Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Onsdag 3 mars 2021

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

 
Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Friidrottens elitidrottsmiljöer


Athletic Development Center (ADC), Växjö

ADC i Växjö är ett samarbete mellan Växjö kommun, Linnéuniversitetet och Svenska Friidrottsförbundet med målet att utveckla ett centrum för träning, utbildning, forskning och utveckling för friidrott. ADC har ett nära samarbete med friidrottens prestationscentrum i kast (PC Kast) och som antagen till ADC får du tillgång till ett kompetenscentrum som hjälper dig tekniskt, fysiskt och mentalt för att få helheten kring elitsatsning och studier att fungera. I kompetensteamet ingår Anders Axlid, Vesteinn Hafsteinsson och Carl-Axel Hageskog.

Mer information om, och kontaktuppgifter till, Athletic Development Center (ADC) hittar du på följande länk.

 

Dala Sports Academy Elit (DSA Elit), Falun

Dalarna Sports Academy i Falun är en elitidrottsmiljö i Falun för dig som vill elitsatsa på din idrott. I DSA Elit har du möjlighet att idrotta på heltid eller kombinera din elitsatsning med högskolestudier eller deltidsarbete. Träningen bedrivs på Lugnets idrottscentrum där det finns välutrustade träningsanläggningar så som en bra friidrottshall där samtliga friidrottens grenar bedriver sin huvuddel av träningen samt utomhusarena med kastplan. I friidrottshallen finns även en stor styrketräningslokal, där ni tränar sida vid sida med idrottare på världsklass från våra andra idrotter inom vår elitmiljö. DSA Elit friidrott har ett nära samarbete med riksidrottsgymnasiet i friidrott och friidrottens prestationscentrum i sprint- och häcklöpning i samverkan med Högskolan Dalarna och LIVI erbjuds idrottsspecifika tester med modern teknik. Tillsammans bildar vi friidrottens elitmiljö och erbjuder dig som friidrottare en röd tråd från gymnasiet och karriären ut.

Mer information om, och kontaktuppgifter till, Dalarna Sports Academy Elit (DSA Elit) hittar du på följande länk.

 
Friidrottens Kompetenscentrum (FKC), Umeå
Friidrottens Kompetenscentrum (FKC) i Umeå har 150 olika utbildningar och stort stöd med träning och karriärutveckling i en välutvecklad elitidrottsmiljö på Umeå Universitet som är ett av Sveriges största universitet, tillika av RIksidrottsförbundet utsedda Riksidrottsuniversitet (RIU). Friidrottens Kompetenscentrum har fem heltidsanställda friidrottstränare kopplade till sin verksamhet där träningsmöjligheterna är av hög klass med en fullt stor inomhusfriidrottshall, Nolia, och friidrottsarena utomhus, Campus friidrott. Båda anläggningarna erbjuder mycket stor tillgänglighet för friidrottarna alla dagar i veckan. Därutöver finns fystränare, testpersonal, fysioterapeuter, dietist och psykologer som kompletterar stödteamet kring friidrottarna.

Mer information om, och kontaktuppgifter till, Friidrottens Kompetenscentrum (FKC) hittar du på följande länk.

 

Karlstad Elitidrottsuniversitet (KAU), Karlstad

Karlstad Elitidrottsuniversitet erbjuder elitidrottare en sportslig chans att studera och träna på hög nivå. Karlstad Elitidrottsuniversitet samverkar med Karlstad kommun och IF Göta för att främja elitidrottsmiljön inom friidrott i Karlstad. Karlstad Elitidrottsuniversitet har också ett nära samarbete med riksidrottsgymnasiet i friidrott och friidrottens prestationscentrum i hopp. Några exempel på den support du kan få om du är intresserad av att satsa på friidrotten och plugga på universitetet är studieplanering, hjälp med att flytta tentor, individuell handledning och utvecklingssamtal där du får hjälp med alla de delar som krävs för att få ihop en elitsatsning på friidrotten.

Mer information om, och kontaktuppgifter till, Karlstad Elitidrottsuniversitet (KAU), hittar du på följande länk.

 

Malmö idrottsakademi (MIA), Malmö

Malmö Idrottsakademi är ett kompetenscenter för hållbar elitidrott, där såväl idrottare, tränare, föreningar som förbund i ett långsiktigt och nära samarbete kan utvecklas för att nå internationella toppresultat. Malmö idrottsakademi drivs av Malmö stad i nära samarbete med Malmö universitet och RF SISU Skåne. Malmö idrottsakademi vänder sig till aktiva, tränare, föreningar, specialdistriktsförbund och specialidrottsförbund, med fokus på södra Sverige och erbjuder stöd inom områden som idrottspsykologi, idrottsfysiologi, idrottsmedicin och idrottsnutrition och har sin verksamhet på Stadionområdet i Malmö. Här finns även verksamhetens huvudkontor, utbildningslokaler, konferenslokaler, styrkelokaler, testcenter och idrottskök. På Stadionområdet har Malmö stad också en Idrottsgrundskola och ett Idrottsgymnasium och det ger idrottsintresserade ungdomar de bästa förutsättningarna att ta sig hela vägen från idrottsklass till världsklass.

Mer information om, och kontaktuppgifter till, Malmö Idrottsakademi (MIA),hittar du på följande länk.


RIU Stockholm, Stockholm
Gymnastik- ohc Idrottshögskolan (GIH) tillsammans med Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) utgör RIU Stockholm som är ett samarbete tillsammans med ytterligare två idrottsaktörer i Stockholm; Stockholm Stad, RF/SISU Stockholm. Tillsammans är målet att elitidrottareska kunna kombinera elitidrott och högskolestudier i Stockholm. RIU Stockholm erbjuder elitidrottsstudenterna planerings- och livsstilssamtal, mental coachning, föreläsningar om nutrition, formtoppning, träningsmetodik med mera. De erbjuder goda träningsmöjligheter, tester och hjälp att förebygga och behandla skador. RIU Stockholm vill skapa bästa möjliga förutsättningar för att elitidrottsstudenter ska lyckas med elitidrottskarriären samtidigt som de studerar.

Vill du ha mer information om RIU Stockholm kan du kontakta Susanne Wolmesjö, koordinator, Susanne.Wolmesjoe@gih.se


Elitidrottsmiljö i Göteborg
Elitidrottsmiljön i Göteborg är ett samarbete mellan Göteborgs Universitet, Chalmers Tekniska Högskola, Göteborgs stad, RF-SISU Västra Götaland, Göteborgs Friidrottsförbund och Svenska Friidrottsförbundet. Ett mer konkretiserat arbete med hur elitidrottsmiljön ska utformas är under uppbyggnad men du kan redan nu söka som RIU-student och få goda förutsättningar för att kunna kombinera friidrottssatsning och universitetsstudier.

Mer information om, och kontaktuppgifter till Elitidrottsmiljön i Göteborg hittar du här
 

Ansökan och antagning
Du som är intresserad av att ansöka till ADC i Växjö, DSA Elit i Falun, FKC i Umeå eller KAU i Karlstad gör det via ett ansökningsformulär. Du når ansökningsformuläret antingen genom att klicka på länken nedan eller genom att klicka på knappen i högerspalten här bredvid.
Ansöker gör du här. 

Är du intresserad av att söka till Malmö Idrottsakademi, RIU Stockholm eller Göteborg kontaktar du Sofia Kuylser (sofia.kuylser@friidrott.se) för mer information eller vänder dig till kontaktperson för respektive elitidrottsmiljö.

Vägledande vid bedömning av sökande är Svensk Friidrotts resultatutvecklingsnivåer som du kan se här nedan på länken. Undantag från dessa kan göras men sker i samråd med sportchef, förbundskapten, PC-ansvarig i respektive grengrupp samt styrgruppen för respektive elitidrottsmiljö. Svensk Friid
rotts resultatutvecklingsnivåer.


Ansökan sker senast 15 april respektive 15 oktober. Observera att du också behöver göra en ordinarie ansökan till respektive universitet avseende studierna.

 

 

 

Kontaktperson

Dejan Mirkovic

Dejan Mirkovic
Studier/landslag
a 073-600 43 44
e-post