Annons

Annons

Tjänster och uppdrag inom Svensk Friidrott

Svensk Friidrott växer, utvecklas och satsar framåt. Under den senaste tioårsperioden har förbundet haft en positiv utveckling av verksamheten generellt och inte minst när det gäller arbetet med rättigheter och partners. Det gör att vi har en stabil plattform att utgå ifrån inför framtiden.

Vår marknadschef går i pension under 2024 och vi söker nu en ersättare som kan ta vid och fortsätta utveckla våra nuvarande partnerskap men också det långsiktiga arbetet med Svensk Friidrotts kommersiella rättigheter.

Du som söker tjänsten har ett driv att sälja och göra komplexa affärer som gör att du kommer att spela en central roll i att säkerställa en långsiktigt stabil ekonomisk grund för vår framgångsrika verksamhet.

Rollen innefattar att skapa nöjdhet i befintliga samarbeten och partnerskap men också att utveckla och implementera en effektiv affärsstrategi samt identifiera nya möjligheter för ökade intäkter och synlighet för vår idrott. I det ligger också utveckling av våra större evenemang, så som Finnkampen, då de är en viktig del av vår idrott.

Självklart är du en drivande entreprenör med säljfokus, men du är även en person som förstår och intresserar sig för idrott.

Du har chefsroll på förbundskansliet vilket innebär att du har ett personalansvar för dina närmsta medarbetare samt ingår i Svenska Friidrottsförbundets ledningsgrupp.

Fokusuppgifter för Svensk Friidrotts kommersiella chef:

 • Att upprätta en offensiv och expansiv övergripande kommersiell strategi för Svensk Friidrott och säkerställa att denna blir ett långsiktigt styrdokument i det kommersiella arbetet.
 • Att förhandla, upprätta och ta hand nya kommersiella partnerskap såväl som att bibehålla goda relationer med befintliga partners.
 • Att säkerställa att Svensk Friidrott har en god omvärldsbevakning och uppfattas ligga i framkant gällande verksamhet, partnerrelationer och externkommunikation.
 • Att säkerställa ekonomisk uppföljning av verksamhetsområdet.
 • Att vara vd för det helägda bolaget Svensk Friidrott Produktions AB som hanterar utvecklingen av bland annat Finnkampen, Folksam GP och mediarättigheter.

Kvalifikationer

Du som söker tjänsten har högre utbildning inom ekonomi och/eller marknadsföring eller likvärdig relevant arbetslivserfarenhet.

Erfarenhet av kommersiell verksamhet och partnerskapsutveckling, med fördel inom idrotten.

Vana av förhandlingar och kontraktsskrivande. 

Utmärkt kommunikationsförmåga, både i tal och skrift, på svenska och engelska.

Förmåga att leda ett mindre team men också att arbeta självständigt.

Passion för idrott och en förståelse och kunskap kring friidrottens förutsättningar är meriterande.

Förståelse för att balansera det kommersiella med idrottens ideella verksamhet.

Du har erfarenhet och intresse av att skapa förtroendefulla, långsiktiga och hållbara affärsrelationer.

Om tjänsten

Tjänsten är en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning. Anställningsgraden är 100 procent och tjänstens placering är på Svensk Friidrotts kansli i Hammarby Sjöstad, Stockholm.

Arbetet är huvudsakligen förlagt till kontorstid, men arbete kvällar och helger förekommer.

Vi önskar vara en jämställd och inkluderande arbetsplats med en mångfald av erfarenheter och perspektiv som gemensamt bidrar till friidrottens utveckling.

Ansökan

Om du blir inspirerad och stimulerad av ovanstående beskrivning är du välkommen med din ansökan. Bifoga ditt cv samt ett personligt brev som beskriver din erfarenhet och hur du kan bidra. Ange i ansökan möjligt startdatum samt löneanspråk.

Välkommen att mejla din ansökan senast den 24 maj till ansokan@friidrott.se 

Vill du veta mer om tjänsten, kontakta Stephan Hammar, vice ordförande Svensk Friidrott, på 070-227 54 28 eller stephan.hammar@friidrott.se

Facklig företrädare är Sofia Jäger Stenberg, Unionen, 070-314 55 08, sofia.jager-stenberg@friidrott.se

Välkommen med Din ansökan!

***

Svensk Friidrott är ett av de största idrottsförbunden i Sverige med cirka 950 medlemsföreningar organiserade i nio distriktsförbund. Friidrott är en av de mest populära idrotterna i Sverige och den största individuella idrotten.

Svensk Friidrott har som uppgift att leda, utveckla, administrera och företräda friidrotten i landet. Förbundet ansvarar även för landslagens deltagande i internationella mästerskap och internationella kontakter inom friidrottsrörelsen. Att arrangera nationella såväl som internationella tävlingar är andra viktiga kärnverksamheter. Vår vision är att vara din idrott för livet – alla ska ha en relation till friidrott, alla kan uppleva friidrott, friidrotten ska vara allas idrott.

Vill du vara med och stärka friidrottens trygghet?

Är du är en person som har kompetens från arbete/uppdrag där du varit ett stöd till andra människor? Har du en vana att bemöta människor i svåra situationer? Är du intresserad av ett ideellt men rikt belönande och värdefullt uppdrag inom friidrottens trygghetsarbete? Då är kanske du personen vi söker!

Just nu söker Svensk Friidrott tre personer för att bemanna Rådet för Trygg Friidrott. Vi har inte något krav på att ha varit verksam inom friidrotten tidigare utan det är de personliga egenskaperna och kompetensen som är det viktigaste.

Om Rådet för Trygg Friidrott

Rådet för Trygg Friidrott har sedan 2020 en central och oberoende roll i friidrottens trygghetsstruktur. Det är en kontaktyta dit personer kan vända sig för råd och stöd gällande missförhållanden de upplever eller får information om. Rådet hanterar inte anmälningar, utreder inte situationer eller dömer i ärenden utan är en samtalspart.

Del av ett värdefullt nätverk

Rådet samverkar också med kansliets medarbetare, Disciplinnämnden och Idrottsombudsmannen. Det gemensamma målet är att underlätta för människor att prata om trygghetsfrågor, komma till rätta med osunda miljöer och stärka miljöns trygghet långsiktigt.  

Uppdraget är ideellt men omkostnader täcks efter överenskommelse. Utifrån den planering som läggs finns möjlighet till medverkan och delaktighet vid olika typ av mötesplatser och arrangemang. Rådet har en fast kontaktperson på förbundskansliet. Vi ser att du är redo att göra ett åtagande om minst ett år. 

Läs mer om friidrottens trygghetsarbete här

Vill du höra mer om uppdraget eller har frågor, kontakta Hillevi Thor hillevi.thor@friidrott.se.

Välkommen med din ansökan!

Är du intresserad, tveka inte att skicka in en ansökan. Vi vill att den innehåller en kort personbeskrivning och en redogörelse för din erfarenhet som visar kompetens för uppdraget. Bifoga gärna även ett CV. Skicka din ansökan till hillevi.thor@friidrott.se senast den 2 juni 2024.

Vi söker en engagerad, entusiasmerande och friidrottskunnig tränare som vill ta sig an Sveriges vassaste juniorgrupp. Bromma IF är unikt i Stockholm i och med att vi har en gemensam och sammanhållen grupp för alla ungdomar och juniorer. Samtidigt kan vi erbjuda bra stöd för de som är lite äldre och tävlingsaktiva på elitnivå.

Bromma IF är en ideell friidrottsförening i Bromma i Stockholm. Föreningen grundades 1952 och har sin hemmaarena på Stora Mossens IP i Bromma. Bromma IF bedriver även träningsverksamhet på Ängby IP, Kristinebergs IP och Spånga IP. Varje år arrangerar föreningen Tolvanloppet, Solviksloppet, Brommaspelen, Västerortskampen och en av Sveriges största Friidrottsskolor.

Juniorgruppen består av mer än 60 ungdomar från 14-22 år. Gruppen är öppen för alla som vill träna friidrott oavsett gren och ambitionsnivå. Vi genomför 3-5 gemensamma träningar i veckan beroende på säsong. Ungefär hälften av ungdomarna tävlar aktivt och ca 20 st deltar varje år i olika SM-arrangemang. Gruppen har varit väldigt framgångsrik de senaste åren med ett 20-tal medaljer på SM och flera av ungdomarna har representerat landslaget på olika nivåer. Gruppen tränas av ett 10-tal aktiva tränare med bred friidrottsbakgrund men också olika spetskunskaper, där de flesta arbetar ideellt. Vi söker nu en ny huvudtränare till gruppen.

Anställningen är på 50 % av en heltid och innefattar både dag- och kvällsjobb samt resor till olika tävlingar. Tjänsten skulle kunna utökas till heltid och i så fall omfatta andra arbetsuppgifter inom föreningen. Dina arbetsuppgifter innefattar: 

 • Träningsplanering för gruppen som helhet samt specifika träningsprogram för de aktiva som har hög ambitionsnivå och behöver mer specifikt riktad träning.
 • Aktivt deltagande på de olika träningspassen och genomförande av träningen tillsammans med övriga tränare
 • Stötta ungdomarna i sin idrottsutövning och personliga utveckling
 • Planera och delta på SM-tävlingar samt vissa andra större tävlingar för olika åldersklasser
 • Planera och delta på Juniorgruppens årliga påskresa som brukar gå till något varmt land med bra träningsmöjligheter
 • Samordna Juniorgruppens övriga tränare
 • Vara en länk till föreningens kansli och styrelse

Vi söker dig som har flerårig bakgrund inom friidrotten antingen som aktiv och/eller tränare. Vi ser gärna att du har spetskunskap inom vissa grenar och stor förmåga att stötta och instruera ungdomarna på ett inkluderande sätt. Du ska tycka att det är ok att jobba med administration och kommunikation till de aktiva, föräldrar och klubben i övrigt.

Vi ser gärna både manliga och kvinnliga sökande med olika bakgrund.
Skicka din ansökan till: ordforande@brommaif.org

Vi hanterar löpande inkomna ansökningar.

Lerum Friidrott söker DIG som utifrån glädje och engagemang vill jobba med att lotsa såväl barn, ungdomar och vuxna in i idrottens värld, för att sedan stödja och hjälpa dem utvecklas inom såväl breddidrott som elitsatsning. Vill du bidra till den resan?

Klubben har ett stort hjärta och jobbar parallellt med den rent idrottsliga delen aktivt med att skapa hälsosamma vanor för hela livet samt att vara en social plattform i en trygg miljö för såväl vuxna som barn.

Vårt gemensamma ledord TAGGA guidar oss till att ta rätt och kloka beslut längs vägen; Trygghet, Ansvar, Glädje, Gemenskap och Acceptans.

Klubben har ca 400 medlemmar varav 300 aktiva, och erbjuder tränings- och tävlingsverksamhet i friidrott för alla, från 8 år upp till veteranklasserna. För att kunna erbjuda en friidrottsverksamhet med hög kvalitet arrangerar vi som förening årligen flera tävlingar, friidrottsskolor, motionslopp och företagsevent. Vi erbjuder även friskvårdstjänster.

Vi söker en initiativtagande person som vill leda och hålla ihop föreningens verksamhet i sin helhet!

Ditt uppdrag

I rollen som klubbchef ansvarar du för att förvalta, driva och utveckla Lerum Friidrott mot våra uppsatta mål. Vi vill ständigt bli bättre! Du har bland annat ansvar för;

 • stöttning av träningsgrupperna
 • vår friidrottsskola
 • våra arrangemang Lerumsloppet, En Midsommarnattsdröm och Stonehill Games
 • tävlingsresor och träningsläger
 • ekonomi & administration
 • kommunikation t.ex. hemsida och sociala medier

Du är i dagsläget klubbens enda anställd, men kommer ha god hjälp och stöd av klubbens alla ideella krafter för genomförandet.

Din profil

 • ledarskapserfarenhet och god kommunikativ förmåga
 • erfarenhet av att planera och genomföra arrangemang/event
 • erfarenhet av administration och ekonomi
 • gillar en vardag med varierande arbetsuppgifter, att vara den som sitter i mitten, koordinerar och håller koll på vad som händer i omgivningen
 • kunskaper inom friidrott liksom arbetslivserfarenhet inom den ideella idrottsvärlden är meriterande
 • B-körkort krävs

 

Oavsett vad du har sysslat med tidigare är det viktigaste för oss VEM du är. Vi ser att du;

 • gillar att ta ansvar och drivs av att utveckla saker till det bättre
 • tycker om att samarbeta med många olika människor – barn, ungdomar och vuxna
 • har god organisationsförmåga
 • trivs med varierande arbetsuppgifter

Om anställningen

Heltid, men deltid kan diskuteras. Tillsvidareanställning med 6 månaders provanställning. Arbetstiderna följer verksamheten vilket innebär att arbetet ibland ligger på kvällar och helger.

Föreningen har tecknat hängavtal via Unionen och betalar tjänstepension och flexpension. Årligt friskvårdsbidrag ingår.

Tillsättning av tjänsten sker snarast eller enligt överenskommelse. Huvudsaklig placering i klubbhuset på vår fina arena Stonehill i Lerum.

Låter det intressant? Är du TAGGAD?

Skicka in din ansökan med personligt brev och CV till ordforande@lerumfriidrott.se. Vi är nyfikna på, och ser fram emot att träffa dig! Intervjuer och rekrytering kommer att ske under annonseringstiden så vänta inte med din ansökan! Vi behandlar din ansökan konfidentiellt.

Mer information

Läs mer om klubben på www.lerumfriidrott.se. För mer information om tjänsten kontakta Maria Östman, vice ordförande Lerum Friidrott på maria.oestman@gmail.com.

Extra resurs till Södra Norrlands Friidrottsförbund

Södra Norrlands Friidrottsförbund söker en person som kan stötta upp i verksamheten på halvtid under minst 10 veckor, som längst fram till 31/12 -2024.

Vi söker dig som tillsammans med anställda och ideella krafter inom distriktet, vill vara med och skapa resultat, god kvalitet och ett långsiktigt utvecklingsarbete. Arbetet kräver engagemang och intresse för arrangemang och föreningsutveckling i ideell organisation där kunskaper och erfarenheter inom kommunikation, utbildning och marknadsföring är mycket meriterande.

Ansvarsområden och arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna utgår från det operativa arbetet i distriktet men det finns också inslag av administration. Ditt arbete kretsar kring utbildning, tävlingsverksamhet och förenings- och tränarstöd. Det handlar mer specifikt om:

 • Utbildning av tränare och ledare - samordna distriktets utbildningar av funktionärer, ledare och tränare.
 • Marknadsföring och kommunikation – hantera förbundets hemsida och sociala medier, kommunicera med föreningar samt starta samarbeten med samarbetspartners.
 • Styrning – samverka med Svenska Friidrottsförbundet och RF-SISU kring nationella satsningar och lokalt föreningsstöd.

Placering

Vi ser gärna att du är placerad i Sundsvall eller Östersund, för att möjliggöra ett samarbete med ordförande och andra anställda.

Kvalifikationer

Distriktet lever och verkar i en värld av idrott. Erfarenhet av idrottsverksamhet i allmänhet eller friidrott i synnerhet, är därför till din fördel. Vi ser även gärna att du har en förmåga att se idrottens roll och funktion utifrån ett större samhällsperspektiv.

Vi ser gärna att du har god digital kompetens och ett intresse och en förståelse för digitala lösningar gällande kommunikation, utbildning och arrangemang. Arbetet ställer även krav på att du har lätt att uttrycka dig både i tal och i skrift, på svenska och engelska.

Arbetsgivare

Anställningen ligger formellt hos Svenska Friidrottsförbundet i Stockholm men arbetsledningen finns hos distriktets styrelse.

Tjänstens omfattning

Deltid upp till 50%, vikariat projektanställning minst 10 veckor max fram till 2024-12-31. Resor och helgarbete förekommer. Tillträde snarast möjligt.

Intresseanmälan

Med ett mejl med lite om dig själv till per.jutt@hotmail.com märkt ”Intresse SDF Föreningsansvarig”.

Upplysningar

Per Jutterström, ordförande Södra Norrlands Friidrottsförbund, 070-106 26 78, per.jutt@hotmail.com

Verksamhetschefen uppdrag är att ansvara för den dagliga verksamheten samt att tillsammans med styrelsen och klubbar vidareutveckla friidrotten för framtiden.

Verksamhetschefen arbetar på uppdrag av distriktsförbundets styrelse och har utvecklings-, personal- samt resultatansvar för verksamheten. Antagen verksamhetsplan från årsmötet är centralt styrdokument för förbundets arbete som utgår från kansli med stöd av medarbetare, kommittéer och styrelse.

Om Gotland – Stockholms Friidrottsförbund

Gotland – Stockholms Friidrottsförbund bildades 2021 i samband med att Svensk Friidrott minskade antalet distrikt från tjugotre till nio. Distriktet omfattar Gotland plus tjugotre kommuner i Stockholmsregionen. Distriktet är störst av SFIF:s nio distrikt. Det innehåller flera av Sveriges största och också bästa friidrottsklubbar men också många medelstora och mindre föreningar.  Ett övergripande mål för hela den svenska friidrotten och vårt distrikt är att växa och att kunna välkomna fler till vår idrott samt att idrottandet blir ”livslångt”. För det behövs moderna och konkurrenskraftiga föreningsmiljöer samt service till föreningar.

Arbetsuppgifter

 • Arbetsledning av kansli och Sätra Friidrottshall.
 • Samordning och stöttning av arbetet i kommittéer med extra focus på utbildning och tävlingsplanering inom distriktet.
 • Ekonomiskstyrning med ansvar för budget och månadsuppföljning.
 • Adjungerad sekretera i styrelsen.
 • Förberedelser inför möten, årsmöte samt samordning och arkivering av handlingar etc
 • Drift och utveckling av Sätra Friidrottshall.
 • Uppföljning av att statusen på övriga anläggningar i regionen bibehålls och utvecklas.
 • Tillsammans med styrelsen företräda förbundet vid externa och interna kontakter.
 • Information med hjälp av hemsida, sociala medier m.m.

Profil – kvalifikationer

Vi lägger stor vikt vid egenskaper som exempelvis engagemang, att du är en god kommunikatör och har lätt att samarbeta. Vana av att arbeta självständigt, leda andra och ta eget ansvar är en förutsättning. Du är drivande, strukturerad och har stor integritet.

Du bör ha:

 • Erfarenhet av att arbeta med personalledning och då gärna inom (fri)idrotten eller annan idéburen organisation.
 • God erfarenhet från arbete med bokföring, ekonomisk uppföljning och budgetarbete.
 • Utbildning inom ex inom sportsmanagement på högskola eller universitet.
 • Vara en god kommunikatör och gärna ha erfarenhet av media, opinions- och påverkansarbete.
 • Erfarenhet av strategi, mål- och visionsarbete.
 • Utbildning av ledare och tränare är en viktig hörnsten i vårt arbete så pedagogisk erfarenhet är ett plus.

Anställning

Tjänsten är en tillsvidareanställning på 100%. Arbetsbelastning kommer att variera under året och kvälls-och helgarbete förekommer periodvis. Vi tillämpar 6 månaders provanställning. Du kommer att vara placerad på Sätra Friidrottshall på distriktets kansli.

Innan du tillträder din tjänst kommer du att behöva visa upp giltiga utdrag ur polisens belastningsregister då arbetet bl.a. innebär direkt och regelbunden kontakt med barn.

Tillträde efter överenskommelse. 

Ansökan

Välkommen med din ansökan, innehållande CV samt gärna ett personligt brev, senast den 30 juni 2024. Du mailar din ansökan till bengtuolsson@gmail.com Intervjuer kan komma att ske löpande under annonseringstiden så skicka gärna din ansökan så snart som möjligt.

Mer information

Du kan läsa mer om oss på Gotland – Stockholms Friidrottsförbunds hemsida. Vill du ha mer information om tjänsten så kontakta Bengt Olsson, ordförande i Gotland - Stockholm  tel: 070 – 551 90 48 eller Björn Sveen styrelsemedlem tel: 070 – 532 66 22.