Annons

ATEA Friidrottsgalan

Friidrottsgalan

Vid tisdagens ATEA Friidrottsgala tilldelades IFK Växjö priset Årets Miniorlandslagsförening 2022, Ljungby FIK:s Mia Jansson utsågs till Årets ungdomsledare 2021 och Calle Nilsson Högby IF tilldelades Svenska löpares pris 2021.

Annons

Årets Miniorlandslagsförening 2022: IFK Växjö

"Den vinnande föreningen har med ett brinnande engagemang och ett tätt lagarbete med sitt lokala Atea kontor skapat en aktivitet med det lilla extra. Med smarta initiativ som föräldrautbildning, låneskor och fruktlåda efter träning har man lyckats bygga en gemenskap kring aktiviteten som uppskattas av både barn och föräldrar. Tillsammans har man jobbat långsiktigt mot uppsatta mål och med mycket hjärta är man med och gör skillnad på orten."

Årets Ungdomsledare 2021: Mia Jansson, Ljungby FIK

"Med ett oklanderligt engagemang och driv har denna ledare gjort avtryck, lokalt som nationellt på svensk friidrott. Via sin filosofi om att ’alla ska med’ har hon fått föreningen att växa både på bredd- och elitsidan. På arenan är hon orädd, samarbetsvillig och otroligt varm. Utanför arenan en person de aktiva kan anförtro sig till. Hon får sina aktiva att känna sig sedda, delaktiga och unika vilket har resulterat i en framgångsrik verksamhet där ungdomar vill stanna i. För friidrottens tillväxt och attraktivitet i Ljungby har Mia Jansson spelat en stor roll.

När det saknades mångkampstävlingar var Mia katalysatorn till att ta fram det som idag är den populärt återkommande tävlingen Ljungby mångkamp. Då ville man skapa tävlingsmöjligheter för klubbens medlemmar. Nu är tävlingen en samlingsträff för mångkampare på olika nivåer runt om i Sverige. I en förening som vuxit, brutit ny mark och fått fler medlemmar har Mia också lyckats få till en familjär och trygg miljö, både för andra ledare och aktiva. Aktiva beskriver klubben som sitt ’andra hem’ där uppskattning och acceptans är a och o. Och där navet i föreningen heter Mia Jansson."

Annons

Svenska löpares pris 2021: Calle Nilsson, Högby IF

"Calle var 22 år när man startade friidrottssektionen på Öland, han blev vald till ordförande 1975 och är så fortfarande. Och 46 år senare är det fortsatt Calle som driver klubben. Som aktiv, ledare, tränare, tävlingsledare, arrangör av lopp och friidrottsskolor är han friidrottssektionens stora motor som driver en stor del av dess verksamhet framåt.  

Calles Högby IF på Öland och med avstickare på fastlandet i Kalmar är Sveriges meste arrangör med runt 15 långlopp varje år. Allt från Ölands Marathon till det tillfälligt virtuella Sylvesterloppet under pandemin. Arrangemangen är familjära och samtidigt förstklassiga. 

Calle har ett fantastiskt engagemang och arbetar outtröttligt för såväl elitlöpare som för motionärer och nybörjare i hela östra Småland och Öland. 

Trots föreningens relativt små resurser har han skapat förutsättningar så att duktiga löpare har valt att stanna kvar i föreningen. Varje måndag tex är det gemensam löpträning utomhus för alla åldrar. Något som bygger upp gemenskapen och känslan av tillhörighet i föreningen. Detta har resulterat i att klubben tagit flera SM medaljer genom åren, främst i löpgrenarna.  

Annons

Med sitt engagemang och outtröttliga arbete sätter han Öland på kartan både nationellt och internationellt. Han är alltid den första att förverkliga en idé, planerar, trycker foldrar, fixar sponsring och delar ut medaljer till såväl barn som elitidrottare. 

Det började med Hornsjön Runt 1978. Sedan dess har massor av lopp varje år dragit tusentals människor till Öland och bidragit till ett friskare samhälle. Genom sitt engagemang har han lockat tusenden att komma till Öland för att delta i någon av alla dessa motionstävlingar som han varit med och skapat. Ständigt med hustrun Katarina vid sin sida. Calle med sitt Högby IF arrangerar någonstans mellan 25-30 tävlingar per år. Och på tävlingarna är han både reklammakare, ban-markerare, funktionär, tävlingsledare och prisutdelare. 

Till allt detta hör att både Calle och hustrun Katarina parallellt med familjeliv själva har gjort löparkarriärer. Calle med bland annat ett SM silver som senior och sedan en fantastisk veteranepok. Vid ett veteran SM startade han i 7 olika löpgrenar och tog 7 SM guld! Dessutom har han coachat sina barn under uppväxten och idag är de alla landslagslöpare. 

Idag tränar han flera ungdomsgrupper flera dagar i veckan och på ett webbinarium nyligen fick Calle frågan – Hur orkar du? Vad är det som ger dig energin tillbaka. 

  • Det härliga bemötandet vi får, glädjen oavsett ålder, tacksamheten att få röra på sig och må bra. Ibland tänker man att man kanske ska vara ledig ikväll men så kommer man till träningen tis, tors, lör osv och möter de här ungdomarna, det är ju helt fantastiskt så mycket man får tillbaka och det är ju där man får fortsätta hålla sig ung. Sen är ju det här med rörelse så oerhört viktigt för vår nästa generation. Det är oerhört viktigt att vi skapar de här möjligheterna till rörelse. 

Calle är en fantastisk förebild för rörelseglädje och svensk löpning."

Årets Miniorlandslagsförening 2022 IFK Växjö IFK Växjös Ingela Nilsson och Mikaela Wieslander Mayer. Foto: Deca Text & Bild.
Årets Ungdomsledare 2021 Mia Jansson, Ljungby FIK Ljungby FIKs Mia Jansson i mitten (2022 års vinnare på sidorna). Foto: Deca Text & Bild.
Svenska Löpares Pris 2021 Högby IF, Calle Nilsson Högby IFs Calle Nilsson till höger (2022 års vinnare till vänster, prisutdelare Stefan Olsson i mitten). Foto: Deca Text & Bild.

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Foto1
Stora DM-helgen i Habo

I helgen samlades många på Slättens IP i Habo för årets Stora DM-helg! Vi kunde glädjas åt ökat antal starter och många nya arenarekord, även om vädret till och från var ogynnsamt med regnskurar och blåst. Östsvenska FIF var på plats i ett eget tält.

LÄS MER