Annons

Annons

Tävlingsserie i Södra Norrland

Tävlingsserie i Södra Norrland

Södra Norrlands friidrottsförbund är stolta att presentera sin egna tävlingsserie! Serien kommer pågå sommaren 2024 och innefattar befintliga tävlingar i distriktet som arrangeras av olika föreningar. 

 

Tävlingar: Sex tävlingar ingår i tävlingsserien.

25-26/5 Storsjöspelen, Östersund

1-2/6 Sundsvallsspelen (DM 2024), Sundsvall

29-30/6 Vingaspelen, Örnsköldsvik

20-21/7 Sollefteåspelen, Sollefteå

27/7 Öbackaspelen, Hörnösand

24-25/8 Waplansspelen, Krokom

 

Anmälan: Alla som är med på en av ovan nämnda tävlingar får poäng i serien, ingen separat anmälan görs. Alla deltar i serien oavsett distriktstillhörighet.

Poängsystem: Worlds atletics poängsystem.

Pris: Vinnarna i F/P15 och F/P17 tar hem ett presentkort till ett värde av 1000 kr. Föreningen som vinner F/P13-serien bjuder Södra Norrlands friidrottsförbund på en lagaktivitet till ett värde av 3000 kr.

 

 

Klasser: Totalt 14 klasser fördelat på;

F/P13 – Lagtävling - alla grenar

F/P15 – Kast/Hopp/Löpning

F/P17 – Kast/Hopp/Löpning

 

Serie - Grenar:

Kast – Spjut, Slägga, Kula, Diskus

Hopp – Höjdhopp, Längdhopp, Tresteg, Stavhopp

Löpning – kort sprint, kort häck, 200m, 400m, 800m, 3000m

 

Upplägg:

F/P13:

F/P13 tävlar i en lagtävling där antalet grenstarter per tävling och förening delas med totalt antal tävlande under sommaren. 

F/P15 och F/P17:

Hur vi räknar poängen:

  1. Grundpoäng från World Athletics:

Vi använder det internationella poängsystemet från World Athletics för att bedöma prestationer i friidrott. Detta system ger poäng baserat på resultatet i varje gren. En gren per tävling och serie ger poäng. Den aktive kan delta i fler grenar men får endast poäng för den gren som gav högst poäng enligt Worlds Athletics poängsystem i serien. Den aktive kan få poäng i alla tre serier under varje tävling. Tre serier ger tre vinnare per klass. Tävlar man i en äldre åldersklass räknas poäng i serien i sin faktiska åldersklass.

 

  1. Om inte rätt gren eller vikt finns:
    • Löpgrenar: Om ungdomar springer kortare distanser än vuxna (t.ex. 80 meter istället för 100 meter), justerar vi poängen. När löpsträckan är 80m och poängen tas från 100m räknas 60% av poängen. För 80mh räknas 50% av poängen för pojkar då poängen tas från poängtabellen för 110mh. För tjejer räknas 60% av poängen för 80mh eftersom poängen hämtas från poängtabellen för 100mh.
    • Kastgrenar: För kastgrenar räknas resultaten enligt exakt samma poängtabell som för vuxna, oavsett om ungdomarna använder lättare redskap.
  2. Varför vi gör så här:
    • Detta system säkerställer att poängberäkningen är rättvis och jämförbar inom olika åldersgrupper och grengrupper.
    • Vi anpassar bara poängen när det finns skillnader i tävlingsförutsättningar (som kortare löpsträckor), men håller samma standard där det inte behövs (som i kastgrenar).

Exempel för att klargöra:

  • Kastgren: Om en ungdom kastar en lättare spjut men når ett resultat som enligt World Athletics skulle ge 800 poäng, får de exakt 800 poäng, precis som vuxna.
  • Löpgren: Om en ungdom springer 80 meter i stället för 100 meter, och deras tid motsvarar 1000 poäng enligt vuxenpoängsystemet, justerar vi poängen till exempelvis 600 poäng (60%).
  • Hoppgren: Här skiljer inget mellan grenens utförande eller vikt mellan ungdomar och vuxna och därför räknas 100% av grenens poäng.

På detta sätt gör vi systemet rättvist och konsekvent för alla deltagare, samtidigt som vi använder samma principer genomgående.