Annons

Annons

Finnk

Våra evenemang är ett tillfälle då vi har möjlighet att visa upp vår sport och alla intressenters passion och engagemang till friidrotten. Evenemanget ska vara en mötesplats för publik, aktiva, ledare, sponsorer, media och andra intressenter till friidrotten. Det är därför viktigt att våra evenemang lever upp till, och ibland överträffar, de förväntningar och krav som ställs på oss som arrangör.

Vi ska fortlöpande arbeta med evenemangsutvecklingen där publikrekrytering och publikupplevelse/service är prioriterade områden men där sportsliga förutsättningar och tävlingens genomförande alltid är i fokus.

Vi tror att våra evenemang för samman friidrottens olika intressenter och att vårt gemensamma engagemang bidrar till att öka värdet på evenemanget, våra samarbeten och friidrotten i stort. 
Några av våra största återkommande evenemang är:

Finnkampen

Det är få idrottsevenemang som kan mätas sig med Finnkampen när det gäller historia, kultur, stämning och tradition. Den unika derbykänslan i världens äldsta friidrottslandskamp väcker många känslor och stort engagemang.
2021 kommer Finnkampen arrangeras på Stockholms Stadion den 4-5 september, där allt började 1925.

Vår förhoppning och ambition är att skapa en folkfest Friidrottsupplevelse under två dagar. För dom som inte kommer ha möjlighet att vara på plats kommer SVT att sända live båda dagarna. 2020  var det över 8 timmars sändningar från Finnkampen i svenska TV- kanaler med 4 300 000 tittare. Livesändningarna uppgick till 693 000 på lördagen och 603 000 på söndagen.

Folksam Grand Prix

Folksam Grand Prix är den svenska galaserien
under sommaren med fyra tävlingar av mycket
hög kvalitet. Här möter de bästa svenskarna tufft internationellt motstånd och galorna sänds direkt i SVT- SVT1 eller SVT2. Tittarsiffrorna 2020 var rekordhöga där över 1,3 miljoner tittare såg livesändningarna och 12,5miljoner totalt alla nyhetsinslag och reportage från tävlingarna

Galorna arrangeras i Göteborg, Sollentuna och Karlstad samt ytterligare en ambulerande ort. Folksam Grand Prix ingår i Europeiska Friidrottsförbundets tävlingsserie - Continental Tour Bronze Level

De fyra galorna arrangeras alla efter samma modell. Huvudtävlingen koncentreras till två intensiva galatimmar. Före och efter tävlingen genomförs ett nationellt program för att så många som möjligt av våra elitaktiva ska få chansen att vara med och tävla.

Friidrotts-SM

Svenska Friidrottförbundet arrangerar en rad olika Svenska mästerskap. I Friidrotts-SM både inom- och utomhus  möts den svenska eliten i ett mästerskap som arrangeras på olika platser och arenor runt om i Sverige.
Förutom de traditionella arenatävlingarna arrangeras Svenska Mästerskap i terräng, landsvägslöpning och ultralöpning. Svenska Friidrottförbundet utser medarrangörer, föreningar och kommuner, på olika orter till dessa mästerskap. 2022 arrangeras bl a Friidrotts-SM i Borås, Lag-SM i Norrköping och Inomhus-SM i Växjö.

Friidrotts- SM sänds i SVT och har höga tittarsiffror. 2020 sändes totalt 14 timmar från tävlingarna i Uppsala med 9,3 miljoner tittare.

Lag SM är en del av ”SM-veckan” som Riksidrottsförbundet arrangerar årligen tillsammans med specialidrottsförbunden. 2018 sände SVT live med ett totalt tittande från tävlingarna på 3,7 miljoner.

Nordenkampen

En av de stora friidrottshändelserna på hemmaplan 2022 blir den årliga inomhuslandskampen mellan Sverige, Norge, Finland & Danmark/Island IFU-Aren i februari. Nationerna samlar poäng beroende på placering i de olika grenarna som ger en slutställning och en vinnare av landskampen koras. Nordenkampen direktsänds av SVT.