Annons

Mästerskapsrekord av Yolanda – Kramer spurtade till seger

Yolanda Ngarambe ISM 2024

FOTO: DECA TEXT&BILD

Yolanda Ngarambe vann damernas 1500 meter på 4:10.39 och bärgade därmed helgens andra ISM-guld. Dessutom slog hon Malin Ewerlöfs 26 år gamla mästerskapsrekord med 47 hundradelar. "En superhelg", sammanfattar Yolanda. På herrarnas 1500 meter grejade även Andreas Kramer helgens andra guld.

Annons

I fredags sprang Turebergs Yolanda Ngarambe hem SM-guldet på 3000 meter och under söndagen blev det seger även på halva distansen.

Yolanda satte hög fart direkt och bara Wilma och Julia Nielsen kunde följa. Och efter ett par varv fick även Öis-systrarna ge upp tankarna på en vinst och istället rikta in sig på en familjefajt om silvermedaljen.

Yolanda ångade på i täten och tack vare en vass avslutning med 31.7 på slutvarvet kunde hon korsa mållinjen efter 4:10.39, nytt mästerskapsrekord.

- Jag är fortfarande lite jetlaggad och trött, så mitt mål var bara att vinna guldet. Men när jag väl var igång och sprang hörde jag "hon springer mot mästerskapsrekordet". Då blev jag riktigt taggad och gick för det! säger Yolanda.

- Ibland när jag kommer upp i en fart känns det bara bra, och då kan jag liksom bara rulla på.

Annons

Silvret gick till Wilma Nielsen som sprang på 4:18.50 och bronset till Julia Nielsen som noterades för 4:19.66. Nytt personligt rekord för båda Nielsen-tvillingarna.

Kramer: "Exakt som jag förväntat mig"

Även i herrarnas 1500-meterslopp (där Samuel Pihlström, en av förhandsfavoriterna, saknades på grund av sjukdom) gick guldet till en löpare som redan hade en seger denna helg. Ullevis Andreas Kramer vann programenligt lördagens final på specialdistansen 800 meter och nu fick har återigen kliva överst på pallen.

Inledningsvis anfördes fältet av Mölndals Alexander Nilsson och därefter stod Sävedalens Leo Magnusson för farthållningen. Långt framme höll sig även Andreas Kramer och Mölndals Jonathan Grahn, som vann fredagens 3000-metersfinal.

Med två varv kvar tryckte Grahn på ordentligt och den ende som kunde följa med var Kramer. Och när klockan ringde lade Kramer in sin avgörande stöt.

- Loppet blev exakt som jag hade förväntat mig. Senast jag sprang 1500 på SM hade jag väldigt liknande taktik och jag var väl förberedd på vad som skulle ske. Min styrka är absolut avslutningen, så därför tänkte jag att jag låter de andra jobba på så chillar jag där bak, säger Kramer.

Andreas segertid skrevs till 3:42.24. Jonathan Grahn blev tvåa på 3:44.41 och Leo Magnusson trea på 3:44.58.
Här hittas alla resultat.
Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Lovisa Karlsson 2372
Lovisa Karlsson söndagens SM-drottning

Drygt en timme efter ISM-guldet på 60 meter häck slog Lovisa Karlsson till i längdfinalens sista omgång. Med 6.55 tog hon hem sitt andra ISM-guld och höjde sitt personliga rekord med 13 centimeter.

LÄS MER