Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Torsdag 9 april 2020

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Nyhetsarkiv

Visa nyheter Publicerade under:
Som:


Hjälpmedel för barntävlingar

 8 apr, 2020.Vi ska fortsätta träna och röra på oss, men göra det säkert. Träning och tävling för barn går att genomföra både lokalt, småskaligt och utomhus. Idéskriften Friidrottens tävlingar för barn innehåller ett gäng olika aktiviteter som alla går att genomföras enligt dessa villkor. För att underlätta genomförandet av aktiviteten har vi tagit fram mallar för startkort och diplom. Båda är ifyllningsbara och kan laddas ner gratis.

Läs mer Läs mer...

SM-milen flyttas:
Blir del av stor löparhelg!

 8 apr, 2020.SM-milen, som varit en del av STHLM 10 de senaste åren, skulle ha genomförts i Stockholm den 11 juni, men nu har beslut fattats om att flytta fram både STHLM10 och SM-tävlingen. STHLM10 kommer nu istället att genomföras den 30 augusti, dagen efter Tjejmilen. Utifrån de nya förutsättningarna kommer SM för 10 km landsväg delas upp något och avgöras både 29 och 30 augusti.

Läs mer Läs mer...

OS-kvalperioden tas temporärt bort

 8 apr, 2020.Perioden 6 april till 30 november 2020 kommer det inte vara möjligt att kvala in till OS i Tokyo 2021. Det beslutade World Athletics under tisdagen. Resultaten under samma period kommer inte heller påverka rankingpoängen. Anledningen till beslutet är den påverkan Coronaviruset har för aktivas möjlighet att tävla runt om i världen.

Läs mer Läs mer...

Sollentuna GP flyttas till augusti

 7 apr, 2020.Årets första Folksam Grand Prix-tävling utomhus, Sollentuna GP, flyttas fram till första halvan av augusti. Detta med anledning av de restriktioner som finns i landet just nu. Exakt datum tillkommer längre fram, beroende av hur BAUHAUS-galan och andra Diamond League-tävlingar placeras.
   Karlstad GP och Göteborg GP ligger i nuläget kvar på sina ursprungliga datum: 8 juli respektive 19 augusti.
   /Gustav Orbring

Läs mer Läs mer...

Smittskyddsinfo på flera språk

 7 apr, 2020.Det är viktigt att alla i samhället får goda möjligheter att ta till sig smittskyddsinformationen från våra myndigheter. I och omkring våra föreningar talas också många olika språk och vi rekommenderar därför att ni som förening tänker igenom era respektive behov och använder det material som MSB och Folkhälsomyndigheten erbjuder, där grundinformationen finns översatt till många olika språk.
   MSBs samlingssida för info på olika språk
   Friidrottens samlade information gällande coronavirusets påverkan
   /Hillevi Thor

Läs mer Läs mer...

Mondo auktionerar ut nummerlappen:
Ska gå till Coronavirusets riskgrupper

 6 apr, 2020.Armand Duplantis auktionerar ut den nummerlapp han bar när han satte första världsrekordet i vintras - i Torun, Polen. Intäkten går till förmån för Coronavirusets riskgrupper. Nummerlappen är ute för budgivning nu på Tradera och stänger på torsdag.
   Just nu är högsta bud en bit över 10 000 kronor.
   Till auktionen.
   /Gustav Orbring

Läs mer Läs mer...

SpåretMilen: Fem under 30 min

 6 apr, 2020.I lördags arrangerade Spårvägens FK ett litet landsvägslopp över 10km vid Fiskartorpet i Stockholm. Ett 30-tal löpare kom till start. Loppet bjöd på 4-5 grader och sol vid start, vilket öppnade upp för bra tider. Och mycket riktigt sprang fem löpare i herrklassen på en tid under 30 minuter.

Läs mer Läs mer...

Historien om en speciell tävling

 5 apr, 2020.Det mesta kända exemplet på att de livskraftigaste innovationerna inom friidrotten ofta - dessutom inte sällan av en tillfällighet - föds hos "gräsrötterna" är "storstadsmarorna".
   De började ju i mitten på 1970-talet med ett hugskott om ett engångslopp i New York men utvecklades snabbt till en global folkfeströrelse som nu är en så etablerad del av dagens friidrott att det känns som den alltid funnits.
   Ett inhemskt gräsrotsinitiativ som också gått från engångshändelse till ett nu välkänt traditionellt inslag i tävlingskalendern är "Bottnarydskastet". 2019 genomfördes tävlingen för 21:a gången och kunde då glädjas åt ett av hela friidrottshistoriens allra längsta diskuskast - Daniel Ståhls 71.86!
   Att tävlingen nått internationellt renommé är snudd på obegripligt eftersom det handlar om en tradition som skapats - och dessutom framgångsrikt upprätthållits i över två decennier- av

Läs mer Läs mer...

Jättepers av Johanna och Camilla

 5 apr, 2020.På söndagen arrangerade FK Studenterna något så ovanligt som ett halvmaraton Stockholms Stadion – alltså drygt 52 varv – som ett substitut för Berlin halvmaraton som ställts in. Folkhälsomyndighetens krav på max 50 personer följdes noggrant och löparna var därför uppdelade i två lopp – 21 i första och 14 i andra.

Läs mer Läs mer...

Månadens i januari: Filippa

 4 apr, 2020.Knappast någon hade när vintern börjat trott att svaret på frågan ”Vem är Sveriges just nu snabbaste tjej på 60m?” skulle bli "MAI-junioren Filippa Sivnert". Men så blev det: Filippa gjorde 12 lopp, förlorade aldrig mot någon svenska och stod dessutom för fyra av vinterns nio snabbaste tider toppat av ISM-vinnande 7.38!
   Hur oväntad den säsongen var illustreras förmodligen bäst av att hennes personliga rekord på distansen när året började var 7.79, dvs drygt fyra tiondelar sämre. Visserligen hade Filippa haft en hygglig 100m-sommar 2019 men topptiden 11.95 förebådade ändå inte på något sätt ett sådant lyft nu.
   Genombrottet i januari
   Första tydliga indikationen på vad som var på gång kom vid Quality Hotel Games i Växjö den 18 januari då Filippa vann efter att ha kapat 1½ tiondel på det veckogamla 2-tiondelsperset 7.59! Plötsligt var hon därmed uppe som vår 3:e snabbaste junior (F19) genom tiderna bakom bara Irene Ekelund och Linda Haglund!
   Och att det inte var en enstaka

Läs mer Läs mer...

Föreningarna inspirerar varandra

 3 apr, 2020.Vardagen med coronaviruset påverkar oss alla och vi måste hela tiden anpassa oss till Folkhälsomyndighetens rekommendationer. På Träningstips(a) visar föreningarna goda exempel på hur ni följer myndighetens rekommendationer.

Läs mer Läs mer...

Så blir lag-SM-kvalet

 3 apr, 2020.Efter att regeringen i söndags beslöt att tillfälligt förbjuda sammankomster med fler än 50 deltagare har TAK fattat beslut om ett alternativt genomförande av Lag-SM-kvalet den 21 maj.

Läs mer Läs mer...

Ramverk för friidrottens tävlingar

 3 apr, 2020.Folkhälsomyndigheten publicerade i onsdags föreskrifter och allmänna råd. De som specifikt berör idrottsrörelsen är:
   1. se till att närkontakt mellan idrottsutövare undviks
   2. när det är möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus
   3. skjuta upp matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper
   4. begränsa antalet åskådare eller på annat sätt undvika trängsel
   5. se till att onödiga resor i samband med idrottsutövande undviks
   

Läs mer Läs mer...

Svensk Friidrott startar podcast

 3 apr, 2020.
   
   Svensk Friidrott startar en podd där lyssnarna kommer få träffa och bekanta sig med våra svenska friidrottsstjärnor. Varje avsnitt kommer gästas av en friidrottare där vi får en inblick i personens liv. Podden drivs av Andreas Thornell som förklarar upplägget såhär:
   -”Podden ska helt enkelt handla om svenska friidrottare, om dem och deras liv på och vid sidan av banan. Förhoppningsvis får vi lära känna våra stjärnor lite bättre”.

Läs mer Läs mer...

”Jag vill slå ett slag för
återhämtning och sömn”

 2 apr, 2020.
   
   I den här filmen berättar Svensk Friidrotts medicinska koordinator Jenny Jacobsson om information som finns på hemsidan Frisk Friidrott som är extra bra för alla att ha koll på just nu.

Läs mer Läs mer...

Musses insats under Corona

 2 apr, 2020.Vår nyblivne svenska rekordhållare på maraton, Mustafa Mohamed, har fått rycka in som språkligt stöd nu under Coronatider. Han deltar i informationskampanjen #tellcorona för att sprida information om viruset på flera språk.
   - Jag tycker att Sverige har varit duktigt på att sätta upp lappar och gå ut i medierna, men det jag har sett hela tiden har varit på svenska och det finns ju grupper som behärskar svenskan dåligt. Så jag tror att det är bra att utöka den för att nå ännu fler, säger ”Musse” enligt Svenska Dagbladet.
   Musse är född i Somalia och trots att han har b

Läs mer Läs mer...

Arbetet med FGP och SM pågår

 1 apr, 2020.Under gårdagen gick vi ut med uppdaterad info kring framförallt sommarens mästerskap. Parallellt pågår ett arbete med sommarens Folksam GP-tävlingar, samt de kvarstående SM-tävlingarna för året. Här kommer en uppdatering kring de evenemangen:
   

Läs mer Läs mer...

”Otroligt skönt att vara tillbaka”

 1 apr, 2020.Huddinges Tom Kling-Baptiste har tillhört vår sprinterelit i över tio år med sex individuella SM-titlar fördelade på 100 och 200 m. Lägg till det fem SM-titlar inomhus. Finnkampen i Tammerfors 2018 var hans åttonde men det kom att följas av ett 16 månader långt tävlingsuppehåll. 2019 blev det faktiskt inte en enda tävling.

Läs mer Läs mer...

Fyra starter och fyra världsrekord

 1 apr, 2020.När Marsspelen i Örebro ställdes in p g a Corona-viruset arrangerade Åsbro GoIF istället en veteranstafett över den sällan löpta inomhusdistansen 4x800 m. Tävlingen genomfördes i lördags och resulterade i maximal utdelning i form av fyra veteranvärldsrekord för de fyra lagen – K35, K45, K55 och M45.

Läs mer Läs mer...

Uppdatering: Galor & mästerskap

 31 mar, 2020.Under dessa dagar och veckor uppdateras situationen för galor och mästerskap snabbt. Vi ger därför en uppdatering kring några av dem:
   BAUHAUS-galan i Stockholm:
   Diamond League-tävlingen skjuts upp, liksom de tre första galatävlingarna den här säsongen. Arr

Läs mer Läs mer...

Ikväll:
Första info.mötet om virtuella lopp

 31 mar, 2020.Svensk Friidrott och RaceONE erbjuder under veckan två webbinarier om tjänsten för virtuella lopp. Det första idag kl 16 och det andra på torsdag kl 16. Vid träffarna medverkar representanter från både Svensk Friidrott och RaceONE och de presenterar hur virtuella lopp startas upp och genomförs. Ta chansen att lyssna in på seminarierna och så att ni sen kan ta ställning till om ett virtuellt lopp är något för er förening!
   • Tisdag 31 mars kl 16.00: ANMÄL DIG TILL 31 MARS HÄR
   • Torsdag 2 april kl 16.00: ANMÄL DIG TILL 2 APRIL HÄR

Läs mer Läs mer...

Karin Torneklint
fortsätter som förbundskapten

 30 mar, 2020.Karin Torneklints uppdrag som förbundskapten skulle ha avslutats efter utomhussäsongen 2020 men utifrån förändringarna i omvärlden och kring mästerskapsåret har förbundsstyrelsen beslutat att förlänga detta uppdrag med ett år. Den rekryteringsprocess kring ny förbundskapten som startats skjuts därigenom fram till våren 2021.
   

Läs mer Läs mer...

Friidrotts-SM 2022 till Norrköping

 30 mar, 2020.Svensk Friidrotts förbundsstyrelse beslutade på styrelsemötet fredagen 27 mars att utse Tjalve IF Norrköping, till arrangör för Friidrott-SM 2022. Tävlingarna kommer att hållas på den nya friidrottsarenan på Himmelstalund.

Läs mer Läs mer...

Doha-återblick: Vädrets makt!

 29 mar, 2020.Värmen i Doha var ett stort diskussionsämne långt före tävlingsstart och det blev inte direkt lugnare när den första dagens kvinnliga mara visade sig bekräfta alla farhågor.
   Ja, bilderna som kablades ut över världen var så uppseendeväckande att de resulterade i ett närmast på-stående-fot beslut om att flytta landsvägsgrenarna på kommande OS 2020 från högsommarheta Tokyo till förhoppningsvis svalare Sapporo.
   Ett beslut som långtifrån alla gillade, dels protesterade värdstaden Tokyo mot att bli ”bestulna” på ”nationalgrenen” marathon, dels protesterade ett antal elitaktiva mot att bli ”bestulna” på upplevelsen att vara en del av den unika gemenskap över idrottsgränserna som ett OS innebär.
   Beslutet står dock fast och även om OS numera blivit skjutet på framtiden har IOK-folket varit tydligt med att flytten av marathon (och gång) till Sapporo gäller även nästa år.
   Men hur ”allvarligt” var egentligen vädret för landsvägsfolket I Doha?
   I vår analysartikel ”Hur

Läs mer Läs mer...

”Det bästa är att komma till träningen och träffa ungdomarna”

 28 mar, 2020.Tränaren Tony Kumpula, Haparanda, har fått ett stipendium från Prins Bertils och prinsessan Lilians idrottsfond och Riksidrottsförbundet för att ytterligare kunna utvecklas som tränare och ledare.

Läs mer Läs mer...

Johanna Vikström och Tony Kumpula
mottagare av tränarstipendier

 28 mar, 2020.Tränare och ledare är viktiga i idrotten och därför är det extra kul att konstatera att tränarna Johanna Vikström, Växjö, och Tony Kumpula, Haparanda, fått stipendium från Prins Bertils och prinsessan Lilians idrottsfond och Riksidrottsförbundet.
   Stipendiet är på 25.0000 respektive 30.000 kr för vidareutbildning som tränare.
   

Läs mer Läs mer...

Nästan 50 tävlande när det 83 år gamla rekordet slogs

 27 mar, 2020.Örgryte IS är en anrik förening som är inne på sitt 133:e verksamhetsår och har hopp som sin starkaste grengrupp. Det märktes tydligt på fredagseftermiddagen då man arrangerade KM i längd utan ansats i Friidrottens Hus i Göteborg med närmare femtio tävlande.

Läs mer Läs mer...

Hälsouppföljning för elitaktiva

 27 mar, 2020.Med stöd av Athletics Research Center vid Linköpings Universitet och medicinska kommitténs ordförande Toomas Timpka kommer landslagsavdelningen under den kommande perioden att genomföra en hälsouppföljning bland friidrottens elitaktiva seniorer och äldre juniorer.
   Coronaviruset kan ge upphov till en luftvägsinfektion som yttrar sig med symptom av varierande svårighetsgrad och bland friska unga vuxna orsakar virusinfektionen vanligen ingen allvarlig sjukdom, men för en elitidrottare kan ett insjuknande medföra ett kännbart avbrott i träningsplaneringen. Idag har ett informationsmail om uppföljningen gått ut till berörda och de kan där läsa mer om tillvägagångssätt och praktisk hantering. Det är helt frivilligt att delta och kan avbrytas när som helst.
   /Hillevi Thor

Läs mer Läs mer...

Kan inte löparna komma till er?
Ta ert lopp till löparna!

 27 mar, 2020.Coronaviruset har ställt till det för många lopp under våren. Det är ännu oklart hur länge restriktionerna kommer att bestå och det innebär ett bakslag för både löpare och föreningar. För att stävja detta har Svensk Friidrott i ett samarbete med appen RaceONE tagit fram en tjänst som gör att lopp kan genomföras online!
   
   Det innebär att ni kommer att kunna erbjuda alla löpare som tränat ihärdigt med ert lopp som målsättning möjligheten att komma i mål. Samtidigt som ni som förening kan planera för befintliga och nya lopp på ett nytt sätt. Något som inte bara är extra viktigt just nu utan som också kan ge ytterligare möjligheter för framtiden.
   
   Enkelt och gratis för dig som arrangör
   I RaceONE kan man idag hitta lopp och följa deltagare och det är i den appen som tjänsten för virtuella lopp utvecklats.

Läs mer Läs mer...

Folkspels kampanj: en fantastisk
möjlighet för din förening

 27 mar, 2020.Vårt land och samhälle befinner sig i en ytterst besvärlig situation. Utöver ett allvarligt hälsoläge får det enorma ekonomiska konsekvenser.
   Det gäller naturligtvis även våra friidrottsklubbar.
   Vi befinner oss mitt i en period och årstid som vanligtvis innebär motionslopp och tävlingar i stort sett varje helg. Arrangemang som är förenat med viktiga intäkter, vilka i många fall kan vara avgörande för hela verksamhetsåret, men som tyvärr kanske måste ställas in eller skjutas på framtiden.
   
   Samtidigt finns det ingen annan rörelse som är lika stark och engagerad som den vi har inom idrotten.
   Tillsammans ska vi klara av det här.
   Tillsammans ska vi fortsatt kunna erbjuda inte minst barn– och ungdomar en sund och hälsosam fritid.

Läs mer Läs mer...

Tävlingsformer för barn -
lika aktuella i dessa tider

 27 mar, 2020.Friidrottsträning för barn ska vara lekfull, lärorik och rolig. Som barn finns det olika sätt att tävla på och flera av tävlingsformerna går utmärkt att genomföra under ett träningstillfälle. Då får barnen öva på tävlingsmomentet i en miljö de känner igen och med deltagare de tränat med sedan innan.
   I Friidrottens tävlingar för barn har ett antal tävlingsformer tagits fram. Alla med egenskaperna om att kunna genomföras även i virustider som dessa:
   • Utomhus/inomhus
   • Varierat underlag
   • Valfritt antal deltagare
   • Begränsad tid - tidsprogram på max 3 timmar.

Läs mer Läs mer...

IFK Växjö tipsar:
Tävling inom träningsgruppen

 27 mar, 2020.Tävlingen VäxjöMångkampen lockar barn från stora delar av Småland och arrangeras av IFK Växjö. På grund av den rådande situationen med coronaviruset tog föreningen beslutet om att ställa in mångkampen.
   - Det var tråkigt, men givetvis ett viktigt beslut att ta, säger Mikaela Wieslander Mayer, klubbchef i IFK Växjö.

Läs mer Läs mer...

Månadens i december: Samrawit

 26 mar, 2020.Vid terräng-EM 2018 hade Samrawit Mengsteab landslagsdebuterat med en 23:e plats och när det i december var dags igen för henne att springa terräng-EM fanns det det anledning att tro på ett bättre utfall. Kanske t o m topp-10 om allt ville sig riktigt, riktigt väl?
   För formen hade stigit stadigt under sensommaren (bl a SM-guld 10000m och Finnkampsseger 5000m) och hösten (dubbla SM-guld i terräng). Fast efter att Samrawit känt sig småkrasslig i veckan före sträckte sig inte ens egna tränaren Ulf Fribergs förhoppningar före start längre än till topp-20.
   Så inte undra på att t o m Samrawit själv såg smått chockad ut när hon spurtade mot mål och insåg att hon skulle bli bronsmedaljör eftersom hon före sig hade bara Turkiets Yasemin Can och Norges Karoline Bjerkeli Grøvdal.
   En högst otippad medalj som gjorde Samrawit till friidrott.se:s ”Månadens” för december 2019 eftersom

Läs mer Läs mer...

Justerat upplägg av Kraftmätningen

 26 mar, 2020.Som åtgärd för att minska smittspridningen av Covid-19 görs justeringar i upplägget för våren/sommarens kvaltävlingar i Kraftmätningen.

Läs mer Läs mer...

U18-EM och U20-VM skjuts upp

 26 mar, 2020.Sommarens dubbla internationella juniormästerskap kommer inte äga rum, åtminstone inte denna sommar. U18-EM i Rieti, Italien hoppas europeiska förbundet gång under 2021 tidigast. Även U20-VM i Nairobi, Kenya skjuts upp. World Athletics återkommer med nytt datum längre fram.
   /Gustav Orbring
   

Läs mer Läs mer...

Kampanjen Rädda min idrott:
En chans att stötta lopparrangörer

 26 mar, 2020.I Coronapandemins spår har flera lopparrangörer tvingats ställa in tävlingar under våren. Göteborgsvarvet och Premiärmilen är två exempel. Detta drabbar de arrangerande föreningarna stort. Att få in intäkterna från lopparrangemangen är en förutsättning för att många föreningar ska få verksamheten att gå runt.

Läs mer Läs mer...

VM Halvmarathon i oktober:
Uppdaterade uttagningskriterier

 25 mar, 2020.Sedan tidigare står det klart att VM i halvmaraton, som skulle arrangerats i Gdynia, Polen i helgen, flyttas till 17 oktober i höst. Det innebär också att uttagningskriterierna är uppdaterade. Kvalperioden är ändrad till 1 september 2019 – 13 september 2020 och slutlig uttagning blir 15 september.

Läs mer Läs mer...

Träningsinspiration från föreningar

 25 mar, 2020.Sedan den 19 mars finns Facebookgruppen Träningstips(a), där Svensk Friidrott vill tillsammans med er förningar inspirerar och motiverar varandra till rörelseglädje samtidigt som vi tar hand om varandra och minskar smittspridningen.

Läs mer Läs mer...

Folkhälsomyndigheten:
Viktigt för unga att fortsätta idrotta

 25 mar, 2020.Folkhälsomyndigheten var under tisdagen tydliga med att det är viktigt att träning, framförallt för barn och unga, inte stannar upp på grund av spridningen av covid-19 utan istället fortsätter att bedrivas. Det är dock viktigt att det sker på ett sätt som minimerar risken för smittspridning och för att underlätta för idrottsrörelsen har myndigheten tagit fram rekommendationer för träning och idrottsanläggningar.

Läs mer Läs mer...

Utlysning: 4 centrala tävlingar 2021

 24 mar, 2020.De flesta av våra centrala arrangörer för friidrottsåret 2021 är redan utsedda, men vi har fortfarande fyra arrangemang kvar att fördela bland föreningar som vill ta chansen att utvecklas som arrangör. Sista ansökningsdag för samtliga dessa tävlingar är fredagen den 15 maj.

Läs mer Läs mer...

OS i Tokyo skjuts upp ett år

 24 mar, 2020.De Olympiska Spelen i Tokyo skjuts upp till 2021. Det beslutet togs efter ett möte mellan Japans premiärminister Shinzo Abe och Internationella Olympiska Kommitténs ordförande Thomas Bach som hölls i dag, tisdag. Orsaken är smittorisken av Coronaviruset.
   Spelen skulle arrangerats mellan 24 juli – 9 augusti. Nu är tanken att de istället ska hållas nästa sommar.
   Detta är ett historiskt beslut; aldrig tidigare har ett OS flyttats i tid. Det har däremot ställs in tre gånger på grund av världskrig (1916, 1940 och 1944).
   /Gustav Orbring
   

Läs mer Läs mer...

Så fungerar nya statistiksystemet

 25 mar, 2020.35.000 friidrottare från 457 föreningar och över 400.000 resultat. Det är innehållet i den databas som är navet i Svensk Friidrotts nya resultat- och statistiksystem som kommer att offentliggöras under våren.

Läs mer Läs mer...

Hanteringen av Coronaviruset -
läs Förbundsstyrelsens nyhetsbrev

 24 mar, 2020.Svensk Friidrotts Förbundsstyrelse redogör för arbetet framåt i ett extra nyhetsbrev, som gick ut till alla föreningar i går. Där behandlas bland annat det extra stödpaket på 500 miljoner till idrott som Regeringen står för - och hur Svensk Friidrott arbetar med frågan.
   Läs hela nyhetsbrevet här.
   /Gustav Orbring

Läs mer Läs mer...

FRIDA-systemet fungerar igen

 23 mar, 2020.FRIDA-systemet är nu återigen i full funktion, efter att vi inte haft möjlighet att nå servern på grund av ett serverfel. Detta innebär att rutinerna återgår till de vanliga;
   - Alla nya ansökningar om central sanktion ska sökas via systemet.
   - Distriktssanktion kan sökas via FRIDA-systemet alternativ direkt hos distriktet.
   FRIDA nås genom föreningens IdrottOnlinesida, via den toppmeny som dyker upp vid inloggning.

Läs mer Läs mer...

Mondo högst men Bubka fortsatt mest

 22 mar, 2020.Att Mondo Duplantis hade en lysande inomhussäsong med fem 6m-tävlingar inkl två världsrekord är välbekant för alla. Men frågan är hur den supervintern förändrat hans ställning historiskt?
   För drygt sex år sedan hade friidrott.se en artikel om ”6m-klubben” som var rubricerad ”Bubka – först, bäst och yngst”! Ja, faktum är att Bubka – även om det inte rymdes i rubriken då – även var ”mest” i betydelsen att han hade gjort i särklass flest ”uppstigningar” över dröm-6.
   6m-klubben uppdaterad
   Nu tillhör två av dessa inofficiella titlar – bäst och yngst – Mondo och det kan finnas anledning att göra en uppdatering av ”6m-klubben” fram till dags dato.
   Hur många medlemmar har det blivit nu? Hur många 6m-tävlingar har var och en av dessa egentligen gjort? Finns det någon trend som pekar på att 6m-resultaten blivit vanligare under senare år?
   Och förstås framförallt: Vilken är Mondos position i ”gänget” om man vidgar perspektivet bortanför personbästat? Hur många är det t ex som

Läs mer Läs mer...

Gustav Liberg nära drömgränsen

 21 mar, 2020.Möjligheten att arrangera små lokala tävlingar finns fortfarande men viktigt att tänka på är att hålla avstånd för att hindra spridning av Corona-viruset. I Växjö tävlades det på lördagseftermiddagen i diskus i 5 varmgrader, sol och klarblå himmel där Ullevis Gustav Liberg var gladast av alla.

Läs mer Läs mer...

Temporära ramar för tävlingar och sanktionsansökningar

 20 mar, 2020.Det omständigheter som råder har givit anledning att ta fram ytterligare information kring tävlingar, arrangemang och sanktionsförfaranden.
   Sidan innehåller bland annat information om det beslut som Svensk Friidrotts styrelse fattat kring hur sanktionsavgifter för arrangörer som påverkas av viruset spridning ska hanteras. Där återfinns även information om hur man som arrangör ska agera för att söka ny sanktion för ett inställt/uppskjutet lopp samt vilka sanktionsformer som rekommenderas i dagsläget.
   Gå till informationssidan
   /Hillevi Thor

Läs mer Läs mer...

European Athletics Coaching Awards
till Katarina och Hansa

 20 mar, 2020.Detta pris delas sedan 2010 ut årligen till en kvinnlig respektive manlig tränare i Europeiska Friidrottsförbundets medlemsländer och 2019 års svenska utmärkelser nådde sina mottagare på ISM i Växjö den 22 februari.

Läs mer Läs mer...

Facebookgruppen Träningstips(a)
Dela med er av och få tips!

 19 mar, 2020.Alla påverkas på ett eller annat sätt i och med den rådande situationen kring coronaviruset (covid-19). Då förskolor och grundskolor fortfarande hålls öppna finns inga rekommendationer att stänga träning för barn och ungdomar. Det är också viktigt för alla, oavsett hur vardagen ser ut, att fortsätta att röra på sig. Det kommer både kropp och knopp må bra av. Men hur löser du och ni det? Vad har ni för idéer i er förening?

Läs mer Läs mer...

Lugnande besked från RF gällande LOK-stödet

 18 mar, 2020.Regeringens förbud mot större evenemang och Folkhälsomyndighetens rekommendationer för mindre evenemang kommer att få betydande ekonomiska effekter för friidrotten. Men igår kom besked från RF gällande det lokala aktivitetsstödet (LOK-stödet) som också är ett viktigt ekonomiskt stöd, och som beräknas utifrån antalet sammankomster - såsom träningar och tävlingar och antalet barn och ungdomar.
   – Jag vill lugna våra ideella föreningar i hela landet att det lokala aktivitetsstödet (LOK-stödet) inte kommer att minska för att det blir färre aktiviteter. Totalsumman blir lika stor 2020 som 2019. Föreningar kan räkna med ungefär lika stort stöd som om verksamheten hade rullat på som vanligt, säger RF/SISU ordförande Björn Eriksson.
   Mer information på RF:s hemsida
   /Hillevi Thor

Läs mer Läs mer...

Mondo Månadens friidrottare i Europa

 18 mar, 2020.Armand ”Mondo” Duplantis hade några helt fantastiska veckor i februari då han gjorde fem stavtävlingar och klarade sex meter i samtliga toppat med världsrekorden 6.17 och 6.18.

Läs mer Läs mer...

Angående SM Halvmarathon

 17 mar, 2020.Sedan tidigare står det klart att Göteborgsvarvet inte kommer genomföras den 16 maj som planerat. Möjligheten att ändå arrangera SM Halvmarathon samma helg undersöktes, men så blir det inte. Nu arbetas det istället för att flytta fram datumet till senare i år. Besked om datum kommer senare under våren.
   /Gustav Orbring

Läs mer Läs mer...

Tre DL-tävlingar skjuts upp

 17 mar, 2020.De tre första Diamond League-tävlingarna flyttas fram på grund av det rådande Coronaviruset.
   Det meddelade Diamond League på sin hemsida i dag. Det handlar om tävlingarna i Qatar 17 april, samt 9 och 16 maj i Kina.
   Tävlingen i Shanghai planeras för 13 augusti istället. Nya datum för Doha och den andra tävlingen i Kina annonseras längre fram.
   Läs hela nyhetstexten på Diamond Leagues hemsida.
   /Gustav Orbring
   

Läs mer Läs mer...

Ragnar över drömgränsen

 16 mar, 2020.Antalet inställda tävlingar i kalendern är många p g a Corona-viruset men det tävlas trots allt en del ändå. Som ett substitut till inställda Europacupen Kast i Portugal nästa helg arrangerade Falu IK en kasttävling i söndags där Hässelbys Ragnar Carlsson slog till med två personliga rekord i slägga.

Läs mer Läs mer...

Tre tjänster att söka hos oss

 16 mar, 2020.Vill du jobba med världens roligaste idrott? Just nu finns tre tjänster tillgängliga att söka på Svensk Friidrott: Sportchef, föreningsutvecklare och redovisningsekonom.
   Sportchef:
   Som Sportchef är du ansvarig för Svensk Friidrotts idrottsliga verksamhet, med stort fokus på att jobba med utvecklingsfrågor och strategier mot uppsatta mål. Uppdraget har stort fokus på att samordna all idrottslig verksamhet med ett långsiktigt tänk och perspektiv utifrån den ”blågula tråden från ungdom till internationell elit” utifrån de olika verksamheter som finns.
   Mer information och ansökan hittar du här.
   

Läs mer Läs mer...

Informationssidan uppdaterad

 16 mar, 2020.Under helgen och nu på morgonen har Svensk Friidrotts informationssida med råd och riktlinjer för friidrotten utifrån läget kring Coronaviruset uppdaterats. Där finns nu även information om resor, hantering av utrustning och länk till Folkhälsomyndighetens riskbedömningsverktyg för evenemang och sammankomster.
   Du når informationssidan här och länken ligger även hela tiden i högerspalt.
   /Hillevi Thor

Läs mer Läs mer...

Ellens perfekta innesäsong

 15 mar, 2020.Natten till idag söndag skulle Ullevis Ellen Ekholm ha avslutat innesäsongen för sitt amerikanska universitet Kentucky med NCAA-mästerskapen. Men så sent som dagen före tävlingsstart kom beskedet att tävlingen ställts in.
   Trist för alla berörda förstås, inte minst för Ellen som den här vintern gjort sin i särklass bästa säsong hittills i karriären: Sex tävlingar, sex vinster och pers (*) fyra gånger:
   1.80 Lexington 6.12
   1.85* College Station 18.1
   1.86* Lexington 25.1
   1.75 Blacksburg 8.2
   1.90* Clemson 15.2
   1.91* College Station 28.2

   Ellen var favorit
   Senaste perset 1.91 toppade dessutom NCAA-årsbästa inför mästerskapen och kom för två veckor sedan på ”Conference” som hon vann före statistik-2:an Abigail O’Donoghue! Så Ellen hade gått in i mästerskapen som guldfavorit.
   Men även utan den självklara slutpunkten hade Ellens förnämliga säsong gått allt annat än spårlöst förbi:

Läs mer Läs mer...

Skåne-friidrottare prisade

 14 mar, 2020.I samband med Skånes Friidrottsförbunds årsmöte på Grand Hotel i Lund den 4 mars delades det ut Årets-priser i sju kategorier.

Läs mer Läs mer...

Världen har upptäckt Helena

 14 mar, 2020.Att den där tidigt uppmärksammade stavtalangen Mondo Duplantis förstås måste vara son till Greg Duplantis – som i början på 1990-talet själv var en världselithoppare med 5.80 som pers – insåg alla i friidrottsbranschen förstås direkt.
   Däremot var det nog bara vi här hemma i Sverige som var medvetna om att en väl så viktig komponent i ”receptet” som gav så exceptionell framgång i stavhopp var mamma Helena. Visserligen hade hon inte själv varit stavhoppare – grenen fanns ju inte för kvinnor när hon var aktiv på 1980-talet– men hennes pappa Lars-Åke hade hoppat på hygglig nationell nivå i många år.
   Alltid ansvarat för fysen
   Och dessutom har det hela tiden varit hon som lagt upp fysträningen för sonen som gett den stadigt positiva utvecklingskurvan och dessutom perfekt inprickade formtoppar till

Läs mer Läs mer...

USA:s universitetsidrott stoppad
- för resten av läsåret!

 13 mar, 2020.I USA var man länge ganska avvaktande när det gällde coronavirusets spridning och ända fram t o m förra helgen var det idrottsligt i stort sett ”business as usual”. Men den senaste veckan har inneburit en total scenförändring inom både den professionella idrotten – där de stora ligorna ”pausar” – och universitetsidrotten.
   Inget innemästerskap
   Nu fredag-lördag skulle NCAA – de stora universitetsmästerskapen – i friidrott inomhus ha genomförts i Albuquerque (New Mexico) med två svenska medaljkandidater, Ellen Ekholm i höjd och Lisa Gunnarsson i stav.
   I början av veckan sades det att den enda publik som skulle släppas in var släktingar till de aktiva, någon dag senare ändrade ansvariga sig till att det inte skulle tillåtas någon publik alls (utan bara aktiva och funktionärer) och så igår kom beskedet att tävlingen helt ställs in.
   Även utomhus inställt!
   Men inte bara det:

Läs mer Läs mer...

Förbundsårsmötet flyttas fram

 13 mar, 2020.Svensk Friidrotts styrelse beslutade på torsdagskvällen, 12/3, att skjuta upp Förbundsårsmötet 2020. Detta utifrån det rådande läget kring Coronaviruset. Svensk Friidrotts prioritet är att verka för att minimera smittspridning och att inte utsätta någon för risker kopplade till viruset. Styrelsen har förståelse för att detta kan skapa olägenhet men hälsan för delegater och samhället i stort sätts främst.
   Mötet planeras nu att genomföras den 21-22 november. Mer information om detaljplaneringen för den helgen kommer.

Läs mer Läs mer...

Göteborgsvarvet genomförs inte 16/5

 12 mar, 2020.Göteborgsvarvets informerade på förmiddagen, utifrån ett beslut av styrelsen för Göteborgs Friidrottsförbund, att Göteborgsvarvet inte kommer att genomföras den 16 maj. Huruvida SM-tävlingen kommer att arrangeras den 16 maj i Göteborg är ännu inte beslutat. Även övriga lopp i Göteborgsvarvets tävlingsvecka, Göteborgsvarvet Expo och vårens upplagor av Varvetmilen är inställda tillsvidare. Detta innebär att totalt 23 lopp i Göteborg och runt om i landet, och dess arrangörsföreningar, påverkas. Organisationen arbetar nu vidare med att utreda de konsekvenser som beslutet innebär samt informera alla som berörs. Ny information delges från arrangörerna de närmaste dagarna.

Läs mer Läs mer...

Uppdatering: Begränsning av allmänna sammankomster

 11 mar, 2020.Nyligen presenterade Folkhälsomyndigheten ett förslag till regeringen om att inte tillåta några allmänna sammankomster med fler än 500 personer, och regeringen har nu beslutat att följa denna rekommendation. Detta kan påverka friidrottens evenemang och Svensk Friidrott återkommer så snart vi fått mer information om planerade tävlingar.
   Läs mer hos Folkhälsomyndigheten
   /Hillevi Thor

Läs mer Läs mer...

Coronavirusets påverkan på friidrottens verksamhet

 11 mar, 2020.På friidrott.se finns nu en samlingssida med rekommendationer till friidrotten med anledning av Coronaviruset. Svensk Friidrott följer, i likhet med Riksidrottsförbundet, de rekommendationer som ges från myndigheterna med ansvar för och kompetens på området. Sidan kommer att uppdateras utifrån den information som inkommer och de råd som tas fram kommer även att kommuniceras förbundets övriga kanaler. Vi kommer också i så stor utsträckning som möjligt förmedla information kring de tävlingar som är planerade i närtid.

Läs mer Läs mer...

Fanny anförde Hässelbys poängseger

 12 mar, 2020.När poängen för IJSM-IUSM17 i Göteborg summerades förra veckan toppade Malmö AI och knaprade in på Hässelby som leder SM-pokalen totalt.

Läs mer Läs mer...

Europacupen Kast skjuts upp

 11 mar, 2020.Europeiska Friidrottsförbundet (EA) meddelade idag att Europacupen Kast, som skulle ha genomförts i Leiria, Portugal, 21-22 mars, kommer att skjutas upp. Detta utifrån råd från de portugisiska hälsomyndigheterna, med anledning av Coronavirusets spridning. EA kommer att fortsätta att följa situationen kring viruset noga och diskutera ersättningsdatum vid nästa styrelsemöte, som hålls i Lausanne den 24-25 mars. Tävlingarna i Portugal hade varit Daniel Ståhls och flera andra kastares utomhuspremiär för året.
   Under eftermiddagen kommer Svensk Friidrott att, utifrån de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten och UD ger, publicera förhållningssätt för friidrotten i Sverige.
   /Hillevi Thor

Läs mer Läs mer...

Senaste veckan
Veckan 2.4 - 9.4

Hjälpmedel för barntävlingar
Vi ska fortsätta träna och röra på oss, men göra d...

SM-milen flyttas:
Blir del av stor löparhelg!

SM-milen, som varit en del av STHLM 10 de senaste ...

OS-kvalperioden tas temporärt bort
Perioden 6 april till 30 november 2020 kommer det ...

Sollentuna GP flyttas till augusti
Årets första Folksam Grand Prix-tävling utomhus, S...

Smittskyddsinfo på flera språk
Det är viktigt att alla i samhället får goda möjli...

Mondo auktionerar ut nummerlappen:
Ska gå till Coronavirusets riskgrupper

Armand Duplantis auktionerar ut den nummerlapp han...

SpåretMilen: Fem under 30 min
I lördags arrangerade Spårvägens FK ett litet land...

Historien om en speciell tävling
Det mesta kända exemplet på att de livskraftigast...

Jättepers av Johanna och Camilla
På söndagen arrangerade FK Studenterna något så ov...

Månadens i januari: Filippa
Knappast någon hade när vintern börjat trott att s...

Föreningarna inspirerar varandra
Vardagen med coronaviruset påverkar oss alla och v...

Så blir lag-SM-kvalet
Efter att regeringen i söndags beslöt att tillfäll...

Ramverk för friidrottens tävlingar
Folkhälsomyndigheten publicerade i onsdags föreskr...

Svensk Friidrott startar podcast
Svensk Friidrott startar en podd där lyssnarna...

”Jag vill slå ett slag för
återhämtning och sömn”

I den här filmen berättar Svensk Friidrotts me...

Musses insats under Corona
Vår nyblivne svenska rekordhållare på maraton, Mus...

Förra veckan
Veckan 26.3 - 2.4

”Jag vill slå ett slag för
återhämtning och sömn”

Musses insats under Corona
Arbetet med FGP och SM pågår
”Otroligt skönt att vara tillbaka”
Fyra starter och fyra världsrekord
Uppdatering: Galor & mästerskap
Ikväll:
Första info.mötet om virtuella lopp

Karin Torneklint
fortsätter som förbundskapten

Friidrotts-SM 2022 till Norrköping
Doha-återblick: Vädrets makt!
”Det bästa är att komma till träningen och träffa ungdomarna”
Johanna Vikström och Tony Kumpula
mottagare av tränarstipendier

Nästan 50 tävlande när det 83 år gamla rekordet slogs
Hälsouppföljning för elitaktiva
Kan inte löparna komma till er?
Ta ert lopp till löparna!

Folkspels kampanj: en fantastisk
möjlighet för din förening

Tävlingsformer för barn -
lika aktuella i dessa tider

IFK Växjö tipsar:
Tävling inom träningsgruppen

Månadens i december: Samrawit
Justerat upplägg av Kraftmätningen
U18-EM och U20-VM skjuts upp
Kampanjen Rädda min idrott:
En chans att stötta lopparrangörer

Två veckor sedan
Veckan 19.3 - 26.3

Månadens i december: Samrawit
Justerat upplägg av Kraftmätningen
U18-EM och U20-VM skjuts upp
Kampanjen Rädda min idrott:
En chans att stötta lopparrangörer

VM Halvmarathon i oktober:
Uppdaterade uttagningskriterier

Träningsinspiration från föreningar
Folkhälsomyndigheten:
Viktigt för unga att fortsätta idrotta

Utlysning: 4 centrala tävlingar 2021
OS i Tokyo skjuts upp ett år
Så fungerar nya statistiksystemet
Hanteringen av Coronaviruset -
läs Förbundsstyrelsens nyhetsbrev

FRIDA-systemet fungerar igen
Mondo högst men Bubka fortsatt mest
Gustav Liberg nära drömgränsen
Temporära ramar för tävlingar och sanktionsansökningar
European Athletics Coaching Awards
till Katarina och Hansa

Facebookgruppen Träningstips(a)
Dela med er av och få tips!