Annons

Annons

Det finns oändligt många svar på den frågan, allt från ”roligt” till ”kärnidrotten i de olympiska spelen” eller ”det samlade namnet på flera separata idrottsgrenar inom kategorierna löpning, hopp och kast". Associationerna kan gå till en nervpirrande VM-final i höjdhopp men lika gärna till folkfesten i och kring en löptävling i en storstad eller ute i terrängen.

Friidrott är den lilla tävlingen på den lokala idrottsplatsen där kanske en entusiastisk nybörjande 10-åring tar sina första löpsteg, hopp eller kast i karriären. Men det är också den friskvårdade löprundan på motionsslingan en mörk höstkväll inspirerad och motiverad av tankenpå nästa sommars start i en löptävling, på hemmaplan eller i samband med semesterresan.

Friidrott är att genom mång- och allsidig träning utveckla snabbhet, uthållighet, styrka, koordination och rörlighet lägga bästa möjliga fysiska grund för livet, och kan innehålla tävlingsfriidrott, annan tävlingsidrott eller motionerade för välbefinnandet.

Friidrotten erbjuder också flera olika ledaruppdrag - kring träning och tävling, men också rörande föreningsledning och utvecklingsfrågor.

Friidrottens smörgåsbord av idrottsliga aktiviteter skapar en samhörighet där alla, oavsett fysiska och psykiska förutsättningar, har möjlighet att hitta en social samhörighet och värdefull fritid.

Friidrott är också en idrott:

  • där det är självklart att alla, oavsett kön, idrottar tillsammans såväl i träning som vid tävling.
  • där alla som vill får vara med på tävlingarna, men där det också går bra att fokusera på träningen.
  • där man kan tävla lika mycket mot sig själv som mot andra eftersom resultaten gör det möjligt att alltid få ett mått på den egna prestationen.
  • som i huvudsak är individuell men som också innehåller lagmoment i form t ex stafetter, klubbmatcher och landskamper.
  • där de aktiva ända upp i världseliten på tävling oftast mer förenas av kampen mot den idrottsliga utmaningen än splittras av kampen mot motståndarna.
  • där aktiva måste lära sig att, i både tränings- och tävlingssituationen, ta ansvar för sin egen utveckling och ta hänsyn till sina medfriidrottare.