Annons

Annons

EPOS vill bidra till fler elitcoacher

Karin Torneklint Karin Torneklint är generalsekreterare för nätverket EPOS.

2019 startade Svensk Friidrott tillsammans med Sundström Safety ett nätverk för kvinnliga ledare där ett av syftena är att få kvinnliga juniortränare att ta steget upp till seniornivå och på sikt bli elittränare.

Nätverket utökades senare till att nu bestå av Svensk Friidrott tillsammans med Skidförbundet, IFK Göteborg, Malmö Redahawks och Djurgården Fotboll på initiativ av Ivan Sundström, och nu sista in är RF SISU Västra Götaland.

– Tanken med projektet är inte att få bort några män utan att öka antalet tränare och därför inte exkludera kvinnorna samtidigt som vi vill stötta och inspirera fler till att ta steget och bli elitcoacher, säger Karin Torneklint som är idag generalsekreterare för nätverket.

Karins roll innebär att hon håller ihop nätverket så att de träffas regelbundet i ledningsgruppen för att inspirera och lära av varandra och arbetar även med att bland annat arrangera seminarium för kvinnliga elittränare, där det senaste lockade 60 deltagare när Helena Duplantis berättade om sina tankar som coach.

– Skidförbundet har i sitt arbete bland annat intervjuat kvinnliga tränare om hur de upplever situationen och vad man kan göra för att de ska vilja, orka och kunna utvecklas till elittränare. Inom friidrotten har vi pratat med både nuvarande och tidigare tränare för att identifiera vad som gör att de slutar i stället för att ta steget upp och under pandemin genomfördes ett antal seminarier för alla kvinnor som är eller vill bli elittränare. Alla förbund och föreningar inom nätverket har långsiktiga mål som är individuella för just dem men viktigast är att man vill påverka och skapa förutsättningar i sin organisation, säger Karin.

Exempel på vad som görs inom friidrotten är bland annat att Finnkampstruppen följs upp där man kartlägger hur många kvinnliga tränare som finns till de aktiva i truppen som deltar, vilket ger en bra bild över hur utvecklingen är inom vår idrott. En annan del är forskning där intervjuer med tränare som slutat ska ge fakta på vad anledningarna är att Sverige inte har fler kvinnliga elitcoacher.

EPOS vision innebär kortfattat att de ska samarbeta över flera idrotter för att rekrytera och utbilda fler kvinnliga elittränare. Man vill även öka jämställdheten inom svensk idrott och bli en naturlig del av Idrottssverige i allmänhet och kvinnliga ledare i synnerhet. Ett långsiktigt mål för nätverket är också att applicera satsningen internationellt och dela med sig av den kompetens som finns.

Om satsningen faller väl ut hoppas man att antalet kompetenta tränare inom svensk idrott ökar och att de i sin tur höjer kvaliteten på svensk idrott som helhet. Fler ska tilltalas av idrotten vilket kommer bidra till en större bredd samtidigt som svensk idrott även får en spetsigare spets med förebilder som inspirerar.

På föreningsnivå hoppas man få fler medlemmar som i sin tur ger en stabilare ekonomi och mer resurser med fler ungdomar som får en meningsfull och hälsosam fritid.

Läs mer om EPOS på nätverkets hemsida.

/Filip Lööv

Relaterade nyheter

Kajsa Bergqvist var på plats under supporterträffen.
Lyckad supporterträff under EM i München

Innan fredagens kvällspass under EM i München skulle dra i gång arrangerade Svensk Friidrott en supporterträff där svenska supportrar fick chansen att träffa aktiva ur landslaget, förbundskapten Kajsa Bergqvist och ladda upp inför kvällens tävlingar.

LÄS MER