Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Onsdag 8 juli 2020

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Nyhetsarkiv

Visa nyheter Publicerade under:
Som:


En mycket speciell FGP-tävling
väntar: "Nästan hela landslaget här"

 7 jul, 2020.Efter en lång kamp och hårt arbete står Johan Engberg och IF Göta äntligen vid startpistolen för något som kommer bli ett helt unikt Folksam Grand Prix, och en helt unik friidrottstävling.
   På onsdagskvällen ska Kevin Mayers makalösa världsrekord i tiokamp på 9126 poäng utmanas, av ett svenskt landslag - och ett internationellt världslag. På damsidan utmanas Carolina Klüfts Europarekord på 7032 poäng. Allt sker på anrika Tingvalla IP i Karlstad utan publik, men sänds i SVT2 18:00-20:00.

Läs mer Läs mer...

Se när svenska stjärnorna
snackade upp Karlstad GP

 7 jul, 2020.På onsdagskvällen är det äntligen dags för Folksam Grand Prix på Tingvalla IP i Karlstad. Du ser tävlingarna live i SVT2 och i Play. Men redan på tisdagen kan ni ladda upp med att se några av de svenska stjärnorna prata form och förväntningar under en presskonferens i centrala Karlstad.
   Vi får se Tilde Johansson, Daniel Ståhl, Thobias Montler, Erica Jarder, Wictor Petersson, Fanny Roos, Kim Amb och inte minst Armand Duplantis.

Läs mer Läs mer...

EVY Technology blir ny officiell
leverantör av solskyddsprodukter

 7 jul, 2020.Svensk Friidrott kan stolt presentera ett helt nytt samarbete med EVY Techonolgy. Företaget är specialister inom svensk hudvårdsteknologi och erbjuder ett extra långvarigt solskydd som är kladdfritt och vattenresistent.
   EVY Technology kommer förse våra landslag med solskyddsprodukter för landskamper och läger. De kommer även upprätta en solskyddsbar till alla aktiva på Folksam Grand Prix-tävlingar samt till Friidrotts-SM, lag-SM och mångkamps-SM.

Läs mer Läs mer...

Kastläger i Eksjö en succé!

 6 jul, 2020.32 ungdomar, 11-16 år, från 17 klubbar från Uppsala i norr till Malmö i söder, var i Eksjö 29/6 – 1/7 för att under tre dagar lära sig mer om diskus, spjut, kula eller slägga.
   Under lägret har ungdomarna, under några intensiva dagar fått utvecklas i kastgrenarna, tränat fysik och självklart ha kul tillsammans. Lägret avslutades med resultattävling. Där ett flertal personliga rekord slogs.

Läs mer Läs mer...

Valberedningen söker nomineringar
till lekmannarevisor i styrelsen

 6 jul, 2020.Valberedningen har inför det planerade årsmötet i Uppsala i Mars lämnat ett förslag till ledamöter, revisorer mm.
   Detta är gjort baserat på bland annat nomineringar från distrikt och föreningar som inkom inom den stadgade tiden (senast 15 Januari)
   Vi har vi fått en vakans bland våra förslag då vår lekmannarevisor (tillika ordförande för Västergötlands Friidrottsförbund) tyvärr gick bort i slutet av Maj.

Läs mer Läs mer...

Världsårsbästa och arenarekord
av Armand Duplantis på Ullevi

 4 jul, 2020.I dag gjorde Armand Duplantis sin första tävling på hemmaplan den här säsongen. Och sin första tävling på Ullevi sedan Världsungdomsspelen för tio år sedan. Mondo ställdes mot stora namn som Piotr Lisek, Pål Lillefosse och landsmannen Melker Svärd Jacobsson.

Läs mer Läs mer...

Pettersson pressade Ståhl i Hässelby

 4 jul, 2020.Simon Pettersson har tagit ett till kliv i utvecklingen den här säsongen - inte bara längdmässigt utan även i jämnheten. I dag blev det tre kast över 65 meter. Det längsta mätte 66.32 och var bara 23 cm ifrån suveränen Daniel Ståhls segerkast i dagens tävling Västerortsmästerskapen på Hässelby IP.

Läs mer Läs mer...

Stark säsongsdebut av Montler
- två hopp över åtta meter direkt

 4 jul, 2020.Thobias Montler tycks ha behållit den fina hoppning han visade i vintras när han klev ur inomhussäsongen som världstrea. I säsongsdebuten på Ullevi under BAUHAUS Jump Challenge slog han till med 8.13 i för stark medvind, och sedan 8.07 i godkänd vind.

Läs mer Läs mer...

Elmar rekordtippade bäst

 4 jul, 2020.För två veckor sedan utlyste vi en läsartävling där det handlade om att tippa vem som skulle sätta det första svenska seniorrekordet i sommar. 75 svar kom in och bland dem fanns 16 namn i nästan lika många grenar där i stort sett alla är realistiska rekordslagare.

Läs mer Läs mer...

Svenskt rekord!

 2 jul, 2020.På torsdagskvällen fick vi vår allra första svenska rekordhållare på 5 km väg då Högbys David Nilsson rusade i mål på 13:58 vid Fiskartorpet i Stockholm – två sekunder under stipulationsgränsen. Han var sex sekunder före IF Götas Jonas Leandersson och ytterligare en före Emil Danielsson.

Läs mer Läs mer...

Följ helgens glödheta tävlingar
i Kanal5 eller på vår Facebook

 2 jul, 2020.Armand Duplantis, Khaddi Sagnia, Daniel Ståhl, Angelica Bengtsson. Listan på stora svenska namn som tävlar i helgen kan göras lång.
   På Ullevi i Göteborg arrangeras BAUHAUS Jump Challenge, nu när Världsungdomsspelen inte kunde genomföras. Så istället för tusentals ungdomar får vi se ett fåtal storstjärnor göra upp om segrar i stav och längd.

Läs mer Läs mer...

Friidrottsskolorna i full gång

 2 jul, 2020.Sedan ett par veckor tillbaka har sommarens friidrottsskolor dragit i gång. För att stötta alla landets föreningar tog Svensk Friidrott fram riktlinjer för hur man som förening kan arrangera en friidrottsskola och samtidigt minimera smittspridningen av coronaviruset. IFK Helsingborg och Sundbybergs IK är två föreningar som är igång med sin friidrottsskola.
   - Det har varit ett svårt men spännande år som har gett många kreativa lösningar som är bra att ta med sig i framtiden, säger Benjamin Olsson, ansvarig för friidrottsskolan i IFK Helsingborg.
   Inför årets friidrottsskola har föreningen fått tänka om och med Benjamin Olsson i spetsen har upplägg, grupperingar och rutiner fått planeras om. Från att vanligtvis ha två veckor friidrottsskola erbjuder man nu totalt sex veckor med friidrottsskola.

Läs mer Läs mer...

Nytt beslut öppnar upp för behållen
anmälningsavgift för lopparrangörer

 1 jul, 2020.I kölvattnet av Coronapandemin har många lopparrangörer fått ställa in sina evenemang under året. Det har inneburit stora ekonomiska bortfall. Men i dagarna kom ett viktigt beslut från Allmänna Reklamationsnämnden, som kan få positiv inverkan på arrangörers ekonomi.

Läs mer Läs mer...

RM 24-timmarslöpning blir av
- lag-USM ställs in

 30 jun, 2020.RM i 24-timmarslöpning i Skövde 25-26 juli kommer att arrangeras med vissa Coronaanpassningar. Däremot ställs lag-USM in. Detta står klart efter Tävlings- och arrangemangskommitténs sammanträde i förra veckan.
   Mer information om RM i 24-timmarslöpning hittar du på arrangören Team Ultra Swedens hemsida.
   /Gustav Orbring

Läs mer Läs mer...

2 gånger över 80 för Amb igen

 30 jun, 2020.Bålstakastaren Kim Amb har haft en flygande start på säsongen. Han följde upp en säsongsdebut i Södertälje som innehöll två kast över 80 meter - med en ny tävling med dubbla kast över 80 i Bottnaryd i söndags. 82.29 mätte det längsta.

Läs mer Läs mer...

Vill din förening prenumerera på sin egen årsstatistik?

 30 jun, 2020.Den 10 juni offentliggjordes Svensk Friidrotts nya resultat- och statistiksystem vilket skedde några dagar innan aktiva 19–69 år fick börja tävla igen. Men ända sedan början av maj har det varit ett intensivt tävlande med många små tävlingar över hela landet – ofta kring 20 per dag – så systemet har verkligen testats.

Läs mer Läs mer...

Dopingnämnden beslut:
Löpare stängs av i fyra år

 29 jun, 2020.Dopingnämnden har beslutat att stänga av löparen Fanny Dusabimana Kazungu, som representerar Eskilstuna Friidrott, i fyra år efter att hon testats positivt för 19-norandrosteron och erytropoietin (EPO) i Kenya den 17 december 2019. Svensk Friidrott fick kännedom om ärendet i februari och avstängningstiden har nu beslutats av Dopingnämnden till fyra år; 11 februari 2020 till 10 februari 2024. Beslutet kan överklagas till den 16 juli.
   Dusabimana kommer från Kongo och bor i Sverige men är inte svensk medborgare. Hon har tävlat för Eskilstuna Friidrott sedan 15 november 2019 och dessförinnan för Umeå Track & Field Club.

Läs mer Läs mer...

Strålande friidrottshelg inledd:
Ta del av alla resultat

 28 jun, 2020.Lördagen bjöd på många starka prestationer och flera nya personliga rekord. Både i för de aktiva vanliga och ovanliga grenar.
   Från Mölndal och Stavhoppstouren kunde man följa en livesändning och tittarna kunde bland annat ta del av Michaela Meijers fina hoppning och slutresultat och nytt personligt utomhusrekord på 4.72! Michaela, Örgryte, testade sen på 4.82 men det var för högt för dagen. Angelica Bengtsson, Hässelby, stannade på 4.52.

Läs mer Läs mer...

Diamond League sänds från Karlstad

 26 jun, 2020.Normalt är Zürich värdar för finalen i Diamond League, men under rådande omständigheter har arrangörerna förändrat formatet:
   • Årets tävling genomförs med några utvalda grenar
   • I fokus står fortfarande världens bästa friidrottare
   • 30 toppaktiva friidrottare tävlar i sammanlagt 8 grenar från 7 olika städer
   • Allt samlas i en 90 minuter lång TV-sändning som styrs från Schweiz

Läs mer Läs mer...

”Hur blir det med JSM och USM?”
Nu har vi svaret - de genomförs!

 26 jun, 2020.Efter en intensiv arbetsprocess under de senaste två veckorna kan vi äntligen meddela att JSM och USM kommer att genomföras även denna speciella sommar 2020.
   
   Mästerskap i fem delar
   Upplägget blir dock något helt annat än vi är vana vid. Istället för två stora tävlingar kommer mästerskapen att avgöras i fem delar, utspridda över de två helger JSM och USM skulle ha gått:
   • USM och JSM (15–22 år) i kastgrenar: Norrköping, 21–23 augusti
   • USM (15–16 år) i hoppgrenar: Sollentuna, 22–23 augusti
   • JSM (17–22 år) i löpgrenar: Linköping, 22–23 augusti
   • USM (15–16 år) i löpgrenar: Norrköping, 29–30 augusti
   • JSM (17–22 år) i hoppgrenar: 29–30 augusti (Besked om arrangör och plats väntas vara klart under nästa vecka.)

Läs mer Läs mer...

Helgens höjdpunkter

 26 jun, 2020.Under helgen väntar nya spännande friidrottstävlingar och flera av dem sänds också live, antingen via Svensk Friidrotts Facebooksida eller andra kanaler, se länkar längst ner.

Läs mer Läs mer...

Johanna – 34 år i friidrottens tjänst

 26 jun, 2020.När Svenska Friidrottsförbundets dåvarande generalsekreterare Ulf Ekelund 1985 annonserade efter en kassörska var en av de sökande 29-åriga Johanna Toivola. Hon fick jobbet och kom att tillbringa nästan hela yrkeslivet på Svenska Friidrottsförbundet – i det närmaste 35 år.

Läs mer Läs mer...

Råd inför sommarens tävlingsresor

 24 jun, 2020.Tävlingssäsongens uppstart innebär att fler resor runt om i landet kommer att genomföras och för att de ska ske så smittsäkert som möjligt har Svensk Friidrotts medicinska kommitté tagit fram ett underlag med punkter som alla bör tänka på inför och under resorna.
   I underlag ges bland annat råd om hur resor och övernattningar ska genomföras i praktiken, hur man bör bo och vilka som kan bo tillsammans och vad man ska tänka på kring måltider.
   Läs alla punkterna här
   

Läs mer Läs mer...

Klart för final i Kraftmätningen

 24 jun, 2020.Efter en intensiv kvalperiod i lagtävlingen Kraftmätningen har nu sista kvalet genomförts. Med 38 mixlag och dessutom hela 46 tjejlag har alla tävlingar arrangerats lokalt med ett eller två lag per plats.
   Att kvalen nu utökats från vanligtvis 9 till 30 stycken har gjort att föreningar som tidigare aldrig arrangerat tävlingen nu fått testa nytt. För vissa föreningar var årets kval första gången man deltog med lag.
   - Vårt tjejlag hade riktigt kul, detta svetsade dem samman ännu mer. Kan vi få till mer sådant här kommer vi få behålla dem långt upp i åldrarna, menar Lars Norrman, Bohus IF.

Läs mer Läs mer...

Toppmatchning på Stadion:
Historiskt bra tider och juniorrekord!

 23 jun, 2020.Sveriges bästa löpare gjorde upp över 10000m i Långlöparnas Kväll på Stockholm Stadion ikväll. Sällan samlas så många svenska topplöpare på samma ställe och matchningen gav avtryck i sluttiderna – nya personbästan för bland annat ända upp i toppen, sluttiderna är några av de bästa som någonsin noterats och (nästintill två) juniorrekord noterades!

Läs mer Läs mer...

Uppdaterade tävlingsriktlinjer:
Flera startgrupper i lopp möjliga

 23 jun, 2020.Utifrån dialog med Riksidrottsförbundet, som i sin tur haft möten med Polismyndigheten, har friidrottens tävlingsriktlinjer uppdaterats med förtydliganden om lopp utanför arenor. Dessa anses som offentliga tillställningar, då de är tävlingar som genomförs i lokalsamhället. Kategoriseringen som offentlig tillställning har som konsekvens att de maximalt får omfatta 50 personer. Riksidrottsförbundet och Polismyndigheten kunde dock ge beskedet att dessa 50 personer kan utgöras av olika individer under olika delar av en tävlings genomförande, till exempel genom olika startgrupper. Grundkriteriet är dock att det aldrig får befinna sig fler än 50 personer på tävlingsområdet samtidigt och att tillstånd måste sökas hos lokal polismyndighet innan genomförande.
   Läs mer i de uppdaterade tävlingsriktlinjerna

Läs mer Läs mer...

Anders ”Palmas” Palmqvist tilldelas
Bo Ekelund-stipendiet

 23 jun, 2020.Riksidrottens Vänner offentliggjorde idag utdelningen av årets stipendier och Bo Ekelund-stipendiet går i år till Anders ”Palmas” Palmqvist, Ullevi/Vikingen, Göteborg.
   Når Anders på telefon, på plats på träningen, och får några minuter att prata med honom om stipendiet innan han ska återgå till de aktiva.
   - Ja, det var verkligen roligt att få det här stipendiet! Jag har jobbat som tränare i många år så det är såklart roligt att någon uppmärksammar det.

Läs mer Läs mer...

Uppladdning för kvällen:
Löparfester och släggspänning

 23 jun, 2020.Tisdagskvällen fylls med friidrott och ett extra öga kastar vi till Stockholms Stadion, Slottsskogsvallen i Göteborg och Centrala Idrottsplatsen i Lund.

Läs mer Läs mer...

Hur blir ett rekordresultat godkänt som svenskt rekord?

 22 jun, 2020.Under de senaste veckorna har vårt nyhetsflöde innehållit en hel del på temat svenska rekord. Vi berättade till exempel den 8 juni att 5 km landsvägslöpning från och med i år är en officiell rekordgren och så sent som under midsommarhelgen att den som kan tippa vem som först slår ett svensk rekord denna sommar kan vinna en årsprenumeration på friidrottsstatistik.se. Det bör också kunna vara intressant att veta hur ett rekordresultat ”blir” ett svenskt rekord. Det sker nämligen inte per automatik.

Läs mer Läs mer...

Svein Arne Hansens bortgång:
En vänskaplig ledare med tydliga mål

 21 jun, 2020.Friidrottssverige nåddes på lördagen av beskedet att Europeiska Friidrottsförbundets (EAA) ordförande Svein Arne Hansen gått bort.
   - Det är med stor sorg som Svensk Friidrott mottaget beskedet om EAAs ordförande Svein Arne Hansens bortgång. Våra tankar går i denna svåra stund till hans anhöriga. Hans livsgärning inom friidrotten är mycket stor och han har genom ett framgångsrikt och uthålligt ledarskap under många decennier bidragit starkt till vår idrotts utveckling i Norge, Europa och världen. Vi minns hans genuina kärlek till människorna inom friidrottsfamiljen, breda kunskap och brinnande intresse för friidrottens utveckling, säger Johan Storåkers, ordförande Svensk Friidrott.

Läs mer Läs mer...

Hög nivå i Helsingborg

 21 jun, 2020.Söndagens tävling i Helsingborg, Victor Svanesohn Memorial, visade verkligen på utvecklingen och styrkan i svenskt kast just nu. Daniel Ståhl, Spårvägen, är tillbaka över 70 meter (70.25), och Simon Pettersson, Hässelby, satte säsongens andra personliga rekord genom resultatet 67.10. I kulringen noterade Athletics 24Sevens Fanny Roos 18.77, tydlig ökning från förra söndagens 18.19, och Wictor Petersson, MAI, 20.74, vilket inte är långt från hans blott tio dagar gamla personbästa på 20.94. Någon som verkligen överträffade sitt personbästa i kula var Viktor Gardenkrans, Athletics 24Seven, som med dagens stöt på 19.18 verkligen visade ny nivå. Tidigare PB var 18.50 från juli 2019.

Läs mer Läs mer...

In memoriam: Roland Oscarsson

 21 jun, 2020.Att idrotten till väldigt stor del vilar på ideellt ledarskap är ett välkänt faktum och en som verkligen gav mycket till vår sport var ordföranden i Västergötlands FIF, Roland Oscarsson, som gick bort i slutet på maj. Han var engagerad i sin förening Herrljunga SK i över 50 år, i disktriktsförbundet i över 40 år och nationellt som grenledare på SM, finnkamper och flera internationella mästerskap.

Läs mer Läs mer...

Tävling: Tippa sommarens första svenska rekord

 19 jun, 2020.Svensk Friidrotts nya resultat- och statistiksystem offentliggjordes den 10 juni och nu utlyser vi en tävling: vem sätter sommarens första svenska seniorrekord?

Läs mer Läs mer...

Nytt PB på 6.81 av Khaddi

 18 jun, 2020.Ikväll på Åbyvallen passade Khaddi Sagnia på att visa att hon är tillbaka med besked efter knäskadan. De tre godkända hoppen mätte 6.71, 6.81 och 6.70 - alla i närheten av hennes tidigare personliga utomhusrekord på 6.78.
   Resultaten är även världsårsbästa utomhus, med 1 cm, men detta är svårt att värdera givet hur tränings- och tävlingssituationen ser ut för friidrottare runt om i världen just nu. Men ett fantastiskt besked från Khaddi oavsett!

Läs mer Läs mer...

En fantastisk tävlingssommar
– info till tävlingsarrangörer

 18 jun, 2020.Sedan början av maj har det varit en aldrig tidigare skådad ström av tävlingar – och därmed resultatlistor – vilket huvudsakligen beror på succén Veckans grenar.

Läs mer Läs mer...

Inför sommaren:
Repetera tävlingsregler för barn

 18 jun, 2020.Vid förbundsårsmötet i Karlstad 2019 togs beslutet om att ta fram ett regelverk för barntävlingar. Regelverket har nu trätt i kraft och gäller vid alla tävlingar för barn 11 år och yngre. Oavsett vilken tävlingsform ni som förening väljer att arrangera: lopp, traditionell tävling eller en variant ur Friidrottens tävlingar för barn ska regelverket följas.
   Det betyder att tidsprogram ska anpassas till högst tre timmar per individ, lag eller startgrupp. Nu är det även tillåtet för barn att tävla utan medlemskap i en förening.

Läs mer Läs mer...

Nu är anmälan till
YALA 2020-2021 öppen!

 18 jun, 2020.Ungdomsrådet hälsar med glädje att de öppnat anmälan till YALA 2020-2021. YALA är ett utbildningsprogram som riktar sig till unga ledare. Utbildningen ger en bred bas och tar upp flera olika aspekter av ledarskap. YALA är den enda utbildningen inom Svensk Friidrott som fokuserar på organisationsledarskap för unga ledare. Du kan söka utbildningen om du är mellan 16 och 25 år och har eller vill ha något slags engagemang inom friidrott.

Läs mer Läs mer...

Goda nyheter:
Klartecken för Mångkamps-SM

 17 jun, 2020.Idag står det klart att mångkamps-SM kommer att kunna genomföras. Arrangemanget kommer dock att behöva delas upp i tre delar för att klara sig inom ramarna för tillåten tävlingsverksamhet sommaren 2020:

Läs mer Läs mer...

Nu öppnar Rådet för Trygg Friidrott

 17 jun, 2020.Nu startar Rådet för Trygg Friidrott sitt arbete. Rådet är en neutral instans dit personer kan höra av sig med anmälningar kring och råd och stöd i frågor som rör individers trygghet inom friidrotten. Rådet är också friidrottens förlängning av Riksidrottsförbundets Visselblåsartjänst och Idrottsombudsman.

Läs mer Läs mer...

Projektstöd IF är öppet i sommar

 16 jun, 2020.Även under sommaren finns möjlighet för förningar att ansöka om projektstöd. Genom föreningens IdrottOnline finns möjligheten att dels ansöka om Projektstöd IF men även ansöka om medel för att kunna ”bibehålla en ordinarie verksamhet” inom föreningen under tider påverkade av Coronaviruset.
   

Läs mer Läs mer...

Sofia och Simon utsedda till
Årets unga ledare 2019

 16 jun, 2020.Under 2019 instiftades en ny utmärkelse; Årets Unga Ledare. Utmärkelsen syftar till att hylla ledare mellan 18-30 år som är en förebild och inspirationskälla inom friidrotten, verksam som ledare inom till exempel träning, tävling, arrangemang, mångfaldsfrågor, utbildning, styrelse eller annat administrativt organisationsarbete.

Läs mer Läs mer...

Smakstart på säsongen!

 15 jun, 2020.Helgens samlade tävlingsstart visade att många friidrottare haft möjlighet att träna på bra och utvecklas under våren. Här följer ett axplock från helgens tävlingar.

Läs mer Läs mer...

Premiär 27 juni:
Välkommen till Stavhoppstouren!

 15 jun, 2020.Lördagen den 27 juni är det premiär för Svenska Stavhoppstouren. Då arrangeras den första av fem deltävlingar; premiären hålls i Mölndal och därefter kommer Göteborg (Ullevi) 4/7, Karlskrona 11/7, Täby 18/7 och Norrköping 1/8. Touren är en del i Svensk Friidrotts Prestationscentrum Hopps arbete för att öka den svenska toppbredden i hopp, efter en långsiktig målplan som sträcker sig till 2023.
   

Läs mer Läs mer...

Upplev hela tävlingsstarten på nytt
- se reprisen av Friidrottsstudion

 14 jun, 2020.

Läs mer Läs mer...

LIVE: Följ diskustävlingen i
Friidrottsstudion från Södertälje

 14 jun, 2020.
   
   Svensk Friidrott sänder live från Kringelkastet i Södertälje, samt hopptävlingar i Kil.

Läs mer Läs mer...

En ny tideräkning även på arena?

 13 jun, 2020.Det var den 26 april som friidrott.se inledde sin artikelserie ”Friidrotten en materialsport?” och i dag är det dags för den åttonde och sista delen i denna friidrottshistoriska exposé. När vi presenterade den första delen var det med introduktionen:
   Den nya generationens löparskor med extra tjocka sulor med inbyggda ”kolfiberskenor” blev ett i friidrottsvärlden allt intensivare debatterat ämne under fjolåret – då i första hand med fokus på landsvägslöpningen.
   Idag sluter vi cirkeln genom att titta närmare på detaljerna i de nya skoreglerna och vilka specifika förändringar som skett jämfört med hur det traditionellt varit.
   Allra viktigast är frågan vilken effekt på resultaten som de nya skorna kan tänkas få inom arenafriidrotten (avd de betytt på landsväg har vi ju redan sett). För World Athletics gav i vintras grönt ljus till att använda kolfiberskenor i alls slags skor, alltså inte bara

Läs mer Läs mer...

Så når regeringens stöd föreningarna

 12 jun, 2020.Riksidrottsförbundet (RF) meddelade igår ramarna för fördelningen av det statliga extrastödet till idrotten för perioden 12 mars-30 juni. RF har tydliggjort att fördelningen av stödet varit inriktat på att föreningar ska överleva, då pengarna inte räcker för att kompensera de totala förlusterna från framförallt arrangemang och evenemang.

Läs mer Läs mer...

Kraftmätningen: Sista kvalhelgen

 12 jun, 2020.Med 19 Kraftmätningskval genomförda väntar nu en helg med 11 kval runt om i landet. Alla genomförs lokalt med ett eller två lag per omgång. De föreningar som ställer upp med lag denna helg är bland annat IFK Umeå, IF Kville och Bohus IF. Till start kommer också IF Kronan som gör sin första start på sex år.

Läs mer Läs mer...

Beslutet här:
Klart för Friidrotts-SM i Uppsala

 12 jun, 2020.Lokala organisationskommittén för Friidrotts-SM i Uppsala beslutade på onsdag kväll att stå fast vid att arrangera Friidrotts-SM i Uppsala den 14-16 augusti. Mästerskapet kommer att genomföras utan publik och i enlighet med de nationella smittskyddsriktlinjerna och det protokoll som godkänts av Svensk Friidrotts förbundsstyrelse. Arbetet går nu vidare med detaljerna kring genomförandet.

Läs mer Läs mer...

Dubbla svenska segrar i Oslo

 11 jun, 2020.Det blev en svensk dubbel i diskus under Impossible Games på Bislett Stadion i Oslo på torsdagskvällen. En Simon Pettersson i fin form pressade världsmästaren Daniel Ståhl och hade ledningen i tredje omgången efter 64.17 som längstakast - samtidigt som Daniel inlett med två kryss.

Läs mer Läs mer...

Tävlingsstart söndag: Svensk Friidrott
sänder friidrott i toppklass hela dagen

 12 jun, 2020.På söndag lyfts tävlingsstoppet. Det uppmärksammar vi genom att sända ”Friidrottsstudion” på Svensk Friidrotts Facebook och Youtube – samt friidrott.se. 7 timmar livesänd friidrott med start 10:30 väntar. Och det är högklassig friidrott som alla tittare kan ta del av.

Läs mer Läs mer...

Oslo: Duplantis och Ståhl gör
säsongsdebut på Impossible Games

 11 jun, 2020.I kväll smygstartar tävlingssäsongen när Impossible Games arrangeras på Bislett Stadion i Oslo. Det blir minst sagt en ovanlig friidrottstävling utan publik och få deltagare.
   - I diskus gör Daniel Ståhl en minst sagt spännande säsongsdebut tillsammans med Simon Pettersson. Svenskduon ställs mot norrmännen Ola Stunes Isene och Sven Martin Skagestad.
   - Samma sak med Armand Duplantis, som tävlar mot norrmannen Pål Lillefosse och Renaud Lavillenie, som tävlar från sin egen trädgård hemma i Frankrike.

Läs mer Läs mer...

Utlysning Förbundsårsmöte 2020
Genomförs digitalt 12 september

 11 jun, 2020.Lördagen den 12 september hålls Svensk Friidrotts förbundsårsmöte 2020. Detta ersätter det årsmöte som skulle ha hållits i Uppsala 28-29 mars men som sköts upp på grund av coronapandemin.
   Förbundsårsmötet i september kommer att hållas digitalt med start 13.00 och med inriktningen att pågå till 17.00. Under mötet kommer de ärenden som förts fram till det ursprungliga mötet i mars behandlas. Handlingarna finns sen tidigare tillgängliga här på friidrott.se men kommer även att distribueras till delegaterna i tid för mötet.

Läs mer Läs mer...

Flera storstjärnor till Folksam GP i
Karlstad – bjuder på helt ny utmaning

 10 jun, 2020.Den 8 juli är det äntligen dags för Folksam Grand Prix igen, i en helt ny tappning. Till Karlstad kommer Armand Duplantis, Daniel Ståhl, Thobias Montler, Khaddi Sagnia med flera att dels tävla individuellt – dels tillsammans utmana världsrekorden i mångkamp.
   - Vi bjuder på ett helt nytt tävlingsformat som passar både aktiva och friidrottspubliken i TV-sofforna. Intresset bland de aktiva är stort, säger Johan Engberg, kanslichef på IF Göta.

Läs mer Läs mer...

Erbjudande friidrottsstatistik.se

 10 jun, 2020.Svensk Friidrotts nya resultat- och statistiksajt upp portarna. Mycket är kostnadsfritt på den nya sajten men om man vill få tillgång till allt så blir man medlem och tecknar en prenumeration.

Läs mer Läs mer...

Svensk Friidrotts nya webbplats för resultat och statistik är publicerad

 10 jun, 2020.Friidrott är en idrott med absoluta resultat vilket gör det mesta mät- och jämförbart på en rad olika sätt. Därför är vi glada att nu kunna presentera en ny hemsida för resultat och statistik som innehåller en mer omfattande och snabbare uppdaterad statistik, personbiografier, utökad resultatservice, kompletta resultatlistor från en mängd mästerskap mm.

Läs mer Läs mer...

Nästa steg för friidrottens största arenaevenemang

 10 jun, 2020.Förbundsstyrelsen gav på tisdagskvällen sitt stöd till det särskilda protokoll som tagits fram för friidrottens större arenaevenemang. Detta innebär att planeringen nu går vidare för genomförande av till exempel Folksam Grand Prix och Friidrotts-SM, som är några av de tävlingar som är av särskilt medialt och rättighetsmässigt intresse för friidrotten.

Läs mer Läs mer...

Marathongruppen ställer in
evenemang i augusti och september

 10 jun, 2020.På grund av det rådande situation har Hässelby SK och Spårvägens FK idag tvingats ta beslutet att ställa in de evenemang som deras gemensamma evenemangsorganisation Marathongruppen skulle arrangerat i augusti och fram till mitten av september. Det innebär bland annat att Tjejmilen, ASICS Stockholm Marathon och Ramboll Stockholm Halvmarathon inte blir av i år.

Läs mer Läs mer...

Veteran-SM i Sollentuna ställs in
- planerar genomförande 2021

 10 jun, 2020.Veteran-SM i Sollentuna, som skulle arrangerats i augusti, ställs in. Det meddelar Tureberg, som efter samråd med Svensk Friidrotts veterankommitté kommit fram till att det inte är möjligt att arrangera ett så stort SM under rådande omständigheter.
   Veterankommitén och Tureberg planerar nu istället för genomförande av VSM på Sollentunavallen 2021.

Läs mer Läs mer...

Varbergs mål:
Få barn att upptäcka glädjen i tävling

 10 jun, 2020.Varbergs GIF har sedan tre år tillbaka arrangerat Killingspelen två gånger per år. Killingspelen är en lokal öppet-hus tävling som arrangeras både inomhus och utomhus, med fokus på att låta föreningens yngsta träna på tävlingsmomentet.
   - För oss är det viktigt att barn ska få chansen att träna på att tävla under tävlingslika förhållanden, med exempelvis nummerlappar och grenregler. Vårt fokus är att barnen ska få upptäcka glädjen med att tävla och att de ska få nya kompisar från andra träningsgrupper genom tävlingen, säger Monika Callenberg, tränare i Varbergs GIF.
   I Varbergs GIF såg man under en tid att det var väldigt få barn som tävlade i föreningen. Klubben tog ett omtag och började fundera på hur de kunde vända denna trend. En av lösningarna blev Killingspelen.

Läs mer Läs mer...

Lekfull friidrott med BAUI

 9 jun, 2020.Under hösten 2019 lanserades Svensk Friidrott och BAUHAUS konceptet BAUIS Mini Friidrottsskola. Idéen är en fyrkamp där barn upp till 11 år samlar poäng lagvis i förenklade friidrottsgrenar. Här får barn testa på snabba lopp, kast med boll och stillastående längdhopp. Ett enkelt upplägg som både deltagare och funktionärer klarar av utan att ha testat friidrott innan.

Läs mer Läs mer...

Mondo tilldelas Victoriapriset

 9 jun, 2020.Armand Duplantis tilldelas Victoriapriset 2020 för sina dubbla världsrekord i vintras. Mondo blir friidrottare nummer sju att få stipendiet sedan det började delas ut 1979. Det är första gången sedan Sanna Kallur 2008 som en friidrottare får utmärkelsen.
   ”Det är en stor ära för mig att ta emot Victoriapriset. Att vara en bland de andra stora svenska idrottarna som har tilldelats det tidigare år känns fantastiskt”, säger Mondo i ett pressmeddelande.
   Victoriapriset (tidigare Victoriastipendiet) delas ut till en svensk idrottare varje år på svenska Kronprinsessan Victorias födelsedag på Öland den 14 juli.
   /Gustav Orbring
   

Läs mer Läs mer...

I kväll: Webbinarium om
nya riktlinjer för tävlingar

 9 jun, 2020.I kväll 18:00-19:00 bjuder Svensk Friidrott in till webbinarium som följer upp styrelsens beslut att ge grön signal till tävlingar för vuxna fr.o.m. 14 juni. Daniel Bergin och Sofia Jäger Stenberg från Svensk Friidrott kommer att förklara de nya riktlinjerna som finns för tävlingsverksamhet för både ungdomar och vuxna som träder i kraft den 14 juni samt vilka rutiner för sanktionsansökningar som gäller under den tid vår verksamhet påverkas av coronapandemin.
   Anmälan

Läs mer Läs mer...

Cytiva välkomnas som ny partner

 9 jun, 2020.Idag kan vi presentera Svensk Friidrotts nya nationella partner; Life Science-bolaget Cytiva!
   Cecilia Sjöstedt, Site Leader och VD för Cytiva i Uppsala, säger såhär om samarbetet: ”För oss på Cytiva blir valet att teckna avtal med Svensk Friidrott ett sätt att visa upp våra värderingar och samtidigt öka kännedomen för vårt nya namn och vad vi står för. Vi vill verka för människors hälsa, från våra medarbetare till i slutändan alla patienter runt om i världen.”

Läs mer Läs mer...

Ny rekordgren gör entré: 5 km väg

 8 jun, 2020.Anpassningen av listan över världsrekordgrenar till en föränderlig verklighet innebär inte bara att ”insomnade” grenar plockas bort utan också att det kan tillkomma grenar.
   Det senaste tillskottet är 5 km väg som introducerades som världsrekordgren 2019. Med den princip som Svensk Friidrott följer för rekordgrenar innebär det att 5 km väg nu också blir en officiell svensk rekorddistans.
   Södertälje arrangörspionjärer
   Inventerar man historien finner man att på svensk mark har det hittills arrangerats få 5 km-lopp med elitstatus. Främsta undantaget var Telge Stadslopp i Södertälje som åren 2008-2017 hade kontrollmätta 5 km som huvudklass med Henrik Skoogs 14:16 från premiäråret och Sandra Erikssons 16:56 från 2017 som banrekord.
   Utomlands har ”Carlsbad 5000” i södra Kalifornien varit en internationell aprilbegivenhet ända sedan 1986 och listan över vinnare kryllar av kända namn och banrekorden imponerar:

Läs mer Läs mer...

SM 100km ställs in

 8 jun, 2020.Efter noggrann planering och avstämning med polisen har arrangerande IFK Halmstad beslutat att ställa in SM 100 km. Målsättningen var att arrangera ett lopp som skulle kunna attrahera såväl elit som motionär men de begränsningar som i dagsläget finns i ordningslagen gjorde det omöjligt i och med det som krävs för arrangemanget.

Läs mer Läs mer...

Inför tävlingsstart:
Ramar för sommarens tävlingar

 8 jun, 2020.Från och med söndag 14 juni kommer friidrottens tävlingsverksamhet att växlas upp. Ramarna för sommarens tävlingar finns nu publicerade och med dem de riktlinjer, råd och tips som riktar sig till arrangörer och deltagare.
   Ledorden för sommaren är nu ”småskaligt och ansvarsfullt” då ”lokalt” plockats bort efter att det givits klartecken för friska personer att resa i landet. Ramverket är utformat för att ge goda tävlingsmöjligheter utan att äventyra vårt gemensamma ansvar att begränsa smittspridning, skydda sårbara grupper och värna om vården.

Läs mer Läs mer...

Stort intresse för webbinariet
"Medel- och långdistanslöpare" i kväll

 8 jun, 2020.På måndagen har webbinariet temat "Hållbar prestationsutveckling för medel- och långdistanslöpare" med Michael Svensson som föreläsare.
   Michael, forskare vid Umeå Universitet och f.d. medeldistanslöpare/tränare, delar med sig av kunskap och erfarenheter från forskningen kopplat till vikten av balans, energi, återhämtning och harmoni för hur aktiva kunna prestera över tid.
   

Läs mer Läs mer...

Senaste veckan
Veckan 1.7 - 8.7

En mycket speciell FGP-tävling
väntar: "Nästan hela landslaget här"

Efter en lång kamp och hårt arbete står Johan Engb...

Se när svenska stjärnorna
snackade upp Karlstad GP

På onsdagskvällen är det äntligen dags för Fol...

EVY Technology blir ny officiell
leverantör av solskyddsprodukter

Svensk Friidrott kan stolt presentera ett helt nyt...

Kastläger i Eksjö en succé!
32 ungdomar, 11-16 år, från 17 klubbar från Uppsal...

Valberedningen söker nomineringar
till lekmannarevisor i styrelsen

Valberedningen har inför det planerade årsmötet i ...

Världsårsbästa och arenarekord
av Armand Duplantis på Ullevi

I dag gjorde Armand Duplantis sin första tävling p...

Pettersson pressade Ståhl i Hässelby

Simon Pettersson har tagit ett till kliv i utveckl...

Stark säsongsdebut av Montler
- två hopp över åtta meter direkt

Thobias Montler tycks ha behållit den fina hoppnin...

Elmar rekordtippade bäst
För två veckor sedan utlyste vi en läsartävling dä...

Svenskt rekord!
På torsdagskvällen fick vi vår allra första svensk...

Följ helgens glödheta tävlingar
i Kanal5 eller på vår Facebook

Armand Duplantis, Khaddi Sagnia, Daniel Ståhl, Ang...

Friidrottsskolorna i full gång

Sedan ett par veckor tillbaka har sommarens friidr...

Nytt beslut öppnar upp för behållen
anmälningsavgift för lopparrangörer

I kölvattnet av Coronapandemin har många lopparran...

Förra veckan
Veckan 24.6 - 1.7

Nytt beslut öppnar upp för behållen
anmälningsavgift för lopparrangörer

RM 24-timmarslöpning blir av
- lag-USM ställs in

2 gånger över 80 för Amb igen
Vill din förening prenumerera på sin egen årsstatistik?
Dopingnämnden beslut:
Löpare stängs av i fyra år

Strålande friidrottshelg inledd:
Ta del av alla resultat

Diamond League sänds från Karlstad
”Hur blir det med JSM och USM?”
Nu har vi svaret - de genomförs!

Helgens höjdpunkter
Johanna – 34 år i friidrottens tjänst
Råd inför sommarens tävlingsresor
Klart för final i Kraftmätningen

Två veckor sedan
Veckan 17.6 - 24.6

Råd inför sommarens tävlingsresor
Klart för final i Kraftmätningen
Toppmatchning på Stadion:
Historiskt bra tider och juniorrekord!

Uppdaterade tävlingsriktlinjer:
Flera startgrupper i lopp möjliga

Anders ”Palmas” Palmqvist tilldelas
Bo Ekelund-stipendiet

Uppladdning för kvällen:
Löparfester och släggspänning

Hur blir ett rekordresultat godkänt som svenskt rekord?
Svein Arne Hansens bortgång:
En vänskaplig ledare med tydliga mål

Hög nivå i Helsingborg
In memoriam: Roland Oscarsson
Tävling: Tippa sommarens första svenska rekord
Nytt PB på 6.81 av Khaddi
En fantastisk tävlingssommar
– info till tävlingsarrangörer

Inför sommaren:
Repetera tävlingsregler för barn

Nu är anmälan till
YALA 2020-2021 öppen!

Goda nyheter:
Klartecken för Mångkamps-SM

Nu öppnar Rådet för Trygg Friidrott