Annons

Kombinerad sommarskola i Luleå: ”Odelat positivt att samarbeta”

Luleå Stavhopp

FOTO: MÅNS LUNDBERG

Under juni till augusti arrangeras många sommarlovsaktiviteter för idrottande barn. Inom friidrotten finns cirka 60 friidrottsskolor runt om i Sverige. Två föreningar som valt att kombinera sina två idrotter till en sommarlovsaktivitet är Luleå Friidrott och Luleå Gymnasterna.

Annons

Inne i början av juli är det många föreningar som fokuserar sin verksamhet på att erbjuda friidrottsskolor på sina idrottsplatser. Likt tidigare år registrerar sig föreningar som ska arrangera en friidrottsskola via enkät. Dessa sammanställs sedan för att få en överblick för hur många friidrottsskolor som varje år arrangeras. I dagsläget har cirka 60 föreningar anmält sig.

Två föreningar som valt att samarbeta kring sitt sommarläger är Luleå Friidrott och Luleå Gymnasterna. För tredje året får deltagarna testa på båda idrotterna under två veckor under sommarlovet. Initiativet till ett samarbete kom från styrelsen i gymnastikföreningen vilket friidrotten var snabba med att tacka ja till.- Luleå Friidrott nappade direkt och det blev naturligt för mig att vara delaktig som organisatör eftersom jag var ledare i båda föreningarna. Det som är praktiskt är att vi håller till i samma träningskomplex, Arcushallen, säger Måns Lundberg, ordförande i Luleå Friidrott.

”Samarbete jag är väldigt stolt över”

Precis som de flesta andra sommarskolor är det ungdomar som är ledare för på Luleås sommarskola. Upplägget och målet är att barnen ska få testa på de flesta av friidrottens grenar och alla gymnastikens discipliner. Exempelvis kan en dag ha truppgymnastik på förmiddagen och efter lunch byta av till vortexspjut, höjdhopp och stavhopp.

- Det är ett samarbete som jag är väldigt stolt över. Det bästa skulle jag säga är att se våra ungdomar i respektive förening växa in i rollen som ledare, det är otroligt fint, säger Måns Lundberg.

Annons

Till skillnad från tidigare är trycket på anmälan till sommarskolan något längre i år. Under de två veckor långa sommarskolan är 80 barn anmälda. Men att samarbeta över idrottsgränserna är något som Måns Lundberg och föreningen i övrigt tror starkt på.

- Det har varit odelat positivt att samarbeta. När vi haft egna sommarskolor har deltagandet varit mindre och organisationen inte alls lika tydlig. För båda föreningarna har det tidigare varit ett problem att hålla igång barnen under hela dagar med grenar och discipliner. Nu är det fullspäckade dagar där svårigheten snarare är att hinna med allt som man vill göra, säger han.


Till sammanställningen över friidrottsskolor 2024

Frida Hogstrand 2023

Frida Hogstrand

Barn- & ungdomsansvarig

076-826 36 38 frida.hogstrand@friidrott.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter