Annons

Om väskförbud vid större evenemang

Publik 4071 (1)

FOTO: DECA TEXT&BILD

Den 1 november meddelade Polismyndigheten att ett väskförbud införs på större evenemang, ett beslut som fattats utifrån den höjda terrorhotsnivån i Sverige. "Merparten av vår verksamhet kommer inte att beröras, men vi har säkerligen arrangemang som kommer att omfattas ", säger Magnus Malmsborg, evenemangsansvarig på Svenska Friidrottsförbundet.

Annons

Beslutet om väskförbud på större evenemang har enligt Polismyndigheten fattats för att öka säkerheten. Syftet är att med en konkret åtgärd begränsa möjligheterna att ta med sig föremål som kan innebära fara för personer som besöker ett evenemang.

På sin hemsida skriver Polismyndigheten att alla större evenemang i Sverige omfattas av beslutet: Alla större konserter, festivaler och idrottsevenemang som är tillståndspliktiga eller anmälningspliktiga omfattas av väskförbud för publika besökare."

Individuella prövningar

Exakt vad som räknas som ett större evenemang, var gränsen går gällande antalet besökare definieras dock inte. Polismyndigheten skriver istället: "Det finns ingen uttalad gräns utan Polismyndigheten gör en individuell prövning i samband med att ansökan eller anmälan inkommer. Polisen meddelar arrangören vilka villkor som gäller för det aktuella evenemanget."

- Med tiden får vi se exakt vilka friidrottsevenemang som omfattas, men om man tittar på vilka evenemang som omnämns gällande fotboll och ishockey – Allsvenskan, Superettan, SHL och Hockeyallsvenskan – så är det gissningsvis våra största nationella tävlingar som räknas in, det vill säga våra största galor, våra största SM-tävlingar och landskamper, säger Svenska Friidrottsförbundets evenemangsansvarige Magnus Malmsborg.

Annons

- Vi försöker samla mer information, men då det ska göras individuella prövningar löpande så räknar vi inte med att få fram någon precis lista över vilka evenemang som omfattas.

Värt att notera är att det i Polismyndighetens information än så länge enbart talas om begränsningar för "publika besökare".

- Polisen har inte kommunicerat något väskförbud för deltagare i större lopp, och inte heller något gällande publik utanför arena. Vi har svårt att se att det skulle finnas en praktisk tillämpning för detta men förväntar oss, och har stött på för att det ska komma något tydliggörande så fort som möjligt, säger Magnus Malmsborg.

Vissa undantag

På sin hemsida meddelar Polismyndigheten att undantag från väskförbudet får göras för personer som av medicinska skäl har behov av att ta med en väska samt för personer med barn som har behov av skötväska. Väskor som är tillåtna ska kontrolleras av behörig personal.

Annons

Väskförbundet fäller från och med 1 november 2023 tills Polismyndigheten meddelar annat. De arrangörer som har fått ett tillstånd eller bevis om anmälan av sitt evenemang från polisen före den 1 november 2023 omfattas inte.

Svenska Friidrottsförbundet uppmanar arrangörer som omfattas av väskförbudet att kommunicera detta tydligt så att alla besökare vet vad som gäller.

Läs mer

På Polisens hemsida finns beslutet kommunicerat och där finns också ett antal frågor och svar som kan vara till hjälp och vägledning för dig som arrangör och för dig som ska besöka ett idrottsevenemang.

Beslut om totalt väskförbud på större evenemang

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Junioren Moa Granat
Nytt digitalt övergångssystem på gång

Det kommer att bli enklare att registrera klubbövergångar framöver, när Svensk Friidrott lanserar ett nytt digitalt system. Läs mer om vad som gäller och vad som krävs från er som föreningar för att det ska funka.

LÄS MER