Annons

Guldmedaljören Asker utmanades av sensationen Rogö

William Asker 2286

FOTO: DECA TEXT&BILD

Stavfinalen blev en riktigt spännande tillställning på höga höjder när William Asker och Robin Jacobsson blev utmanade av 16-åringen Axel Rogö som höjde sitt pers med över två decimeter.

Annons

Två förhandsfavoriter och en junior kom att sätta färg på stavfinalen på ISM. Från och med 4.96 var samtliga hoppare med i stavtävlingen, inklusive den regerande mästaren William Asker från Örgryte och Sverigeettan Robin Jacobsson från Ullevi FK.

16-årige Axel Rogö från IFK Göteborg kom till ISM med ett personligt rekord på 5.00 och han skulle överträffa sig själv flera gånger om under tävlingens gång och även sätta press på de huvudsakliga medaljfavoriterna. Axel hoppade över 5.12 redan i första försöket, något han var ensam om och någon som tog honom upp som etta på världsårsbästalistan för U18 och på topp tio-listan genom tiderna i Sverige för U20.

Hård kamp i topptrion

Unge Axel Rogö fortsatte att överträffa sig själv när han tog även 5.17 i första försöket och han kopplade ett medaljgrepp om tävlingen. Även William Asker tog sig över 5.17 och Robin Jacobsson valde att stå över höjden.

När det var dags för 5.22 stod William Asker över och både Axel Rogö och Robin Jacobsson rev sina första försök. Men den som trodde att Axel hade nått sitt max nu hade fel. I andra försöket gled han över även 5.22 och nu hade han höjt sitt pers med 22 centimeter under dagen. William Asker valde att spara sina två kvarvarande hopp till nästa höjd som var 5.27.

Annons

William gick upp i ledning genom att ta 5.27 i första försöket medan Axel rev sitt första försök, liksom Robin. Robin Jacobsson tog däremot i andra och Axel valde att spara sina hopp till 5.32.

Nu blev det för högt för Axel som fick gå hem med en finfin bronspeng.

– Det är fantastiskt. När jag åkte hit tänkte jag att det hade varit kul att göra en tävling på fem meter, och så persar jag med över två decimeter, det är väldigt kul, säger en lycklig Axel Rogö och fortsätter:

– Jag har väldigt mycket fart när jag hoppar så jag vet att jag kan hoppa högt, men jag måste bara få till det. Och idag fick jag verkligen till det.

Robin Jacobsson klarade 5.32 som var nytt personligt rekord, och tvingade upp William Asker till 5.37, högre än han någonsin hade hoppat. Men alla medaljörer skulle komma att överträffa sig själva i den här fantastiska stavhoppstävlingen. Även William Asker höjde sig det lilla extra och tog 5.37 i första försöket, medan Robin rev och sparade två hopp till 5.42.

Annons

Båda inledde 5.42 med varsin rivning.

Inför den sista omgången var guldet hos William Asker. Skulle Robin kunna ändra på det i sitt sista hopp? Svaret på det blev nej. Ett guld till William Asker, silver till Robin Jacobsson och brons till sensationen Axel Rogö.

– Det var en grym tävling, vi bara pushade varandra. När Axel och Robin började ta de riktigt höga höjderna taggade jag verkligen till och tänkte att det här kan jag inte släppa, jag har ju vunnit två SM-guld i rad, jag kan ju inte tappa streaken, säger en glad guldmedaljör.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Lovisa Karlsson 2372
Lovisa Karlsson söndagens SM-drottning

Drygt en timme efter ISM-guldet på 60 meter häck slog Lovisa Karlsson till i längdfinalens sista omgång. Med 6.55 tog hon hem sitt andra ISM-guld och höjde sitt personliga rekord med 13 centimeter.

LÄS MER