Annons

Maja Åskag tillbaka som vinnare: ”Släppte mot slutet”

Maja Åskag 2155 Maja Åskag är tillbaka på tävlingsbanan som vinnare.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Råby Rekarnes Maja Åskag har haft en tuff vinter med stora sjukdomsproblem som stoppat henne från tävlande. På ISM i Karlstad var hon tillbaka och lyckades ta hem ytterligare ett trestegsguld i tävlings sista omgång.

Annons

I december drabbades Maja Åskag av körtelfeber och det var först oklart om det skulle kunna bli någon inomhussäsong. Efter sex veckors vila kunde Maja återuppta träningen och för en vecka sedan gjorde hon säsongspremiär.

Trestegsfinalen på ISM i Karlstad började med att den regerande mästarinnan Rebecka Abrahamsson från Örgryte hoppade 13.19. Efter den första omgången var Rebecka i en klar ledning före Spårvägens Katharina Gråman som persade med 12.83. Både Maja och Östersunds medaljkandidat Emelie Nyman Wänseth hade misslyckade inledningshopp.

Maja hoppade 13.04 i tredje omgången men det var fortsatt Rebecka som ledde på sina 13.19 halvvägs in i tävlingen. I den femte omgång blev det rejäla omkastningar i resultatlistan när Fatima Koné från Mölndal hoppade 13.03 och Emelie 13.04. Maja tog tillfälligt över ledningen när hon ökade till 13.23 men Rebecka svarade genom att hoppa 13.31 och återta förstaplatsen.

Varken Emelie eller Fatima lyckades öka i den sjätte omgången och bronset gick till Emelie på 13.04. I sitt sista hopp fick Maja hoppningen att stämma bättre och landade på 13.44. Rebecka hade chansen att svara med tävlingens sista hopp men hon trampade över och fick nöja sig med silvret.

SM-guldet är Maja Åskags tredje i tresteg inomhus, senare under helgen väntar längd där känslan varit bättre efter sjukdomsperioden.

Annons

– Jag är inte van att hoppa, jag har knappt hoppat ett maxhopp sedan Finnkampen. Sex veckor borta gör väldigt mycket när inomhussäsongen är så kort men vi har fått göra det bästa av det. Det känns egentligen bra i ansatsen och jag är stark men det är vanan att hoppa som saknas, säger Maja Åskag.

– Det släppte mot slutet och det har svarat bättre i längd som jag kunde börja hoppa lite tidigare. Jag är taggad inför längden och har inga förväntningar men tror ändå att jag kan hoppa långt.

Här hittas alla resultat.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Lovisa Karlsson 2372
Lovisa Karlsson söndagens SM-drottning

Drygt en timme efter ISM-guldet på 60 meter häck slog Lovisa Karlsson till i längdfinalens sista omgång. Med 6.55 tog hon hem sitt andra ISM-guld och höjde sitt personliga rekord med 13 centimeter.

LÄS MER