Annons

Frida och Erik arrangerade friidrottsskola för ukrainska barn

Frida Erik Frida Hafström och Erik Bungerfeldt, juniorer från Hässelby SK, anordnade friidrottsskola för ukrainska barn. "Barn ska få vara barn", säger Frida.

Frida Hafström från Hässelby SK ville erbjuda ukrainska flyktingbarn en fristad från mörka tankar, ett ställe där de kunde få vara barn. Så tillsammans med klubbkompisen Erik Bungerfeldt anordnade hon en friidrottsskola.

Annons

Under sommaren har ungdomar från Hässelby SK anordnat en friidrottsskola för framför allt ukrainska flyktingbarn som behöver en paus i tillvaron. Bakom initiativet stod Frida Hafström som tillsammans med sin klubbkompis Erik Bungerfeldt planerade och drev hela friidrottsveckan.

– På sommaren är det viktigt för barn att få vara barn. Att komma till ett helt nytt land måste göra att ensamheten kan bli ganska påtaglig och jag ville erbjuda ett tillfälle för dem att få skingra tankarna och låta dem vara just barn, säger Frida Hafström som tog studenten tidigare i somras.

Frida, som tränar mellan- och långdistans i Hässelby, stod för planeringen och var huvudledare tillsammans med Erik Bungerfeldt som också tränar löpning, men framför allt haft olika ledarroller inom Hässelby SK. De hade också en del hjälp av andra ungdomar från klubben som ställde upp som ideella ledare: Elias Lind, Sofia Boman, Jens Kervefors, Linn Adolfsson, Isabella Vicari Elisson och Vilmer Stolpe. Några kompisar utanför klubben hoppade också in och hjälpte till med lekar och andra idrotter.

Friidrott och fri lek

Under veckan var det 25 barn mellan 6 och 14 år som hängde på och tränade. Vissa nöjde sig med några dagar medan andra var med hela veckan och några hade sina mammor med sig. Även några barn som bor i Hässelby sedan tidigare hakade på. Och barnen som var med fick testa bland annat spjut, diskus, längdhopp och slägga som blandades upp med fotboll och stafetter

– Vi lät friidrottsgrenar avlösa lekar. De fick också sitta och spela kort och lära känna varandra och vi gav tid till fri lek. De fick vara med och forma lägret på egen hand, det gjorde att de lärde känna varandra ganska snabbt. I slutet på veckan var vi verkligen som en stor familj och det blev en vemodig avslutning, berättar Frida.

Annons

Att nå ut till barnen med information om lägret visade sig vara en utmaning, men de använde olika grupper på Facebook för att informera och gjorde en affisch på svenska och ukrainska där de länkade till ett anmälningsformulär. Då fick de fart på anmälningarna.

– Språket var en utmaning. De äldre barnen kunde ganska bra engelska så vi beskrev regler för dem på engelska och så fick de översätta. Och man ska inte underskatta Google Translate, skrattar Frida som berättar att de också hade en tolk från Fritidsförvaltningen på plats några dagar som hjälpte dem.

Klubben sponsrade med lunch till alla barn som också fick t-shirtar, vattenflaskor, gympapåsar och medaljer och ICA Hässelby torg sponsrade med mellanmål under veckan.

"Blev bättre än vi kunde drömma om"

Efter att veckan avslutades kunde Frida och Erik bara konstatera att det blev ett väldigt lyckat arrangemang och de överöstes av beröm från lyckliga barn och föräldrar:

”Jag tackar dig uppriktigt för att du gör våra barn lyckliga! Du lyckades distrahera min dotter från tunga tankar om hemmet och hon blev mer avslappnad. Det gör mig väldigt glad”, var en kommentar från en av mammorna.

Annons

– Det blev så mycket bättre än vi någonsin vågade drömma om. Det var ett helt nytt sammanhang för barnen och det var så mycket glädje. Det kändes som att lägret blev en fristad och de fick verkligen vara barn, avslutar Frida.

/Anna-Lena Pettersson

 

 

 

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Start
Sex nya förbundsbanmätare

Efter att ha genomgått Svensk Friidrotts banmätarutbildning – kurs plus hemarbetsuppgifter – har kadern av förbundsbanmätare nu lagom till löpningssommaren 2024 fått sex nya medlemmar.

LÄS MER
Sofie Bertilsson Liggande
Månadens ledare mars

Mars månads ledare är Sofie Bertilsson från Hässleholms AIS. Hon började sitt engagemang som ledare redan som fjortonåring och har nu hunnit med ett flertal olika roller inom sin förening.

LÄS MER