Annons

Annons

Som en del av årets ledarsatsning arrangerar vi på efterfrågan ett nytt nationellt tränarforum för ungdoms- och juniortränare, i samband med Utvecklingsträff Norrland. Vi kraftsamlar med en rad starka aktörer inom svensk friidrott och erbjuder ett brett program med flera valfria spår med fortbildning och inspiration, teori och praktik och nätverkande. 

Maja Åskag och Johan Wissman, två av de medverkande på Tränarforum. Foto: Karin Olsson / Håkan Andersson.

Datum: 11–13 oktober 2024

Ort: Umeå 

Målgrupp: Ungdoms- och juniortränare

Arrangörer: Riksfriidrottsgymnasiet Umeå, Idrottshögskolan vid Umeå universitet, Södra Norrlands och Norra Norrlands Friidrottsförbund och Svensk Friidrott.

Kostnad: 1700 kr (betalas av förening eller individ). Mat och boende ingår.
Subvention från Svensk Friidrott:
1200 kr
Reseersättning: Max 600 kr för de som har mer än 50 mil enkel väg. Eventuell reseersättning betalas efter att deltagaren inkommit med reseräkning efter genomfört tränarforum.

Faktura på kursavgiften skickas efter sista anmälningsdag och ska vara betald innan kursstart.

Anmälan: Klicka här

 

Program

Parallellt med Tränarforum sker utvecklingsträffar för aktiva ungdomar och juniorer i Södra och Norra Norrland. Delar av helgens totala program sker gemensamt. Som tränare har du tre olika spår att välja på. Du väljer själv hur du kombinerar dem med varandra. Ett spår innehåller samtal och föreläsningar, i ett spår följer du hur kvalificerade tränare lär ut friidrottens grenar till ungdomar och i ett spår följer du hur förbundstränare tränar och genomför tester med juniorer. 

Schema samtliga spår hela helgen: 

Här kan du ladda ner hela schemat som pdf. 

Programspår ungdom praktik/teori:

Läs mer här

Programspår junior praktik/teori: 

Läs mer här

Programspår samtal tränare för ungdom/junior:

FREDAG 11 OKTOBER

18.00-18.15 Inledning

18.30-20.00: Karin Hägglund - Ett hållbart tränarskap 
Karin Hägglund tillhör institutionen för fysiologi, nutrition och biomekanik vid GIH. Hon forskar kring vad som skapar och bidrar till hållbart ledarskap, utifrån såväl teoretiskt som praktiskt tillämpad kunskap. Karin startar helgen med nyckelfrågan i hur vi får vårt tränarskap att hålla och bli bra.

20.15-21.00: Workshop: Hållbart tränarskap 
Vilka faktorer är viktiga för dig i att skapa ett hållbart tränarskap? Vad tar du med mig in i den här helgen och vad tar du sen med dig hem i din vardag, i det längre perspektivet. Vi lyfter frågeställningar, metoder och diskuterar med varandra. 

 

LÖRDAG 12 OKTOBER

8.30-9.30: Karin Torneklint och Ivan Sundström - Jämställdhet för bärkraft och välmående  
Inom svensk friidrott, liksom andra idrotter, ser vi att de kvinnliga tränarna blir färre vartefter de aktiva blir äldre, medan det bland barntränare är genomsnitt ganska jämställt. I våras gick Svensk Friidrott ut med en enkät till 200 kvinnliga tränare inom friidrotten med frågeställningar om vilka faktorer som påverkade dem att fortsatta respektive valde att få dem sluta. Lova Hagerfors, avdelningen Utbildning & ledarskap, presenterar resultatet och behövliga förändringar framåt. Karin Torneklint, generalsekreterare för nätverket för kvinnliga elittränare EPOS (Equality in memory of Per O Sundström) och bland annat tidigare förbundskapten för det svenska friidrottslandslaget, och Ivan Sundström, Sundström Safety, diskuterar resultatet och samtalar om hur vi kan se på jämställdhet och hur vår verksamhet och människorna i den ska må så bra som möjligt och utvecklas på bästa sätt. 

9.45-10.45: Styrkan i att arbeta i tränarteam - Madde Olsson m.fl 
För de allra flesta är tränarskapet ett fritidsbaserat engagemang utifrån ideella förutsättningar. Viljan är stor och det finns en kravbild som kan vara svår att få ihop. Hur kan vi skapa starka och produktiva tränarteam så att vi orkar balans mellan jobb, familjeliv och friidrotten? Madde Olsson utsågs till årets ungdomstränare vid Friidrottsgalan i januari. Lyssna till hennes reflektioner, få en presentation av Svensk Friidrotts nyframtagna material och delta i samtalet.

11.00-12.00: Möt de ansvariga på Svensk Friidrotts prestationscentrum  
Svensk Friidrott har prestationscentrum (PC) i samtliga grengrupper samt ett för parafriidrott. Prestationscentrum har ett nationellt uppdrag att utveckla respektive grengrupp men utgör också en viktig del i den lokala och regionala elitidrottsmiljön. PC finns på sju orter med geografisk spridning över landet. Möt flera av de ansvariga, lyssna till hur de ser på vägen från ungdom till junior och elit. Passa på att ställ frågor! 

13.30-14.30: Inspirationsföreläsning - namn släpps senare

15.30-16.30: Cecilia Åkersdotter - Idrott, prestation och psykologi 
Cecilia Åkersdotter tillhör institutionen för fysiologi, nutrition och biomekanik vid GIH. Hon forskar kring psykisk ohälsa inom idrotten och undervisar bland annat inom färdighetspsykologi, stresshantering, beteendeförändring och motiverande samtal. Lyssna till Cecilias tankar kring hur vi jobbar med mentala och samtalande aspekter för att bibehålla och vidareutveckla en god hälsa både för aktiva och tränare. 

16.45-17.45: Elsa Olsson – Parafriidrott i vår vardag 
2021 antogs Umedalen IF:s Elsa Olsson till utbildningsprogrammet Eldsjäl 2.0 med sin idé om att hjälpa föreningar att starta upp parafriidrott i sin verksamhet. Hon har även skrivit en handbok med handledning och tillvägagångssätt. Elsa berättar om hur vi kan hjälpa barn och ungdomar med speciella behov till ett rikare liv med parasporten och friidrotten som utgångpunkt. 

19.30-20.45: Eelco Sintnicolaas – Att vara ungdomstränare i mångkamp 
Eelco Sintnicolaas är PC-ansvarig för mångkampen inom Svensk Friidrott. Han hjälper oss att titta på hur mångkampen kan ta en naturlig plats i vårt träningsinnehåll och hur det vidare både skapar en hållbar träningsgrund och öppnar upp för fler möjligheter för den aktive att längre fram välja väg för specialisering. 

20.30-21.30: Maja, Robert och Kristina - Våga växa tillsammans 
Möt längd- och trestegshopparen Maja Åskag tillsammans med sina båda tränare Kristina Andersson och Robert Söderlind-Odin. Hör dem tillsammans berätta om den resa som de gör, från klubbnivå till världselit. Hur får man vardagen som lärare och arbetsledare att gå ihop med en kalender som kräver mycket resande och tid i tränaruppdraget? Och hur ser verkligheten ut för en som vunnit Junior-VM och andra mästerskapstitlar, som spås bli en av våra stora stjärnor framöver? Vilka förutsättningar krävs? Och vilka finns? 

 

SÖNDAG 13 OKTOBER

09.00-10.00: Frida Hogstrand, Maria Bengtsson m.fl. – Inkludering, bredd och elit inom ungdomsfriidrotten 
När de aktiva går från barn till tonåring händer mycket. De hamnar i puberteten och går i olika takt igenom förändringar både fysiskt och mentalt. Samtidigt förändrar vi ofta träningen under just dessa år, från allmängrupper till specialiserade gren- eller tävlingsgrupper. Hur utvecklar vi verksamheten så att alla aktiva vill fortsätta med friidrotten på sin nivå? Kan vi kombinera breddträning med specialisering? Kan vi inkludera nya ungdomar i vår verksamhet? Och hur organiserar vi oss tränare smartast?  Medverkar i samtalet gör Frida Hogstrand, ansvarig för barn och unga, Svensk Friidrott, Maria Bengtsson, verksamhetsansvarig, Skånes Friidrottsförbund, med flera.

10.15-11.15: Workshop - Hur bygger vi ungdomsgrupper? 
Hur ser strukturen och möjligheterna ut i din förening? Har ni utrymme för alla ungdomar? Finns det något som ni vill göra annorlunda än idag? Vi lyfter frågeställningar, metoder och diskuterar med varandra. 

11.45-12.45: Johan Wissman – En karriär utöver det vanliga 
Johan Wissman ses som en av våra absolut främsta sprinters genom tiderna. Lyssna till hans enastående karriär. Hur började det? Varför släppte han fotbollen? Hur såg hans genomtänkta ungdomsträning ut som senare tog honom till både EM guld, VM silver samt OS final. Och hur ser han tillbaka på sin karriär idag? 

12.45-13.00: Avslutning