Annons

Första dagen av ISM – få koll på alla fredagens finaler

Maja Askag23 (4) Maja Åskag under ISM 2023 i Malmö.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Inomhus-SM i Karlstad avgörs helgen 16–18 februari och redan under fredagen kommer sex finaler att avgöras, bland annat kvinnornas tresteg och vikt för både damer och herrar. Läs allt om finalerna här.

Annons

På fredagskvällen sparkar inomhus-SM igång i Eva Lisa Holtz arena i Karlstad och vi kan konstatera att vi har en kväll av spännande fajter om medaljer redan under mästerskapets första kväll. Här presenterar vi fredagens alla finaler i den ordning som de avgörs. 

Mer om ISM:

Finaler fredag

17.30 M gång 5000 meter

Fem män gör upp om SM-medaljerna och på startlinjen finns bland andra Eskilstunas Anatole Alm Ibáñez, som blev svensk mästare på distansen utomhus i somras, samt klubbkompisen Mustafa Aenenboyr som är försvarande mästare inomhus.

  • Regerande mästare: Mustafa Aenenboyr, Eskilstuna FI, 25:28.9m

Annons

18.00 M vikt

Ragnar Carlsson har vunnit männens ISM-vikt de tre senaste åren och får gälla som solklar favorit även i år. Hässelbykastaren är klar Sverigeetta i vinter med 22.65 och har även det överlägset bästa personbästat i startfältet med 23.52. Mycket talar även för att Upsalas Simon Pettersson når en pallplats. Diskusstjärnan har två silver och två brons från tidigare ISM.

  • Regerande mästare: Ragnar Carlsson, Hässelby SK, 22.21
Ragnar Carlsson under ISM i Malmö 2023.

18.50 K tresteg

I det kvinnliga tresteget har vi en lite speciell situation i och med att hopparen med störst meriter, Råby Rekarnes Maja Åskag dragits med sjukdom gör sin "riktiga" årsdebut i Karlstad. Maja smygdebuterade nyligen på Södra Svealands inomhus-DM och noterades då för 13.00 som hon hoppade med halv ansats. Det skulle kunna bli en spännande guldfajt mellan Maja och regerande mästaren, Örgrytes Rebecka Abrahamsson som är tvåa på den svenska årsbästalistan med 13.34. (Toppar listan gör USA-baserade Hellashopparen Emilia Sjöstrand som hoppat 13.96 men inte kommer till start). I startlistan finns även ett par jokrar, bland andra Mölndals Fatima Koné och Östersunds Emelie Nyman Wänseth.

  • Regerande mästare: Rebecka Abrahamsson, Örgryte IS, 13.33

19.25 K vikt

Annons

I den kvinnliga vikttävlingen kommer båda systrarna Kamga, Vanessa och Patricia, till start, liksom regerande mästarinnan, Hammarbys Grete Ahlberg och IF Götas Sara Forssell. Storasyrran Vanessa som tävlar för Hässelby toppar årsbästastatistiken med personliga rekordet 23.13 och Patricia, Upsala IF, är trea på samma lista med svenska juniorrekordet 21.28. Grete spränger sig in emellan med 21.38 och hemmakastare Forssell har noterats för 20.94 i vinter.

  • Regerande mästare: Grete Ahlberg, Hammarby IF, 21.41

19.50 M 3000 meter

I startlistan finns tre löpare med personbästan under 8 minuter: Mölndals Jonathan Grahn, Spårvägens Oliver Löfqvist och Ullevis Vidar Johansson, de två sistnämnda var under den gränsen så sent som på Nordenkampen. Men frågan är vad detta blir för typ av lopp. Vill någon springa snabbt eller blir det mer en kamp om medaljerna? Ifjol vann Vidar på 8:29.79 och de fyra första löparna var alla inom samma sekund.

  • Regerande mästare: Vidar Johansson, Ullevi FK, 8:29.79
Jonathan Grahn.

20.10 K 3000 meter

Ullevis stjärnlöpare Meraf Bahta har gjort ett par starka väglopp i vinter. Nu gör hon comeback på bana och utmanas av starka medeldistansare som Turebergsduon Hanna Hermansson och Yolanda Ngarambe. Yolanda satte nyligen nytt svenskt inomhusrekord på 1 mile, medan Hanna dragits med sjukdom på sistone men har bästa årsbästat i fältet med personliga rekordet 9:03.44. Även Emilia Lillemo kan nämnas, Täbylöparen som persade på Nordenkampen med 9:05.59.

  • Regerande mästare: Sara Christiansson, Sävedalens AIK, 9:21.06
Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Lovisa Karlsson 2372
Lovisa Karlsson söndagens SM-drottning

Drygt en timme efter ISM-guldet på 60 meter häck slog Lovisa Karlsson till i längdfinalens sista omgång. Med 6.55 tog hon hem sitt andra ISM-guld och höjde sitt personliga rekord med 13 centimeter.

LÄS MER