Annons

Gemenskap och kompisar viktigast – aktivas röster om Regionmästerskapen

Lagbild RM Södra Svea. Inne 24. Liten Lagbild från Regionmästerskapet Södra Svealand

Regionmästerskapen för 13–14 åringar lyfts ofta som en viktig lagtävling med otrolig stämning. Men vad anser ungdomarna själva är det roligast med tävlingen? Södra Svealands ungdomar gav sina svar efter inomhustävlingen i Södertälje.

Annons

Sedan 1 januari 2022 har Svensk Friidrott varit indelad i nio distrikt istället för tidigare 23. En tävlingsform som påverkats av den nya distriktsindelningen är Regionmästerskapen för 13–14 åringar. Tävlingen genomförs i Norrland, Götaland och Svealand. Här tävlar ungdomarna i individuella grenar, stafett och lagtävling med poängsystem för sitt distriktslag.

I mars arrangerade Södertälje IF Svealandsmästerskapen inomhus. I denna tävling ingår distrikten Gotland-Stockholm (två lag), Södra Sveland och Mittsvenska.

För att se hur tävlingsformen kan utvecklas för de aktiva valde Södra Svealandsdistriktet att skicka ut en enkät till sina aktiva. Enkäten innehöll frågor om tävlingen som helhet, boendet och mat samt stämningen i laget, men också vad man ansåg var roligast med helgen. Enkäten skickades ut till 86 personer där 40 svar inkom.

"Stor motivationshöjare"

Enkätens svar visade på höga betyg för bland annat den gemensamma bussresan till tävlingen, stämningen under tävlingshelgen samt gemenskapen i sitt distriktslag.
– Regionmästerskapen är ett bra evenemang som ökar samarbetet och banden mellan de aktiva och klubbarna i distriktet. Att delta i Regionmästerskapen är en stor motivationshöjare. Ungdomarna ser vad som är möjligt att uppnå genom att träna och vara engagerade, vilket kan sporra dem att fortsätta träna och utvecklas, säger Patrik Karlsson, lagledare för Södra Svealandslaget.

Annons

Respondenterna hade möjlighet att svara på vad de tyckte var roligast under helgen och även där lyfts just gemenskapen: att få hänga och heja med laget, träffa sina kompisar och skaffa nya. Utifrån det rent tävlingsmässiga var det många aktiva som lyfte just stafetten som den roligaste grenen under helgen.  Att arbeta med sammanhållningen i distriktslaget blir därför viktigt. Södra Svealand är ett distrikt som jobbar mycket med just detta inför Regionmästerskapen.
– Vi har en gemensam träningsträff med distriktet innan mästerskapet. Under själva tävlingen uppmärksammar och pratar vi ledare med alla aktiva under tävlingshelgen. Vi ser även till att alla har det bra, peppar och stöttar när det gäller tävlandet och även situationen med att vara hemifrån, som kan vara jobbig för vissa. Vi ser till att alla aktiva är med och hejar på varandra i distriktet hela tiden, säger Patrik Karlsson, Glanshammars IF.

"Chans att få kontakt med andra ledare och byta erfarenheter"

I Södertälje blev det en tight poängjakt i totaltävlingen mellan de två Gotland-Stockholmslagen där Östlaget drog det längsta strået med 1239 poäng mot lag Väst på 1233 poäng.  Annica Hjort var en av lagledarna för Mittsvenskas lag och ger arrangören stort beröm.
– Södertälje IF levererar som vanligt väl genomförda tävlingar och mycket bra funktionärer. De är samarbetsvilliga och lyhörda på tankar från gästande klubbar och oss distrikt, säger Annica Hjort.

Även Annica Hjort håller med deltagarna om betydelsen som Regionmästerskapen har för de aktiva.
– Regionmästerskapen är en otrolig viktig tävling som ett delmål för de aktiva att se fram emot. Det är en anledning att våga prova nya grenar för att ha större möjlighet att delta i laget men även för att träffa andra aktiva och bredda sina kontakter då distriktet är väldigt stort, säger Annica Hjort och fortsätter.
- För mig som ledare är det kul att föra samman de aktiva så de lär känna andra aktiva, utvecklas och ge trygghet innan de deltar på SM. För mig som ledare får man även chansen att få kontakt med andra ledare och byta erfarenheter.

Hur gick det för Södra Svealands-laget då?

Annons

Det har blivit en tradition att i så stor utsträckning som möjligt åka gemensamt med bussar till Regionsmästerskapen. Med ett relativt stort distrikt är det svårt att kunna plocka upp alla med de stora bussarna påväg till tävlingen, men på ett bra sätt har ledare ställt upp och fixat med minibuss och bil där det har behövts. Det har också varit värdefullt att huvudledarna har gjort ett stort arbete med laguttagning innan tävlingen, där fokus varit att få med så många som möjligt. Södra Svealand har också haft förmånen att ha med ett tiotal hjälpledare som på ett fantastiskt sätt sett till att det funnits ledare som hejat, hjälpt till och stöttat vid varje gren under tävlingen, samtidigt som de skapat trygghet under hela helgen. Både huvudledare och hjälpedare har också varit med på teamsträffar inför tävlingen och visat på stort engagemang. Med 86 ungdomar i laget har ledarna varit oerhört viktiga, både innan och under tävlingshelgen.

Södra Svealand samlade totalt ihop 1017 poäng, vilket räkte till en tredjeplats bland övriga distrikt. Roligt att lyfta fram är att Södra Svealand återigen tog en seger i F14-klassen och att F13 bara var 24 poäng efter segrande Gotland-Stockholm Väst. Både P14 och P13 slutade på en tredjeplats trots att vi i flera grenar hade få deltagare. Vi får tillsammans se till att försöka motivera fler pojkar att vilja vara med i september när nästa Regionsmästerskap ska avgöras i Gotland-Stockholms distrikt.

Värt att uppmärksamma är också att många av ungdomarna ställde upp i grenar som de vanligtvis inte brukar delta i. Något som inte bara ger utveckling till den enskilda aktiva utan som vi även har upplevt bidragit till att bygga lagkänslan i distriktet ännu starkare. 

/ Frida Hogstrand & Madde Olsson

Annons

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Tränare 14 17
Nytt tränarforum för ungdoms- och juniortränare

Nu är anmälan till Tränarforum öppen, en ny mötesplats för ungdoms- och juniortränare, 11-13 oktober i Umeå. En rad starka aktörer kramtsamlar och erbjuder ett brett program med flera valfria spår med fortbildning, inspiration, teori, praktik och nät…

LÄS MER
Karlstad GP Träff 2024 (1)
GP-träffen välkomnar även 13-åringar till Karlstad

Precis som förra året bjuder Södra Svealand in ungdomar samt deras ledare till Karlstad GP-träff, en utvecklingsträff som under två dagar bland annat kommer fyllas med intressanta föreläsningar, gemenskap, träning och friidrottsstjärnor på nära håll.…

LÄS MER