Annons

Annons

Nominerade 2024

ÅRETS PRESTATION I LANDSLAGET 

Män

Armand Duplantis (stav) 

Tog karriärens andra VM-guld efter att ha varit felfri över 6.10. Ernest John Obiena från Filippinerna var med och pressade svensken hela vägen upp över 6 meter men Duplantis var ensam om att klara segerhöjden 6.10. När guldet var säkrat försökte svensken på 6.23, vilket skulle ha inneburit nytt världsrekord, men det skulle dröja till Diamond League-finalen i Eugene innan Duplantis klarade den höjden. 

Perseus Karlström (gång) 

Perseus Karlström tog karriärens fjärde VM-medalj när han slutade tvåa på 20 kilometer gång under den inledande VM-dagen. Perseus såg med en kilometer kvar av loppet ut att tröttna och gå mot brons. Han lyckades dock samlade ihop sina sista krafter och kunde med några hundra meter kvar passera brasilianaren som då låg på andraplats. Perseus silvertid 1:17:39 var dessutom svenskt rekord. 

Daniel Ståhl (diskus) 

Stod för VM-tävlingarnas kanske största bragd när han säkrade guldet i diskusfinalens sista kast. Daniel hade ledningen inför den sista omgången då slovenen Kristjan Ceh ökade till 70.02 och passerade svensken. Daniel, som hade tävlingens allra sista kast, skickade i väg diskusen som landade på 71.46. Förutom VM-guld överträffade Daniel även mästerskapsrekordet – i vindstilla förhållanden.  

Kvinnor

Axelina Johansson (kula) 

I sitt andra VM slutade Axelina Johansson på den retfulla 13:e-platsen i kulkvalet. Hennes längsta stöt mätte 18.57 och var två ynka centimeter från en finalplats. På Lag-EM i Polen slutade Axelina trea på 18.32 bakom Portugals EM-guldmedaljör Dongmo och Ogunleye från Tyskland. 

Tove Alexandersson (trail) 

I stenhård konkurrens tog Tove Alexandersson VM-silver i Up and downhill mountain race under trail-VM i Österrike. Tove ledde efter halva loppet men fick se sig omsprungen av amerikanskan Grayson Murphy på sista varvet. Efter att ha varit nere som trea på den sista bergstoppen gjorde Tove en stark avslutande utförslöpning som resulterade i silver. 

Fanny Roos (kula) 

På inomhus-EM i Istanbul låg Fanny Roos på åttonde och sista plats inför kulfinalens sista omgång. Fannys sjätte stöt landade på 18.42 och förde henne hela vägen upp till en tredjeplats. Ingen av hennes konkurrenter lyckades öka och efter en nervös väntan stod det klart att Fanny knep bronsmedaljen, hennes andra raka medalj på inomhus-EM. 

Årets prestation på Finnkampen

Män

Jesper Arbinge (kula) 

För andra året i rad presterade Jesper Arbinge som bäst på Finnkampen. I sin femte Finnkamp tog Jesper sin andra raka seger i kula. Segerstöten kom i den femte omgången när han vässade sitt personliga rekord med fem centimeter till 19.47. Hans tidigare personliga rekord sattes under Finnkampen 2022 i Helsingfors. 

Jakob Samuelsson (spjut) 

Spjuttävlingen skulle komma att avgöra hela Finnkampen på herrsidan. Jakob Samuelsson var tvungen att passera en finländare för att Sverige skulle gå upp på samma totalpoäng som Finland. I sitt sista kast ökade Jakob till 77.89 och gick därmed förbi den tredje finländaren vilket gjorde att de svenska herrarna kunde vinna Finnkampen tack vare fler grensegrar.  

Samuel Pihlström (800 & 1500 meter) 

Samuel Pihlström stod för en imponerande dubbelseger på Finnkampen. Vinst på 800 meter under lördagen följdes upp av ytterligare en seger i söndagens 1500-meterslopp. Med 3:36.06 satte Samuel inte bara personligt rekord utan även Finnkampsrekord. Segermarginalen ned till tvåan var över sekunden för Samuel som dessutom gick upp som Sverigefyra genom tiderna på 1500 meter. 

Kvinnor

Maja Åskag (längd & tresteg)  

Maja Åskag presterade ett av Finnkampens mest högklassiga resultat under söndagen när hon vann kvinnornas tresteg på 14.27. Hon inledde tävlingen med 14.14 vilket var personligt rekord med nio centimeter. I den andra omgången landade Maja på 14.27, personligt rekord igen och in som tvåa genom tiderna i Sverige. Upp till Carolina Klüfts 15 år gamla svenska rekord saknades bara två centimeter. Under lördagen hade Maja även vunnit längdtävlingen på 6.55. 

Emilia Lillemo (3000 meter hinder) 

Kvinnornas 3000 meter hinder på Finnkampen blev en solouppvisning av Emilia Lillemo. Hon tog direkt kommandot över loppet och sprang på hela vägen in i mål till tiden 9:33.25. Vinst med 18 sekunder för Emilia och in som tvåa genom tiderna i Sverige. Sitt eget personliga rekord sänkte hon med över elva sekunder.  

Sarah Lahti (5000 meter & 10 kilometer väg) 

Finnkampen inleddes med kvinnornas 10 kilometer väg där Sarah Lahti anförde en svensk trippelseger. Med tiden 32:32 sänkte hon Finnkampsrekordet på distansen. Dagen efter besegrade hon finländskan Camilla Richardsson på 5000 meter efter att ha varit starkast på upploppet. Segertiden 15:14.09 innebar nytt Finnkampsrekord även på 5000 meter för Sarah.  

Årets prestation på friidrotts-SM

Män

Henrik Larsson (100 meter) 

I Söderhamn var förhållandena perfekta för sprintlöpning under den inledande SM-dagen. I semifinalen på 100 meter stormade Henrik Larsson i mål på 10.13, nytt svenskt rekord och en sänkning av hans eget rekord med tre hundradelar. Han vann sedan finalen övertygande på 10.20 och tog även hem SM-guldet på 200 meter. 

Andreas Almgren (1500 meter) 

I tidernas snabbaste SM-final på 1500 meter gick Andreas Almgren en hård kamp mot Emil Danielsson om guldet. Andreas var starkast på slutet och vann på det nya mästerskapsrekordet 3:34.55, till hans eget svenska rekord fattades inte mer än två sekunder.  

Simon Sundström (3000 meter hinder) 

Simon Sundström sololöpte fram till SM-guldet på 3000 meter hinder. Segertiden 8:22.73 var bara 1.23 sekunder från det personliga rekordet. Segermarginalen ned till silvermedaljören blev hela fem sekunder. 

Kvinnor

Caisa-Marie Lindfors (diskus) 

Kvinnornas SM-final i diskus blev en blöt historia men det stoppade inte Caisa-Marie Lindfors från att prestera på sin absoluta toppnivå. Efter 58.30 och 59.16 i de två första omgångarna seglade diskusen i väg och landade på 60.90 i Caisa-Maries tredje kast. Personligt rekord med en decimeter och ett kast som förstärkte hennes andraplats på den svenska genom-tiderna-listan i grenen. 

Fanny Roos (kula) 

Fanny Roos stod för ett av SM-tävlingarnas mest högklassiga resultat. Hennes serie i kulfinalen höll en hög nivå med mästerskapsrekordet 19.00 i den tredje omgången som längst. Fanny tog i och med segern sitt tionde raka SM-guld i kula utomhus. Segermarginalen ned till tvåan var nästan en och en halv meter.  

Grete Ahlberg (slägga) 

I släggfinalen passerade Grete Ahlberg det tidigare SM-rekordet i två kast. Först med 69.49 i den femte omgången och i tävlingens sista kast landade släggan på 69.67. Resultatet var Gretes tredje längsta i karriären och hon tog sitt tredje raka SM-guld i slägga. 

Årets prestation på Folksam Grand Prix

Män

Andreas Kramer (800 meter & 1000 meter) 

Andreas Kramer tog hem segern i samtliga tre Folksam Grand Prix-tävlingar han ställde upp i under säsongen. På hemmaplan i Göteborg sänkte han det svenska rekordet på 1000 meter till 2:16.96 och i både Sätra och Malmö blev det övertygande segrar på 800 meter.  

Emil Danielsson (5000 meter) 

På Folksam Grand Prix i Göteborg gjorde Emil Danielsson sitt livs lopp på 5000 meter. När haren klev av efter 3000 meter stod Emil för en fantastisk sololöpning som resulterade i en segertid på 13:13.43. Med den tiden gick han in som tvåa genom tiderna i Sverige och passerade därmed både sin pappa Jonny Danielsson och Anders Gärderud. 

Daniel Ståhl (diskus) 

Daniel Ståhl presterar alltid bra på Folksam Grand Prix och 2023 var inget undantag. Spårvägenkastaren ställde upp i tre galor och tog hem segern i samtliga. Både i Sollentuna och i Karlstad landade diskusen på över 70 meter för Daniel. 70.93 i Sollentuna var nytt årsbästa och Daniels sjätte bästa resultat i karriären. 

Kvinnor

Axelina Johansson (kula) 

Nyss hemkommen från USA ställde Axelina Johansson upp i Folksam Grand Prix i Göteborg. Efter 18.72 i tävlingens andra omgång fick Axelina i väg kulan hela 18.93 i sin sista stöt. Ett världsresultat som innebar seger och Axelinas sjätte bästa resultat i karriären. 

Fanny Roos (kula) 

På sina fyra starter tog Fanny Roos två segrar i kula under Folksam Grand Prix-säsongen. I Malmö mätte hennes segerresultat 18.92 och det blev även vinst i Karlstad på 18.62. I Sollentuna mötte Fanny tufft internationellt motstånd och slutade fyra på 18.77. 

Maja Åskag (längd) 

På Folksam Grand Prix i Karlstad gjorde Maja Åskag karriärens bästa längdhoppstävling. Hon inledde stabilt med hopp på 6.56 och 6.60 innan fullträffen 6.75 kom i den femte omgången. Med 6.75 slutade Maja tvåa i tävlingen och klättrade upp till en delad fjärdeplats på den svenska genom-tiderna-listan i grenen. 

Årets genombrott i landslaget

Män

Henrik Larsson (60 meter & 100 meter) 

Henrik Larsson kom till inomhus-EM i Istanbul med ett nyslaget svenskt rekord på 60 meter. I semifinalen tangerade han rekordet med 6.56 och i finalen skulle det komma att gå ännu snabbare. I den jämna EM-finalen hade Henrik endast de två italienarna Ceccarelli och Jacobs före sig när han knep bronset på den svenska rekordtiden 6.53. Senare under året blev han under VM i Budapest den första svenska mannen i modern tid att ta sig till semifinal på 100 meter i ett globalt mästerskap.

Max Hrelja (110 meter häck) 

I försöksheaten på VM i Budapest sänkte Max Hrelja sitt personliga rekord på 110 meter häck till 13.42. Tiden var endast sju hundradelar från det svenska rekordet och innebar att Max tog sig vidare till semifinal. Tidigare under sommaren hade han även satt personligt rekord som vinnare av Nordiska mästerskapen och han avslutade säsongen med en vinst på Finnkampen.  

Jonathan Grahn (3000 meter & 5000 meter) 

På U20-EM i Jerusalem stod Jonathan Grahn för en uppvisningsseger på 3000 meter. Jonathan säkrade vinsten redan vid upploppets början och kunde med utsträckta armar korsa mållinjen som guldmedaljör. Dagen efter följde han upp guldet med ett silver på 5000 meter.  

Kvinnor

Vanessa Kamga (diskus) 

I sitt fjärde internationella mästerskap visade Vanessa Kamga att hon kan prestera när det gäller som mest. På VM i Budapest inledde hon diskuskvalet med två ogiltiga kast och var under rejäl press inför den sista omgången. I det tredje kastet landade Vanessas diskus på 60.02, årsbästa och hennes näst längsta kast någonsin. Resultatet räckte till en 13:e plats, precis utanför de 12 som tog sig till final. På Finnkampen tog Vanessa den första svenska diskussegern på damsidan på tio år genom att kasta 60.68. 

Sara Lennman (kula) 

Sara Lennman gjorde sina bästa tävlingar under 2023 i den svenska landslagsdräkten. På Nordenkampen passerade hon för första gången 18 meter i kula när hon slutade tvåa på 18.09. Hon följde upp det med att komma nia på inomhus-EM i Istanbul, åtta centimeter från en finalplats. På VM i Budapest var hon för andra gången över 18 meter när hon stötte 18.05 och blev 18:e i kulkvalet.  

Moa Granat (400 meter häck) 

Endast 19 år gammal representerade Moa Granat Sverige på Lag-EM i Polen. Där slutade det med ett personligt rekord på 400 häck med tiden 56.61 och ett svenskt rekord som en del av det mixade laget på 4x400 meter. Säsongs höjdpunkt för Moa var guldet på U20-EM där hon tog en övertygande seger på 56.58 och uppgraderade sitt silver från 2021 till ett guld. Moa var den yngsta deltagaren i den svenska VM-truppen och hon avslutade säsongen med en seger på Finnkampen. 

Nomineringar 2023

Läs mer

Nomineringar 2022

Läs mer

Nomineringar 2021

Läs mer

Nominerade historik

Atea Friidrottsgalan