Annons

Ahlberg och Carlsson svenska mästare i viktkast

Ragnar Carlsson24 Ragnar Carlsson – återigen svensk mästare i viktkast.

Det blev en upprepning av de svenska mästarna i viktkastning från förra året när både Ragnar Carlsson och Grete Ahlberg återigen klev högst upp på prispallen med varsin guldmedalj. "Jag är i bättre form när jag fokuserar på att må bra", säger Grete Ahlberg.

Annons

Kvinnornas vikttävling inleddes med en duell mellan hemmakastaren Sara Forssell från IF Göta Karlstad och Hammarbys Grete Ahlberg. Till en del berodde det på att systrarna Vanessa och Patricia Kamga från Hässelby respektive Upsala IF kastade tre kryss var och inte fick kasta vidare.

Sara och Grete inledde tävlingen med några omgångar där den som kastat senast hade ledningen. Sara Forssell kastade nytt säsongsbästa med 21.09 i tredje omgången, men även då svarade Grete genom att även hon kasta säsongsbästa, 21.55.

Men det var långt ifrån avgjort där. Spårvägens Rebecka Hallerth hade en väldigt bra dag och kastade sitt livs hittills längsta kast, 20.54, i den tredje omgången. Det placerade henne på en relativt säker tredjeplats. I den sjätte och sista omgången lyckades hon kasta hela 21.23 vilket tog henne upp på en andraplats och hon petade därmed ner Sara Forssell till en tredjeplats. Sara lyckades inte svara på det kastet i sitt sista försök, utan fick med sig en bronspeng.

Grete däremot, var inte klar. Vikten i hennes sista kast flög långt, riktigt långt, och landade på 22.45, ett nytt personligt rekord med 25 centimeter. Guld och ett nytt präktigt pers för Grete.

– Jag bestämde mig i går kväll för att vara med. Jag hamnade i ett lite ofrivilligt avbrott förra veckan, jag kände att jag tränade lite för mycket. Nu är jag i bättre form när jag fokuserar på att må bra igen, säger en mycket lycklig Grete Ahlberg.   

Annons

Ragnar Carlsson solklar segare

Det var klasskillnad mellan Hässelbys Ragnar Carlsson och de övriga finalisterna i männens viktkastning. Redan i första omgången kastade han 21.28, vilket var snuddande nära fyra meter längre än tvåan Simon Petterssons kast 17.29. Upsala IF:s Simon ökade i andra omgången till 18.70 och i tredje till 19.39. Även Ragnar ökade i sitt andra kast när han fick iväg vikten 22.54 meter.

Varken Ragnar Carlsson eller Simon Pettersson lyckades öka i de sista omgångarna, och guldet och silvret hamnade hos Ragnar respektive Simon.

Även tredjeplatsen blev klar redan i andra omgången. Karl Ludvik från Tureberg kastade då 18.24 och parkerade sig därmed på bronsplatsen. Han ökade sedan i varje godkänt kast och avslutade med sitt längsta kast i tävlingen, som mätte 19.09.

– Det kändes bra, det var decimetern bakom mitt årsbästa och det är i sin tur det bästa jag hade gjort på två år, så att få en tävling till som ligger runt det känns bra, säger Ragnar Carlsson.

Annons

Han säger att han inte är tillräckligt stark för att kasta vikten längre just nu, och han är nöjd med att han kastar så långt som han ändå gör.

I mars blir det säsongspremiär med släggan vid Europacupen i Portugal, en tävling han ser mycket fram emot:

– Jag är precis där jag vill vara just nu och jag är så taggad inför den tävlingen.

Här hittas alla resultat.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Lovisa Karlsson 2372
Lovisa Karlsson söndagens SM-drottning

Drygt en timme efter ISM-guldet på 60 meter häck slog Lovisa Karlsson till i längdfinalens sista omgång. Med 6.55 tog hon hem sitt andra ISM-guld och höjde sitt personliga rekord med 13 centimeter.

LÄS MER