Annons

Annons

En vecka för jämställdhet

SFIF Jämställd

Inom Svensk Friidrott arbetar vi för jämställdhet och jämlikhet på alla nivåer. Vi vill vara med och bidra till ett samhälle där alla, oavsett kön eller könsidentitet, har samma rättigheter och möjligheter. I dag startar en vecka för jämställdheten.

Inför Internationella Kvinnodagen 8 mars har aktiva och ledare intervjuats om vad jämställdhet och jämställt ledarskap är för dem. Under denna vecka får ni lyssna till svaren och inspireras till ett mer jämställt föreningsliv. På Svensk Friidrotts sociala kanaler kan ni under veckan ta del av innehållet.

I idrottsrörelsen ska alla, oavsett kön eller könsidentitet, ha samma makt att forma idrotten och sitt deltagande i idrottsrörelsen. En jämställd verksamhet är en förutsättning för en framgångsrik idrott. Riksidrottsförbundet har antagit jämställdhetsmål som gäller för hela idrottsrörelsen. Mål även Svensk Friidrott följer. Styrelser, valberedningar och arbetsgrupper ska bestå av minst 40 procent som identifierar sig som kvinnor och 40 procent som identifierar sig som män. Resterande del kan bestå av kvinnor, män eller icke-binära personer.

I dag vet vi att friidrotten lockar personer oavsett kön eller könsidentitet. Inom barn- och ungdomsfriidrotten ser vi både kvinnor och män i ledarrollen eller i funktionärsvästen. Vi fortsätter att jobba för föreningsstyrelser där både män och kvinnor finns representerade och vi har kommit en bra bit på vägen. Inom friidrotten tränar vi tillsammans, oavsett kön eller könsidentitet. Vi tävlar på samma arena, ibland isär och ibland som ett starkt lag. Oavsett ålder, ambitionsnivå eller mål är tjejer, killar, män och kvinnor tillsammans. I lagtävlingar är kvinnor och mäns prestationer lika betydelsefulla. När vi tävlar i Blågult gör vi det tillsammans. I friidrotten är vi ett landslag.

/Azuka Nnamaka, Daniel Cortobius och Frida Hogstrand

Relaterade nyheter

Edvin Wide
De får ta emot Edvin Wide-stipendiet och Ungdomsfonden

Varje år delas Friidrottens Ungdomsfond ut som även innefattar Edvin Wide-stipendiet. Mottagare av årets Edvin Wide-stipendium är Karl Ottfalk, IFK Lidingö, och Elsa Sundqvist, Upsala IF. Dessutom blir fyra medaljörer från sommarens U20-EM tilldelade…

LÄS MER