Annons

Annons

Kraftmätningen större än någonsin - rekordmånga lag

Bild Kraftmätningen

Kvalperioden för Kraftmätningen börjar närma sitt slut. Trots att alla kval ännu inte är avgjorda kan vi redan nu notera ner ett rekord i antalet deltagande lag.

Det tidigare rekordet var  från 2008 då 51 kraftmätningslag mätte krafterna. I år ligger vi på 54 deltagande lag, då med en kvalhelg kvar.

Ett av kvalen från förgående helg avgjordes på Slottsskogsvallen i Göteborg där IFK Göteborg, IF Kville och Örgryte IS ställde upp med lag.

- I ÖIS har vi bestämt att vi ska ställa upp med lag i Kraftmätningen varje år. Det är just för att det är en rolig tävlingsform som brukar vara stärkande för gruppen och som ger de aktiva en positiv upplevelse av att tävla, säger Judith Wagersten, lagledare i Örgryte IS.

I kvalet som innehöll nästintill allt i väderväg är flera lagledare nöjda med båda de aktivas insatser och tävlingen som helhet.

- Jag tycker att de aktiva presterade väldigt bra, många tog chansen. Det var kul att se dem ställa upp i ovana grenar, en del nervositet till trots. Totalt räknade vi in hela 58 personliga rekord i gruppen, säger Judith Wagersten.

 Kraftmätningen vill vara en attraktiv lagtävling med fokus på mångsidighet för att inspirerar fler ungdomar att friidrotta längre. En som är beredd att hålla med om det är IFK Göteborgs lagledare Lisa Rogö.

- Med Kraftmätningen som årets stora mål kan vi motivera våra aktiva att fortsätta att träna brett. På tävlingsdagen blev jag mäkta imponerad av så många som ställde upp i grenar som jag vet att de aldrig skulle välja vid individuella tävlingar. Att de sedan upptäcker att de är bra på att exempelvis hoppa höjd eller springa 800m, var nog mitt starkaste minne från dagen, säger hon.

”Utesäsongens absoluta höjdpunkt”

IFK Göteborgs Robert Toll förstärker Kraftmätningens betydelse för klubben,

- Tävlingen är viktig för att skapa laganda och bygga vidare på kamratandan mellan våra friidrottande ungdomar. Vidare skapar tävlingsformen motivation och inspiration till de aktivas fortsatta utveckling som friidrottare, säger han och fortsätter,

- Kraftmätningen uppmuntrar till tävlande under avspända former där allas deltagande och bidrag till laget är viktigt. För många i IFK Göteborg Friidrott är Kraftmätningen utomhussäsongens absoluta höjdpunkt. Vi hoppas att än fler föreningar och lag tar chansen att vara med nästa år.

Finalen arrangeras samma helg som Finnkampen, 4-5 september. Till finalen går  de 16 mixlag samt 4 flick- och pojklag som uppnått högst poäng.

/Frida Hogstrand 

Relaterade nyheter

Unga Ledare 2022 1928
Nominera till Årets unga ledare

Årets Unga Ledare är en utmärkelse som har delats ut sedan 2020. Med utmärkelsen vill Svensk Friidrott lyfta fram unga förebilder och deras engagemang inom friidrotten. Nu är det dags att nominera till Årets unga ledare 2023.

LÄS MER