Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Måndag 1 juni 2020

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter
"Att kasta diskus sliter inte lika mycket som en trestegstävling helt enkelt."


Förra året kom Upsala IF:s diskuskastare Simon Pettersson femma på junior-EM för 22-åringar i Tallinn. I mars visade han ännu en gång att han tillhör europaeliten i sin åldersklass när han vann Europacupen i kast i Arad med det nya personliga rekordet 60.28.
– Det var en jätterolig tävling tycker jag, säger 22-åringen från Sixarby utanför Örbyhus.


Simon Pettersson fick ingen optimal start när Europacupen vinterkast avgjordes i rumänska Arad andra helgen i mars. Med två ogiltiga kast som inledning på tävlingen blev det lite onödigt nervöst.

– Egentligen så försökte jag inte tänka så mycket på det utan försökte bara gå in och göra det jag var där för att göra. Men det blir alltid lite extra pirrigt när man inleder med två ogiltiga kast och man är tvungen att få till ett giltigt för att få fortsätta kasta.

– Det var mindre bra, men jag tar med det som en lärdom till kommande tävlingar, konstaterar Simon som menar att han är mer bekväm vid den här typen av situationer nu när han är lite äldre och kan hantera dem på ett bättre sätt.

– Man ska så klart inte sträva efter att hamna i sådana situationer, men när man väl gör det känns det lite mer ”behagligt”.

De följande kasten blev bättre. I den tredje omgången landade diskusen precis mitt emellan 56 och 57 meter, vilket Simon följde upp med två raka kast på 60.28 - nytt personligt rekord.

– Sen kastade jag 60.28 en gång till nu när jag var i USA, så jag har fått det resultatet på två tävlingar nu under våren, skrattar Simon.

Simon Pettersson vann med precis en meter före Alin Alexandru Firfirica från Rumänien som vann junior-EM-guldet i Tallinn i fjol.

Många medaljer

Det blev en framgångsrik Europacup för svensk del. Förutom Simon Petterssons vinst vann även Malmös Axel Härstedt seniordiskusen och Atleticum Växjös Fanny Roos K22-kulan.

– Det var många medaljer här och där. Det är den bästa tävling vi haft tror jag och det känns som att svensk kast är på gång, menar Simon som alltid ser fram emot resorna med landslaget.

– Det är det man jobbar för hela tiden och det är väldigt roligt med en tävling så där tidigt på året, så att man har något att se fram emot på våren. Det är alltid roligt att åka iväg med landslaget, det blir alltid en väldigt trevlig atmosfär och inspirerad omgivning.

Simon Pettersson har haft en positiv utveckling den senaste tiden och han blev inte förvånad över att det gick så bra som det gjorde i Arad. Han berättar att han inför tävlingen verkligen var sugen på att tävla och han kände sig väl förberedd.

– Det hade gått bra på träningen innan och jag hade inte haft något avbrott i den, utan allt hade rullat på som det skulle. Så egentligen fanns det väl ingen större anledning till att det inte skulle gå bra.


Lite problem med knäet

Under vintern har Simon Pettersson i stort sett kunnat träna på det sätt som han velat. Han har dock haft lite problem med ett knä vilket medfört att han inte har kunnat göra djupa knäböj utan fått ta till andra varianter av benövningar.

– Annars har jag ökat dosen lite och tränade lite mer i vintras än vad jag gjorde förra vintern. Lite fler kast och med lite tyngre redskap. Jag har kastat med trekilosbollar i nät vilket jag inte gjorde i fjol. Det känns som att det har givit resultat.

Simon berättar ett en vanlig träningsvecka består av fyra rena lyftpass och fyra till sex pass i diskusringen.

– Det är två till kastpass i år jämfört med förra året, säger han.

Dessutom kör han två fitnesspass där han springer, hoppar, kör cardio och lite extra mage.

– Då kommer man ifrån kastningen och lyftningen lite grann, det blir ju ganska mycket sådant, och kan lätta upp sinnet lite med en del annat som man kan välja själv.

Simon passade också på att tävla lite under vintern. I Växjö gjorde han två tävlingar inomhus som båda gick bra.

– Jag kastade 57.02 och 58.02. Jag tror att jag hade ett pers på 52 och en halv innan de tävlingarna, så det känns som att utvecklingen verkligen har gått framåt.

Började som mångkampare

Simon Pettersson började med friidrott i sjuårsåldern. Båda hans föräldrar hade friidrottat som yngre och det blev därför naturligt att även Simon testade de olika friidrottsgrenarna. Men det var inte bara friidrott som gällde. Som så många andra barn var Simon allsidig i sitt idrottande och hade många olika sporter på schemat.

– Jag spelade lite golf, fotboll, innebandy, bandy, pingis och vollyboll. Lite allt möjligt alltså, berättar han.

När Simon kom upp i tonåren blev det lite mindre fokus på friidrotten, men när det blev dags att söka gymnasium bestämde han sig för att det var friidrotten han ville satsa på. Han sökte därför Friidrottsgymnasiet i Karlstad där han kom att satsa på mångkamp. Alla andra idrotter fick då läggas åt sidan.

– Det var tänkt att jag skulle satsa helhjärtat på kastningen när jag började gymnasiet, men det blev tre år till med mångkampen, berättar Simon.

”Gillar variationen”

Det var alltså som mångkampare han började och också gick tre år på gymnasiet som. Simon berättar att han gillar variationen som mångkampen erbjuder, men att det var hopp och kast som var det han tyckte var roligast.

– Jag var ingen jättevass sprinter, skrattar han.

Och han var en ganska talangfull mångkampare. I listan över personliga rekord kan man bland annat läsa 1.91 i höjd, 6.82 i längd, 4.27 i stav och 15.29 på kort häck. Den avslutande medeldistansen var dock inte Simons gren.

– Jag hade lite tur, jag slapp springa 1 500 meter. Jag slutade innan jag kom upp i den klassen. Det blev bara 1 000 meter för mig och det var alltid skönt efteråt när det var gjort.


Vésteinn visade intresse

Efter studenten visade Vésteinn Hafsteinsson intresse för Simon. Den isländske tränaren som tidigare haft ansvar för världskastare som Gerd Kanter från Estland och som numera tränar Spårvägens Daniel Ståhl samt bröderna Niklas och Leif Arrhenius.

– Då kändes det ganska självklart vad jag ville göra, säger Simon.

– Vi tog kontakt med Vésteinn, jag och pappa, och frågade om vi kunde komma ner till honom och hälsa på. Så vi åkte dit och körde några pass. Det var något han ville testa hos mig och jag är väldigt glad att han tog in mig. Det var nog väldigt viktigt för min utveckling, menar Simon som numera bor och tränar hos Vésteinn på hans gård utanför Helsingborg. Där hjälper han till med lite allt möjligt när han inte tränar.

Varför det blev just kast som han skulle komma att satsa på förklarar Simon med att det är den grengrupp han alltid haft lättast för.

– Kula och diskus var mina paradgrenar i mångkampen, det var alltid där jag fick mest poäng. Sen är jag ganska lång och har lite fördel i det. Kast har helt enkelt varit roligast.

Framgångsrikt vårläger

Simon tillbringade nästan en månad i Chula Vista, San Diego, under våren. Där fortsatte han att kasta bra. Totalt blev det fem tävlingar, tre där han kastade över 60 meter och två över 59 meter.

– Det var ganska stabilt kan man säga. Det var skönt att få med sig ett pers därifrån innan jag åkte hem, säger Simon som i den sista tävlingen under lägret kastade 60.87, ett resultat som dock skulle komma att förbättras ytterligare när han kom hem till Sverige. I lag-SM-kvalet i Enskede i mitten av maj fick Simon iväg diskusen hela 61.93 meter.

I Chula Vista höll de till på det olympiska träningscentret. Där samlas många duktiga friidrottare. Simon berättar att det förutom friidrottare även var ett gäng ruggbyspelare där under deras vistelse.

Intensivt tävlande

Nu väntar en intensiv tävlingssäsong för Simon Pettersson. Han berättar att han har upp mot 25 tävlingar inplanerade under sommaren. Men en del träning ska han också hinna med.

– Jag ska försöka få in så mycket teknikträning som möjligt och försöka få de bitar jag jobbar med på plats så gott det går. Sen är det bara att tävla och försöka kasta långt, säger han och berättar att anledningen till att det kan bli så många tävlingar är att diskus är en förhållandevis skonsam gren.

– Jag har kastat sex gånger i veckan i stort sett hela vintern, så jag har fått in mycket kastmängd och är van. En tävling skiljer sig inte så mycket från ett träningspass för mig. Kanske lite rent mentalt och koncentrationsmässigt, men egentligen skiljer det sig inte så mycket i energiåtgång. Sen är det skönt att få in många tävlingar så att man tränar på tävlingsmomentet.

– Att kasta diskus sliter inte lika mycket som en trestegstävling helt enkelt.

När det kommer till målsättning är det främst längderna han är ute efter.

– Det har gått väldigt bra på träningarna. Jag har fått in några långa kast och det vore väldigt skönt att få ut det på tävling också, berättar han.


Drömmer om OS

Simon hade en förhoppning om att kunna kvala in till sommarens EM, men konkurrensen var tuff då Sverige fyllde kvoten med tre aktiva i grenen genom att skicka Spårvägsduon Daniel Ståhl och Niklas Arrhenius samt Malmös Axel Härstedt. 

På lite längre sikt är det OS 2020 som han drömmer om.

– Om fem år vill jag vara på väg att bli så bra som jag kan. Jag skulle väldigt gärna vilja vara med och kasta bra i OS.

Simon Pettersson kommer hem till Sixarby ungefär en gång var sjätte vecka. Då brukar han passa på att hämta energi ute i skogen.

– Jag älskar att vara ute i naturen, det ligger mig nära hjärtat, berättar Simon som också jobbar extra med att hugga ved.

– Varje gång jag kommer hem blir det att jag går ut i skogen och laddar batterierna.


Vill se hur bra han kan bli

Vad som händer efter idrottskarriären vet han inte. Simon berättar att han tänkt mycket på vad han vill göra i livet, men ännu inte kommit på exakt vad.

– Så det känns lite onödigt att börja en utbildning nu som jag kanske inte kommer ha användning för. Därför känns det bättre att satsa helhjärtat på det här nu för att se hur bra jag kan bli. Sen får man utvärdera år efter år för att se var man är någonstans, var man vill vara och om man fått andra prioriteringar. Men just nu är det diskussatsningen jag vill göra till hundra procent, säger Simon Pettersson.
 
Text: Magnus Fridell
Foto: Deca Text & Bild 
 
 
 

>