NORDENKAMPEN 2023

Tilde Johansson 7369 Tilde Johansson, Falkenbergs IK

Det va en historisk tävling på många sätt när klassiska Nordenkampen avgjordes i Karlstad och i nya Eva Lisa Holtz Arena. Endast två städer i Sverige har tidigare stått som värdar för denna landskamp tidigare, Växjö och Uppsala. Det skulle också bli som väntat, en stor seger för damlaget. Herrlaget hade det tuffare, men det såg till slut inför sista grenen 800m att vara klart att Sverige skulle ta hem segern före Norge och Finland.

Men Örgrytes Felix Francois krokade i Dansken Kristian Hansen och skadade foten. Med detta så gick Norge och Finland om Sverige i totalen då dom lyckades stå på benen i kollusionen och det blev en historisk seger för Norge som aldrig hade vunnit Nordenkampen tidigare sedan starten 2011.

För VSFIF så hade vi 2st representanter plus Olle Ahlberg, IF Hälle som var farthållare i herrarnas 3000m lopp.

Först ut va Julia Wennersten, IK Ymer som precis för bara några dagar sedan sprang på fin-fina 8.18. Idag var det tyngre ben för Julia tyvärr. Julia fick en bra start och ledde loppet mot många mediterade namn som Mette Graversgaard Danmark, Lotta Haarala Finland, Andrea Rooth Norge och Mathilde Heltbech Danmark. Men redan efter andra häcken så halkade Julia efter och hamnade till slut på en 7:e plats med tiden 8.32. Den andre svenskan Hanna Palmqvist från Mölndal slutade på 4:e plats med 8.22.

Tilde Johansson gjorde en bra tävling i längden. Första hoppet blev misslyckat dock när Tilde sprang igenom. Det skulle bli hennes längsta hopp långt in i tävlingen. Det blev en nagelbitare och man satt och hoppades på ett godkänt hopp. Både 2:a och 3:e hoppet som var knappt övertramp va runt om inte över 6.50 markeringen. Sen i 5:e hoppet fick Tilde godkänt, 6.35. Med det gick hon upp på en säker 2:a plats efter Khaddi Sagnia som hoppade väldigt fint. Khaddi vann på hela 6.66, det var bara några cm kortare än Khaddi's Säsongsbästa. Tilde skulle senare i sista hoppet göra ännu lite längre, 6.40. Men det syntes att Tilde blev tröttare i dom sista omgångarna. Det ser ljust ut för Tilde som ser fram emot stundande SM i Malmö. Kan hon t o m hota sitt total-pers på 6.73?. 

Julia Wennersten ska även hon springa i Malmö på SM och där har hon fina minnen då hon tog sitt första SM guld för 2 år sedan där. Kan hon försvara sina 2 SM-guld från 2021 och 2022 på distansen eller blir det någon av dom andra tjejerna som jagar där bakom, Hanna från Mölndal eller Elin från Kalmar som kan hota Julia och vinna SM guldet?. 

 

// Andreas Carlsson

Relaterade nyheter

Pallen F14 1000M 20204
IGM-Växjö / Kraftmätningen och tävlingar i Staterna

Helgens välarrangerade IGM i Telekonsult Arena blev det första där lagtävlingarna hade den nya indelningen med fyra distrikt. Det räknades till att börja med poäng i varje åldersklass och där blev Västsvenska bäst F13-klassen med 193p. Östsvenska kom…

LÄS MER
Skärmavbild 2023 03 16 Kl. 20.48.33
WORKSHOP I GÖTEBORG

Workshop #1 är redo för dig! Inbjudan är till dig som aktiv ungdom, senior och veteran. Och för dig som tränare (ideell som anställd), föreningsansvarig, organisationsledare. Dag och tid: 30 mars 17.30-20.00 (Med mat!) Plats: Friidrottens Hus

LÄS MER