Annons

Annons

De svenska stjärnorna prisas under Atea Friidrottsgalan 2023

Friidrottsgalan 2023 2

Den 24 januari 2023 kommer friidrottssverige att fylla Cirkus i Stockholm när Atea Friidrottsgalan, efter två år som digital gala, åter blir fysisk. Under kvällen kommer priser att delas ut till de friidrottare som under 2022 har presterat på topp.

Det har åter blivit dags att hylla de friidrottsstjärnor som varit framgångsrika under året som gått. Och framgångar har det varit gott om under 2022. Inomhus-VM i Belgrad, VM i Eugene, EM i München och trail-VM i Thailand bjöd alla på medaljer och Finnkampen slutade i svensk succé med dubbla segrar. Det finns med andra ord mycket att fira.

– Att samla vår fantastiska friidrottsfamilj är en mycket uppskattad tradition. Att ge sig tid att tillsammans titta tillbaka på året som gått, minnas de stora ögonblicken och hylla våra hjältar. Galan är också en härligt kick-off för landslaget inför det spännande VM-året 2023, säger förbundskapten Kajsa Bergqvist.

Under kvällen kommer många priser att delas ut: Årets Friidrottare, Årets prestation under Finnkampen, Årets prestation under Folksam GP, Årets prestation i landslaget, Årets prestation på friidrotts-SM, Årets tränare, Friidrottens Vardagshjälte, Årets Ungdomsledare, Svenska Löpares pris och Årets komet inom Svensk Friidrott. Årets komet går till en friidrottare som fått sitt genombrott under det gångna året oavsett om hen är senior eller junior.

Information om vilka som är nominerade kommer längre fram i december. 

I år delas även ett nytt pris ut – Årets Miniorlandslagsförening. Initiativet innebär att lokala friidrottsföreningar över hela Sverige, tillsammans med Atea, har startat upp ett Miniorlandslag på sin ort. I och med detta har friidrotten, på ett lekfullt sätt, blivit tillgänglig för fler barn och unga samtidigt som det bygger en starkare gemenskap i samhället.

– På Friidrottsgalan den samlas delar av friidrottsfamiljen för att fira det gångna året, dela ut priser och umgås. En sådan här fest betyder mycket för den vitala folkrörelsen Svensk Friidrott, säger Svensk Friidrotts förbundsordförande Johan Storåkers.

Konferencierer under galan är före detta längdhopparen Michel Tornéus tillsammans med Jennie Backman från Atea.

Atea Friidrottsgalan kommer även att, liksom tidigare år, sändas av Expressen TV.

Relaterade nyheter

IMG 0613 (1)
Röstningen till Klubb Sverige stipendiet är i gång

2023 lanserades Svensk Friidrotts officiella supporterklubb, Klubb Sverige. Svensk Friidrott har länge haft en stor skara med friidrottssupportrar och namnet Klubb Sverige har tidigare använts vid supportersamlingar och resor, även innan det blev en…

LÄS MER