Hem / Utbildning / Ledare och tränare / Ungdom 10-14 år

Tränare till ungdom 10-14 år

Tränarutbildningarna för ungdomar 10-14 år är uppdelade i två kurser, om Friidrott 10-12 år respektive Friidrott 12-14 år. Det är obligatoriskt att börja med kursen 10-12 år, för att därefter gå vidare till 12-14 år. Båda kurserna är i sin tur obligatoriska för att gå nästa nivå, Friidrott för ungdom 14-17 år.

Friidrott 10-12 år

Målgrupp:

Alla som tränar friidrottsungdomar fram till puberteten eller äldre nybörjare. Inga särsilda förkunskaper krävs men en rekommendation är att deltagaren har gått Friidrott för barn 7-10.

Om kursen:

Kursen genomförs av friidrottens utbildningscentrum och handlar framför allt om hur tränare före puberteten kan bygga upp en åldersanpassad friidrottsverksamhet, där fokus ligger på en varierad, bred och allmän koordinationsträning med utgångspunkt i friidrottens samtliga grenar.

Kursen omfattar fyra heldagar + självstudier på hemmaplan.

Friidrott 12-14 år

Målgrupp:

Målgruppen är tränare som gått 10-12 års utbildningen.
För att på bästa sätt kunna tillgodogöra sig kursinnehållet och delta i diskussioner under kursen bör deltagaren ha minst ett års erfarenhet av friidrottsträning med ungdomar.

Om kursen:

Kursen genomförs av friidrottens utbildningscentrum och handlar framför allt om hur tränare för ungdomar i pubertetsåldern kan bygga upp en åldersanpassad friidrottsverksamhet, där fokus ligger på utveckling av tekniska färdigheter i de enskilda grenarna samt koordination och fysiska egenskaper som styrka och uthållighet.

Kursen omfattar fyra heldagar + självstudier på hemmaplan.

Om utbildningsmaterialet:

Kurserna utgår från boken Grundträning i Friidrott 10-14 år och motsvarande webbplats. 

Från och med 1 januari 2019 ingår även SISU idrottsutbildarnas "Grundutbildning för tränare". Denna kurs lägger stor vikt på ditt ledarskap och hur du kan skapa goda förutsättningar för att de aktiva ska bli motiverade och få möjligheten att lära och växa som människor och idrottare. Nå webbplatsen här.