Annons

Khaddi Sagnia och Maja Åskag säsongsdebuterar på ISM

Khaddi Sagnia23 Khaddi Sagnia är anmäld till både längdhopp och 60 meter.

Helgen 16–18 februari är det dags för den svenska friidrottseliten att ställas mot varandra i inomhus-SM i Karlstad och Kil. Nu kan vi presentera några av de största namnen som är startklara, bland annat blir det säsongspremiär för Khaddi Sagnia och Carl Bengtström.

Annons

Nästa helg avgörs inomhus-SM i friidrott i Karlstad och Kil. IF Göta Karlstad och Kils AIK samarrangerar vilket innebär att herrar höjd avgörs i ECG-arena i Kil medan resten av grenarna genomförs i Eva Lisa Holtz arena i Karlstad. Biljetter till alla dagar och platser finns här. Där hittar du även mer information om ISM.

– Känns otroligt kul med så grymma startfält. Värmlandspubliken kommer få chansen att se härliga uppgörelser på löparbanan, snabba sprintlopp och grymma teknikfinaler i hopp och kast. Kanske också några svenska rekord! Det kommer att bli en spännande helg, säger Johan Engberg, kanslichef på IF Göta Karlstad. 

Nedan några av höjdpunkterna under helgen:

Julia Henriksson, Malmö AI, är regerande mästare på både 60 och 200 meter och storfavorit till båda titlarna. På sistnämnda distans kan det mycket väl bli svenskt rekord på de snabba banorna i Eva Lisa Holtz Arena.

 • 60 meter avgörs på lördagen och final på 200 meter löps på söndag.

Svenska inomhusrekordhållerskan i längd, Ullevis Khaddi Sagnia, har ännu inte tävlat i år men är anmäld inte bara i specialgrenen utan även på 60 meter. Kommer hon till start är hon favorit till att ta sitt sjunde ISM-guld.

 • Längdfinalen avgörs på söndagen och 60 meter under lördagen.

Annons

Ullevis långdistansare Meraf Bahta har i år gjort comeback efter ett av skador förstört 2023. Hon har visat fin form på 10 kilometer väg och är anmäld till SM på 3000 meter där hon med sin spurtförmåga tillhör guldkandiaterna.

 • Meraf springer 3000 meter final på fredag kväll.

Bianca Salming, Turebergs FK, har i år gått upp som tvåa genom tiderna i femkamp bakom Carolina Klüft. Till inomhus-SM är hon anmäld på 60 meter häck, kula och höjd och tillhör guldfavoriterna i sistnämnda gren.

 • Höjdfinalen avgörs på lördagen.

Maja Åskag, Råby-Rekarne FIF, drabbades av körtelfeber efter jul och har ännu inte tävlat. Men hon är anmäld till SM och revanschsugen efter att hårfint missat guldet i tresteg de två senaste vintrarna. Spännande i både längd och tresteg alltså.

 • Trestegsfinalen går på fredag kväll och längdfinal på söndag.

Diskusspecialisten Vanessa Kamga, Hässelby SK, var i somras bara en dryg meter från att nå VM-finalen. I vinter har hon visat fin form i både kula och vikt och vara med och utmana specialisterna om guldet i sistnämnda gren.

 • Viktfinal på fredag kväll och kulfinal på lördag.

Carl Bengtström, Örgryte IS, har ännu inte tävlat denna inomhussäsong men är anmäld på 400 meter. En distans han var VM-bronsmedaljör på inomhus för två år sedan då han satte det gällande svenska inomhusrekordet med 45.33. En given guldfavorit. 

 • Försök på fredag kväll, final på lördag.

Annons

Andreas Kramer, Ullevi FK, har åtta raka ISM-titlar på 800 meter och det är svårt att se vem som ska kunna hota 2022 års inomhus-VM-femma på distansen.

 • Försök på fredag kväll, final på lördag.

Samuel Pihlström från Hälle IF är storfavorit till titeln på 1500 meter efter att ha satt svenskt rekord med 3:35.47 och visat upp en spurtförmåga av internationell klass.

 • Försök på lördag kväll, final på söndag.

Malmö AI:s Max Hrelja tog sig i somras till VM-semifinal på 110 meter häck och var med 13.42 bara sju hundradelar från det svenska rekordet. Han har öppnat innesäsongen övertygande med tangerade personliga rekordet 7.70 på 60 m och är guldfavorit.

 • 60 meter häck avgörs på söndag.

Femfaldige mästerskapssilvermedaljören Thobias Montler dras med ryggproblem och formen är ett frågetecken. Men kommer han till start så blir högst troligt sjätte raka ISM-guldet verklighet. 

 • Längdfinal på lördag.

 

Annons

Spännande starter av lokala aktiva

Hemmahoppet Henrik Larsson, IF Göta, är ett stort guldhopp och om förkylningen han drabbades av i början av februari inte var för allvarlig är ett nytt guld att vänta på 60 meter. Det kan till och med bli svenskt rekord. Det satte han på 100 meter på SM i somras.

 • 60 meter avgörs på lördag.

Melwin Lycke Holm, Kils AIK, har ännu inte fyllt 20 år men har redan fem SM-guld i höjd. Nu kan han mycket väl ta sitt sjätte och det sker i så fall i Kil där manliga höjdhoppet kommer att avgöras på lördagskvällen.

 • Höjdfinalen avgörs i ECG-arena i Kil på lördag kväll.

Irene Ekelund, IF Göta, har ännu inte tävlat i år men är anmäld på 60 meter. Kommer hon till start är hon ett medaljhopp.

 • 60 meter avgörs på lördag.

Kaiza Karlén, IF Göta, bor i Spanien och inledde året med två tävlingar just över 6.20. Hon kan betydligt bättre och når hon upp mot det personliga inomhusrekordet på 6.47 så är hon en medaljkandidat.

 • Längdfinalen avgörs på söndag.

Sara Forssell, IF Göta, har i år kastat 20.94 i vikt. Personliga rekordet heter 21.88 från förra året och Sara är definitivt med och slåss om medaljerna i en gren med riktigt bra klass.

 • Viktfinalen avgörs på fredag kväll.
Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Lovisa Karlsson 2372
Lovisa Karlsson söndagens SM-drottning

Drygt en timme efter ISM-guldet på 60 meter häck slog Lovisa Karlsson till i längdfinalens sista omgång. Med 6.55 tog hon hem sitt andra ISM-guld och höjde sitt personliga rekord med 13 centimeter.

LÄS MER