tillbaka med en gala och med årets upplaga har man också återtagit positionen som nr 1 i branschen.
   Lysande medel/lång men inte bara det
   Tisdagskvällen bjöd nämligen på en sensationell världsrekordkross på kvinnliga 1500m (Gudaf Tsegay kapade ett par sekunder ned till 3:53.09) och dessutom fattades det för nya världsrekord sammanlagt bara 86 hundradelar till tre ytterligare grenar:
   0.02 på 60m häck (Grant Holloway 7.32), 0.08 på 3000m (Getnet Wale 7:24.98) och 0.76 på 1500m (Jakob Ingebrigtsen 3:31.80 Europarekord)!
   Ja, hade Fabrice Zango fått ansatsen att stämma i

Läs mer Läs mer...

Liévin: Mondo vann igen, men ....

 9 feb, 2021.Sex svenskar var med i vinterns vassaste gala, den i franska Liévin. För den blågula segern svarade "förstås" Mondo Duplantis som bara behövde två hopp - ett på 5.60 och ett på 5.86 - för att vinna.
   Och fler hopp blev det inte för det var ganska uppenbart redan i dessa två hopp att Mondos dagsform inte var som i hans två tidigare tävlingar i vinter. Visst klarade han men det var inte alls med den typ av lätthet han normalt har på sådana höjder.
   Känning i baksidan
   En tejp på ena låret indikerade var problemet fanns. Han hade känt av baksidan redan på uppvärmningen och efter att ha fixat 5.86 med bara ett par cm i marginal till ribban valde Mondo att inte riskera något och avstod vidare hoppning.
   Men felfri över 5.86 räckte alltså till seger trots motstånd av ytterligare fyra hoppare med 6m-pers plus Chris Nilsen som precis som i Rouen senast tog andraplatsen.
   8.03 med kraftig mersmak
   Thobias Montler inledde med

Läs mer Läs mer...

Brev till SOKs styrelse
angående uttagningskriterier

 9 feb, 2021.Ett brev undertecknat av Svensk Friidrotts ordförande Johan Storåkers, generalsekreterare Stefan Olsson och förbundskapten Karin Torneklint skickades till styrelsen för Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, igår måndag.
   Brevet innehåller en uppmaning till SOK-styrelsen att se över de aktivas kvalificeringsmöjligheter till OS i Tokyo med anledning av rådande läge kring Coronapandemin. Frågan om SOKs kriterier för uttagning blev särskilt aktualiserade under de senaste dagarna då SOK presenterade ett förslag om att nomineringsgränserna för maratonlöparna skulle skärpas ytterligare. Detta ger gränser som är betydligt tuffare än den internationella kvalgränsen och andra länders gränser och som baseras på SOKs topp-åtta-kriterium.

Läs mer Läs mer...

SVT sänder World Indoor Tour ikväll

 9 feb, 2021.Ikväll är det återigen dags för flertalet svenska friidrottare att tävla i World Indoor Tour, som nu drar vidare till franska Lievin.
   Armand Duplantis gör sin tredje start för säsongen, och i båda tidigare tävlingarna har han hoppat över sex meter och sedan gjort försök på världsrekordhöjden 6.19. Blir det kanske tredje gången gillt ikväll?

Läs mer Läs mer...

Amanda Holmberg: ”Jag är inställd på att det är utomhusträning som gäller”

 9 feb, 2021.På mångkamps-SM förra helgen gjorde 22-åriga Amanda Holmberg över 4000 poäng och tog sitt första SM-guld i karriären, trots att hon inte kört någon teknikträning överhuvudtaget sedan augusti. Eftersom hon är född och uppvuxen i Lidköping - en stad som saknar friidrottshall - sker majoriteten av träningspassen utomhus, oavsett väderförhållanden.
   I en tid där en stor del av svensk friidrottsverksamhet inte kunnat ta plats i landets inomhushallar har Svensk Friidrott ringt Amanda Holmberg för att prata om hur det är att göra en elitsatning när träningen nästan uteslutande tar plats utomhus.

Läs mer Läs mer...

Imponerande lopp av F19-tjejerna

 8 feb, 2021.På Raka Spåret i lördags låg Nora Lundin från Hammarby och Klara Ygeby från Upsala med i täten och slogs om topplaceringarna på 1500m. Spårvägens Sandra Eriksson höll dock ifrån F19-tjejerna hela vägen från start in i mål, men deras tider är värda att uppmärksamma.

Läs mer Läs mer...

Khaddi ny världsetta

 7 feb, 2021.Hon gjorde bara två godkända hopp i Dortmund på söndagseftermiddagen, men det var också allt som krävdes för att Khaddi Sagnia skulle hoppa 6.82 och sätta ett nytt världsårsbästa i längden. Resulatet är tio centimeter från hennes personliga rekord, men två centimeter längre än den tuffa IEM-kvalgränsen på 6.80.

Läs mer Läs mer...

Över 64 meter för Simon i debuten

 7 feb, 2021.Hässelbys Simon Pettersson inledde säsongen på ett övertygande sätt. I Tipshallen i Växjö arrangerades en mindre elittävling inomhus i diskus. Det är inte så ofta vi får chansen att se diskus inomhus, och Simon Pettersson hade inför tävlingen ett personligt rekord på 61.60 från 2018.

Läs mer Läs mer...

14:55: Årets första diskustävling live

 7 feb, 2021.

Läs mer Läs mer...

Mondo hoppade över sex meter igen

 6 feb, 2021.Förra veckan imponerade Armand Duplantis när han flög över 6.01 i säsongsdebuten i Düsseldorf, och i dag hittade han återigen formen när han i franska Rouen hoppade 6.03 – vilket är ett nytt världsårsbästa.

Läs mer Läs mer...

Lovisa stark 4:a i Frankrike

 6 feb, 2021.Sedan fotskadan mitt i sommaren 2017 har Ullevis Lovisa Lindh haft det motigt och inte lyckats återfinna den form karaktäriserad av starka avslutningar som förde henne till både svenska rekord och flera starka mästerskapsplaceringar.
   Men insatsen idag på en gala i franska Metz signalerar att Lovisa nu är på gång igen. För det var inte bara att hon gjorde fjärde bästa inomhustid i karriären – 2:02.57.
   Stark slutrunda
   Nej, det viktiga var att Lovisa genomförde loppet som ”förr”, dvs genom att plocka placeringar på slutet ända fram till en slutlig 4:e plats i starkt internationellt startfält.
   Lovisa passerade halvvägs som 9:a och sist, var uppe som 6:a vid klockringningen och alltså 4:a i mål.
   Att det verkligen handlade om en tempohöjning på slutet och inte bara avancemang därför att de andra tröttnade visar varvtiderna:

Läs mer Läs mer...

Svenskt rekord i kula

 6 feb, 2021.I Raka Spåret i Sätra utanför Stockholm förbättrade Malmö AI:s Fanny Roos sitt eget en vecka gamla svenska inomhusrekord med två centimeter till 18.66 på lördagseftermiddagen. Tävlingen pågår.

Läs mer Läs mer...

Kanal9 och Discovery+ visar Mondo

 6 feb, 2021.På lördagkvällen ställs Armand Duplantis bland annat mot Renaud Lavillenie och Sam Kendricks i Rouen, Frankrike. Tillsammans utgör de tre av tidernas fyra bästa manliga stavhoppare. Lavillenie hoppade förra veckan ett världsårsbästa på 6.02, bara ett fåtal timmar efter att Mondo hoppat 6.01 i Düsseldorf, Tyskland.

Läs mer Läs mer...

11.50: Raka Spåret Live

 6 feb, 2021.Friidrottskanalen livesänder Raka Spåret från Sätrahallen i Stockholm.

Läs mer Läs mer...

Inomhusträning möjlig för fler

 5 feb, 2021.Igår, torsdag 4 februari, meddelade regeringen att även barn och unga födda 2002 och senare, i tillägg till de födda 2005 och senare samt elitaktiva, kan bedriva idrott såväl inomhus som utomhus. Detta ökar nu möjligheterna för de som är födda 2002, 2003 och 2004 att få tillgång till inomhusträning.
   Friidrottens riktlinjer har i tillägg uppdaterats med att inomhusträning också kan bedrivas av friidrottare som ingår i en träningsgrupp där majoriteten av friidrottarna uppfyller nivån för nationell elit. Inga förändringar är gjorda gällande riktlinjer för tävlingsverksamhet.
   Läs riktlinjerna här
   /Hillevi Thor

Läs mer Läs mer...

Tidernas 3000m-lopp gjordes 1977

 4 feb, 2021.Det var inte bara Andreas Almgren som gjorde 3000m-loppet på Vinthundsvintern i lördags intressant. Han fick ju sällskap av ytterligare tre svenskar – Vidar Johansson 7:56.4, Johan Rogestedt 7:58.9 och Jonatan Fridolfsson 7:59.3 – under ”dröm-8” vilket gjorde det till ett av de bästa ”svenskloppen” någonsin på distansen.
   Inomhus har det bara en gång tidigare hänt att fyra svenskar gjort under 8:00 i samma lopp. Det var Globengalan 2009 då vi hade Olle Walleräng 7:53.81, Mustafa Mohamed 7:54.05, Johan Wallerstein 7:54.43 och Oskar Käck 7:55.89. De tog placeringarna 4-7 i ett internationellt storlopp som vanns på 7:32.80 (som innebar världsårsbästa) av kenyanske hinderspecialisten Paul Kipsiele Koech.
   För alla fyra svenskarna var tiderna personliga rekord då för 11 år sedan och förblev så. Ingen av dem har sprungit snabbare heller utomhus.
   Det var en gång i Västerås ...
   Men det är utomhus som vi hittar

Läs mer Läs mer...

Wictor Petersson ser fram emot säsongsdebuten: "Kul att släppa loss”

 4 feb, 2021.Fanny Roos utökade det svenska rekordet i kula när hon tävlade i Karlsruhe förra veckan, och på lördag gör Wictor Petersson säsongsdebut på Raka Spåret i Sätrahallen i Stockholm, en tävling som sänds på Friidrottskanalen.

Läs mer Läs mer...

Ett färskt svenskt rekord under lupp

 3 feb, 2021.Att det svenska rekordet på 3000m sänks med nästan sju sekunder i ett enda svep är ingen ”putsning” utan en ”kross”.
   Därför finns det god anledning att titta närmare på vad som döljer sig bakom rekordsiffrorna 7:41.6m som Turebergs Andreas Almgren noterade i lördags på Vinthundsvintern i Sollentuna.
   Det gör vi i en specialartikel som med hjälp av ”varvtidsluppen” avslöjar Andreas’ upplägg som förmodligen var unikt för lyckade rekordjakter:
   Jämn fart brukar vara ett framgångsrecept för rekordjägare och den första och den andra halvan gick nu i och för sig också båda i stabilt jämn fart – fast

Läs mer Läs mer...

Meraf klarade IEM-kvalet

 3 feb, 2021.Hälles Meraf Bahta gjorde på onsdagskvällen sin första inomhustävling på tre år när hon vann 1500m-loppet vid "Czech Indoor Gala" i Ostrava på 4:15.88.
   En tid som innebar att hon med dryga sekunden underskred kvalgränsen till inomhus-EM i mars.
   Loppet var ändå långtifrån optimalt: När haren klev av efter 800m som gått på 67+69 hamnade Meraf längst fram och när ingen ville utmana sjönk farten till en 72:a.
   Men till slut blev det ändå rusning och Meraf kunde kontrollera skeendet till en knapp men säker seger.
   Resultatlistan
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

Mer friidrott i SVT kommande 5 åren!

 3 feb, 2021.SVT fortsätter sin friidrottssatsning med Svensk Friidrott och förlänger samarbetet fem år (2021-2025) där de största tävlingarna, BAUHAUS-galan, Finnkampen, Folksam GP och friidrotts-SM ingår.
   Avtalet innebär mer friidrott i huvudkanalerna SVT1 och SVT2 än tidigare, samt en särskild redaktionell satsning på Finnkampen inför hundraårsjubileet 2025.
   "SVT är en mycket viktig samarbetspartner för Svensk Friidrott som ger oss möjlighet att nå ut brett med vår idrott till hela landets befolkning. Vi har sett en väldigt positiv utveckling när det gäller tittarsiffror de senaste åren och vi har dessutom flera av våra aktiva i den absoluta världseliten. Det känns mycket positivt att fortsätta det framgångsrika samarbetet med SVT, kommenterar Johan Storåkers, ordförande i Svensk Friidrott.

Läs mer Läs mer...

Nedräkning till coronaanpassat ISM

 3 feb, 2021.Om drygt två veckor är det dags för inomhussäsongens nationella huvudmästerskap och det är viktigt att vara medveten om några av de särskilda förutsättningar som gäller inför ISM i Atleticum den 19–21 februari:

Läs mer Läs mer...

Banská: Nytt årsbästa av Maja

 2 feb, 2021.Vinterns positiva trend fortsätter för Örgrytes Maja Nilsson: Efter 1.88 i årsdebuten i Göteborg och 1.89 vid QHG I Växjö kom i eftermiddags i den klassiska (27:e upplagan) höjdhoppsgalan i slovakiska Banská Bystrica 1.90.
   Tävlingen hade ganska tuffa höjningar med 5-centimetare ända upp till 1.90. Maja gick in på 1.80 och tog direkt med luft, inga problem heller på 1.85.
   Tangerade perset
   Tredje höjden 1.90 var lika med personliga rekordet och redan i första var Maja riktigt nära då ribban bara smektes ned av vaderna på nedvägen. Och i andra flög hon över även om ribban gungade till litet grand. Nytt årsbästa igen alltså och även tangerat pers.
   Nästa höjd blev sedan 1.93 där andra försöket var det bästa och signalerade att höjden definitivt finns inom räckhåll.
   Maja kom in i tävlingen med 11:e bästa personliga rekordet men kom till slut 5:a. För årsdebuterande Sofie Skoog blev det en 8:e plats efter

Läs mer Läs mer...

Att tänka på vid tävlingsresor

 2 feb, 2021.Med stöd av medicinska kommittén finns nu anvisningar om vad alla ska tänka på vid tävlingsresor under vintern. Detta är en viktig del för att minska risken för smittspridning i samband med de tävlingar som har möjlighet att genomföras och alla har ett ansvar i att verka för att de efterlevs.

Läs mer Läs mer...

Europacupen kast skjuts upp

 2 feb, 2021.Europacupen kast i portugisiska Leiria, som skulle arrangerats 13-14 mars, skjuts upp. Detta beror på det kritiska smittläge som nu finns i landet. Europeiska förbundet utreder möjligheterna för nytt datum, men inget är ännu klart.
   /Gustav Orbring

Läs mer Läs mer...

Ok att välkomna nya barn och unga tonåringar till verksamheten

 2 feb, 2021.I samband med uppstarten efter helgerna har frågan väckts om möjligheten finns för föreningar att ta emot nya aktiva. Riktlinjerna har därför uppdaterats med ett förtydligande om att det är möjligt för föreningar att ta emot nya aktiva som är födda 2005 och senare, till befintliga eller nya träningsgrupper. Det är dock viktigt att varje enskild förening gör en egen bedömning utifrån läget i sin verksamhet för att på så sätt kunna känna sig trygg med helheten.

Läs mer Läs mer...

16:00: Se kultävlingen i Växjö
på Svensk Friidrotts Facebook

 1 feb, 2021.På måndagen 16:00 arrangeras en liten kultävling i Växjö. Viktor Gardenkrans, Arwid Koskinen, Marcus Thomsen och Frida Åkerström deltar i tävlingen. Till vår Facebook-sida.
   /Gustav Orbring

Läs mer Läs mer...

Flera löpare under IEM-kvalgränser

 1 feb, 2021.Vinthundsspelen i Sollentuna bjöd inte bara på ett svenskt rekord av Andreas Almgren på 3000m, utan också på ett flertal klarade IEM-kvalgränser. I samma lopp sprang två löpare från Sävedalen under 8 minuter.
   

Läs mer Läs mer...

Hässelby SK startar upp parafriidrott

 1 feb, 2021.Under 2020 kammade Hässelby SK hem SM-pokalen som Sveriges bästa friidrottsklubb, och nu breddar de sin verksamhet med att starta upp parafriidrott för barn med funktionsnedsättningar.

Läs mer Läs mer...

Amanda tog karriärens första SM-guld

 31 jan, 2021.Det var inte bara i herrkampen som bjöd på dramatik när ISM-medaljerna i mångkamp skulle fördelas i Örebro på söndagseftermiddagen. Täbys Sofia Linde, som gjorde sin första mångkamp sedan ISM-guldet för sex år sedan, bjöd på en bitvis strålande comeback. Största utropstecknet var hennes kultävling – 14.74 mättes hennes längsta stöt. Det är endast fyra centimeter från hennes nio år gamla pers i grenen.

Läs mer Läs mer...

Dramatik när Fredrik säkrade guldet

 31 jan, 2021.Den som följde herrarnas ISM-sjukamp på Friidrottskanalen hela vägen till sista gren blev knappast besviken. Efter en sämre insats av Fredrik Samuelsson i stav (4.67) och riktigt fin hoppning av både Emil Uhlin (4.87 för Emil – pers med 29 (!) centimeter) och Marcus Nilsson (4.97) var det öppet för guldkamp på avslutande 1000 meter.

Läs mer Läs mer...

Mondo gick för världsrekord i debuten

 31 jan, 2021.I Düsseldorf vann Armand Duplantis stavtävlingen på 6.01 – ett hopp som är en centimeter högre än förra årets debut i samma tävling. Han gick in på 5.86, klarade sedan 5.91 i första, och tog 6.01 i andra försöket. Mondo lade sedan upp ribban på 6.19, i ett tappert försök att utöka sitt egna världsrekord på 16.18.

Läs mer Läs mer...

Live: ISM Mångkamp dag 2

 31 jan, 2021.

Läs mer Läs mer...

Samuelsson i ledning efter lördagen

 30 jan, 2021.Efter första dagen av Mångkamps-SM i Örebro är det Hässelbys Fredrik Samuelsson som leder männens sjukamp, med Marcus Nilsson 125 poäng bakom sig.

Läs mer Läs mer...

Andreas krossade svenska rekordet

 30 jan, 2021.Andreas Almgren stod för en makalös insats under Vinthundsvintern i Sollentuna på lördagseftermiddagen. En sänkning av hans egna svenska rekord på 3000m med hela sju sekunder, till 7:41.6m efter sololöpning i 1500m.

Läs mer Läs mer...

13:45 ISM Mångkamp live

 30 jan, 2021.

Läs mer Läs mer...

Svenskt rekord av Fanny Roos

 29 jan, 2021.Fanny Roos öppnade tävlingen starkt i Karlsruhe, Tyskland med en stöt på 18.40 – två decimeter över kvalgränsen till IEM i Toruń. I fjärde stöten ökade hon till 18.43, men det var i hennes sista stöt som fullträffen skulle komma – då flög kulan 18.64 meter, vilket är en ökning av hennes tidigare svenska rekord på 18.61. Fanny Roos har även svenskt rekord utomhus i kula, där på 19.06.

Läs mer Läs mer...

Missa inte helgens tävlingar!

 29 jan, 2021.Utöver Mångkamps-SM som går av stapeln i helgen finns det även ett flertal tävlingar att hålla koll på. Ikväll kommer exempelvis Andreas Kramer och Thobias Montler att tävla i Karlsruhe, Tyskland. Montler klarade IEM-kvalgränsen(8.05) med en centimeters marginal när han tävlade i Växjö förra helgen, men Andreas Kramer gör i stället säsongsdebut.

Läs mer Läs mer...

ISM Mångkamp: Fredrik jagar 6:e
guldet - "Han visar gryende form"

 29 jan, 2021.Det väntas bli en stenhård kamp om medaljerna när seniorerna gör upp i mångkamps-SM i Örebro. På lördagen avgörs fyra av sju grenar för herrarna, och på söndagen tre grenar för herrarna och samtliga grenar på damsidan.
   - Jag är väldigt glad över att det blir ett senior-SM, även om det såklart är tråkigt att varken juniorerna eller ungdomarna kan tävla. Det kommer bli spännande och tajt i kampen om medaljerna, och vi hoppas på fina resultat, säger Jan Samuelsson, ansvarig för Prestationscentrum Mångkamp tillsammans med Sofia Jäger Stenberg.

Läs mer Läs mer...

Lova Perman: "Det var bara en dröm"

 29 jan, 2021.Hon var ett namn på fleras läppar under säsongen 2019, men det var först 2020 som Lova Perman, 17, från IF Göta skulle få sitt stora genombrott. Hon blev SM-fyra på 400m och avslutade säsongen med ett SM-guld på 4x400 (hennes första) och ett SM-silver på 4x800. För att summera det föregående året har Svensk Friidrott ringt Lova för en coronavänlig telefonintervju.

Läs mer Läs mer...

Tur att Crouser inte var i bättre form!

 29 jan, 2021.Visserligen har inomhussäsongen knappt kommit igång och de tävlingar som körts har dessutom saknat inspirerande publikstöd. Men det har inte hindrat att det redan registrerats två förbättringar av inomhusvärldsrekorden:
   Förrförra helgen blev Burkinas Fasos Fabrice Zango först någonsin över 18 m i tresteg med ett hopp på 18.07 och i söndags adderade USA:s Ryan Crouser 16 cm till kulrekordet genom att stöta 22.82.
   Zangos rekord kom litet oväntat medan det var i högsta grad tippat att Crouser skulle överta kulrekordet den här vintern.
   Ändå var omständigheterna kring Crousers rekordtävling så märkliga att om han stött bara några centimeter längre hade det faktiskt aldrig kunnat bli något giltigt rekord. Om den paradoxen handlar vår specialartikel ”En rekordstöt som inte kunde ha varit längre!”.
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

Dubbelt nära IEM-kval i Göteborg

 28 jan, 2021.

Läs mer Läs mer...

Månadens i augusti: Simon

 27 jan, 2021.Personliga rekord beskriver inte alltid den verkliga kapaciteten. Inte minst på medel/långdistans handlar det väldigt mycket om att när formen är på topp komma med ”i rätt lopp”. Dvs där konkurrens och farten är optimal för att plocka ut det där allra bästa man förmår.
   Och om allting stämmer kan effekten bli spektakulär, fråga bara Lidingös hinderlöpare Simon Sundström. I somras var hans pers 8:41 och han hade sedan 2018 samlat ihop ytterligare åtta lopp på 8:42-8:51. Siffror som indikerade att det nog borde kunna bli en bit under 8:40 ”i rätt lopp”.
   Lyftet i Lyon
   Men var fanns detta ”rätta lopp” sommaren 2020? Simon fick av en tillfällighet höra om ett lopp för de bättre fransmännen som skulle gå två veckor efter SM och en vecka före Finnkampen i Lyon-förorten Décines-Charpieu 29 augusti.
   Och visst blev det rätt lopp så perset sänktes en bit under 8:40. En ganska bra bit faktiskt: Närmare bestämt nästan 15 sekunder!! För Simon sprang

Läs mer Läs mer...

20:30: Medeldistanstävling live
från Friidrottens Hus i Göteborg

 27 jan, 2021.Friidrottskanalen.se fortsätter visa mycket friidrott den här vintern. På torsdagskvällen den här veckan kan ni se Bannister Running Invitational live, med start 20:30.

Läs mer Läs mer...

Virtuellt lopp ersätter Terräng-VM

 27 jan, 2021.Terräng-VM i Bathurst, Australien, har på grund av pandemin skjutits upp till 19 februari 2022, men misströsta inte. Under samma period som VM skulle har genomförts 2021 arrangerar nu World Athletics ett virtuellt terränglopp där precis alla kan vara med.

Läs mer Läs mer...

Styrelsen: Utökad öppenhet vid möten

 27 jan, 2021.Vid styrelsemötet i fredags beslutades att Förbundsårsmötet 2021 kommer att genomföras under en dag och att det blir lördagen 27 mars. Planen är också att införa en ”Förbundsårsmötesvecka” med start måndagen den 22 mars där bland annat motioner och styrelsens förslag kan diskuteras via olika webinars och det även kan bli aktuellt med andra ämnen och ärenden. Sedan tidigare har informerats om att förbundsårsmötet kommer att genomföras digitalt.

Läs mer Läs mer...

Senaste veckan
Veckan 19.2 - 26.2

Sök till friidrottens elitidrottsmiljöer
Är du friidrottare och tänker plugga högskola elle...

Nya riktlinjer från måndag
och remissvar inlämnat

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har under de s...

Slutliga truppen till IEM presenterad
Den svenska truppen till inomhus-EM i Polen 4-7 ma...

Rapport från styrelsemötet
I fredags förra veckan, 19 februari, hade förbunds...

Nytt svenskt rekord för Fanny Roos
På en liten elittävling i Telekonsult Arena i ...

Parafriidrott: Sök verksamhetsstöd
Nu finns det möjlighet för föreningar som vill sta...

Inspirera friidrottsföräldern
-håll igång hemifrån med familjen

Sportlovsveckorna är här och med det lite ledi...

Belgrad: Mondo flyger igen!
Den som varit orolig för Mondo Duplantis form efte...

Tre IEM-kval i Göteborg i dag
Trots att inomhus-SM precis har avslutats tävlas d...

IEM-klara Meraf & Mondo tävlar i kväll
I kväll arrangeras två internationella galor i Bel...

Ta del av konceptet "Run All Around"
Vill din förening starta upp en ny löpgrupp eller ...

Vilken förening lyckades bäst på ISM?
Den gångna helgens mästerskap i Malmö resulterade ...

Inblick i Malin Sundströms ledarskap:
ett webbinarium för kvinnliga tränare

Det var under ett föräldramöte i IFK Lidingö som M...

Hjelmer tog sin tredje raka SM-dubbel
På söndagseftermiddagen lyckades Spårvägens Moa Hj...

Revanschen: Kadestål tog ISM-guld
Han diskades för en tjuvstart i 200m-finalen i Väx...

Första ISM-guldet för Maja Nilsson
De senaste åren har svensk höjd dominerats av Erik...

Nytt juniorrekord i tresteg för Åskag
Inomhus-SM i Malmö har bjudit på två högklassiga t...

Ragnar raderade ut ISM-rekordet
Hässelbys Ragnar Carlsson är verkligen i form. I å...

Första SM-guldet på fem år för Odain
Det var nästintill omöjligt att se vem som korsade...

Guld för Khaddi efter världsresultat
Khaddi Sagnia tog under lördagen sitt femte ISM-gu...

11:15: Inomhus-SM dag 3 live
Inomhus-SM i Athleticum, Malmö, ska avslutas! ...

Payton tog sitt första SM-guld
Eftersom Khaddi Sagnia valde att fokusera på längd...

Hellström ny femma genom tiderna
Redan i första omgången satte Hässelbys Jesper Hel...

10:50: Inomhus-SM dag 2 live
Friidrottskanalen sänder live från inomhus-SM ...

Wictor slog nytt ISM-rekord
För en vecka sedan tävlade Wictor Petersson i Luxe...

Två dagar efter svenska rekordet:
Klar ISM-titel till Andreas Kramer

I onsdags klev han klart under Martin Enholms 29 å...

Guldvrålet: Vidar tog 1:a ISM-guldet
Herrarnas A-final på 3000 meter var på förhand en ...

Fanny Roos tog sitt åttonde ISM-guld
Konkurrensen i kvinnornas kula är tuffare är någon...

16.15: Inomhus-SM – Dag 1
På fredag-söndag livesänder Friidrottskanalen ...

Förra veckan
Veckan 12.2 - 19.2

Wictor slog nytt ISM-rekord
Två dagar efter svenska rekordet:
Klar ISM-titel till Andreas Kramer

Guldvrålet: Vidar tog 1:a ISM-guldet
Fanny Roos tog sitt åttonde ISM-guld
16.15: Inomhus-SM – Dag 1
Maja Nilsson: ”Jag hoppas att vi kan sporra varandra till högre höjder”
Äntligen föll 800m-rekordet!
Följ ISM på Friidrottskanalen
Biljettsläpp Finnkampen på fredag
19.00: SVT visar Kramer i Torun
Julfrågesporten: Glenn först till fyra!
MAI arrangerar inomhus-SM 2023
Vindmätningens händelserika historia
Helgsvep: 2 x IEM-kval + 4 x årsbästa
Meraf 5 km-tvåa i Monaco!
Live: Wexio Indoor dag 2
Växjö: Fredrik jagar vidare
Ännu mer snabb medeldistans
Gent: Suldan 7:50 på 3000m!
Vinthund: Fem till IEM-kvalade
Växjö kast: Simon över 66!
12:00: Se Wexio Indoor live
Åtta uttagna till Inomhus-EM
Hälle IF växte under 2020

Två veckor sedan
Veckan 5.2 - 12.2

Åtta uttagna till Inomhus-EM
Hälle IF växte under 2020
3000m: 3 under IEM-kvalgränsen
20:30: Medeldistanstävlingen live
Så sänder Friidrottskanalen i helgen
Ungdomstränarutbildning 14-17 år arrangeras i Sollentuna 7-9 maj
Så beställer du boken Sverige-Bästa
Supergala i Liévin: Ett världsrekord som kunde ha varit fyra - eller fem!
Liévin: Mondo vann igen, men ....
Brev till SOKs styrelse
angående uttagningskriterier

SVT sänder World Indoor Tour ikväll
Amanda Holmberg: ”Jag är inställd på att det är utomhusträning som gäller”
Imponerande lopp av F19-tjejerna
Khaddi ny världsetta
Över 64 meter för Simon i debuten
14:55: Årets första diskustävling live
Mondo hoppade över sex meter igen
Lovisa stark 4:a i Frankrike
Svenskt rekord i kula
Kanal9 och Discovery+ visar Mondo
11.50: Raka Spåret Live
Inomhusträning möjlig för fler