Annons

Annons

Stenmark har börjat med stavhopp – som 67-åring

Stenis Ingemar Stenmark mot nya höjder.

Skidlegendaren Ingemar Stenmark har blivit friidrottare, 67 år gammal. Sedan i höstas tränar han stavhopp i Turebergs FK, med Jonas Asplund som tränare. "Det är helt fantastiskt att vara i en friidrottshall och träna", säger Stenmark.

Med två OS-guld, fem VM-guld och 86 världscupssegrar är Ingemar Stenmark en av tidernas största alpina skidåkare. På 70- och 80-talet trollband han en hel nation med sina framgångar.

Nu, mer än 30 år senare, har han inlett en ny karriär.

- Jag har hoppat med trästav när jag var liten. Och så hörde Janne Wanhainen (utbildningsansvarig på Svenska Friidrottsförbundet) av sig och frågade: "Vill du inte testa?" Och jag tänkte då att jag alltid har velat prova hoppa med en sån här stav. Det är helt fantastiskt att vara i en friidrottshall och träna så här. Vi blir bra kompisar vi som tränar ihop. Men det är mycket kvar att lära mig. Det är en komplicerad sport. Staven är så kvick, och ska man få böj på den måste man våga. Det är mycket teknik, styrka och snabbhet, säger Ingemar när vi träffar honom i Sollentunahallen.

Stenmark tränar i grupp tillsammans med andra veteranfriidrottare, och de tränas av Jonas Asplund – rutinerad stavhoppare på senior- och veterannivå med flera internationella mästerskapsmedaljer som veteran.

Om det blir veteran-VM i Göteborg nästa år – det återstår att se.

- Ja, det vet jag inte än. Det är inte omöjligt, men nu handlar det mer om att bli trygg med staven, säger han.

SVT träffade Ingemar Stenmark i veckan och på onsdag kväll visas ett reportage i Sportnytt.

Läs mer om veteran-VM i Göteborg.

Relaterade nyheter

Webbinarium Veteran
Är du nyfiken på Veteranfriidrott?

Veteranfriidrott är hetare än någonsin och många undrar hur och var man börjar. Häng med på ett webbinarium där vi berättar lite mer om Veteranfriidrott och Veteran-VM som arrangeras i Göteborg i sommar där alla, som fyllt 35 år, kan vara med.

LÄS MER