Annons

Annons

OCR – Obstacle Course Racing är en sport som kombinerar löpning med hinder av olika slag. Sporten såg sin linda under början av 2000-talet när olika kommersiella aktörer började arrangera löplopp med hinder vilket snabbt blev mycket populärt. Implementeringen av OCR i Svensk Friidrott började 2019 och efter fem år med standardisering av regler och tävlingsprinciper avhölls våren 2024 det första officiella SM i OCR.

OCR-sportens internationella organ heter Fédération Internationale de Sports d'Obstacles (FISO) där Svenska Friidrottsförbundet är medlem. Läs mer om FISO här.

OCR-förening

Du hittar de flesta svenska OCR-föreningar genom att gå till vår sida hitta förening och söka efter ”OCR”.

Vill du bilda en OCR-förening eller ansluta en befintlig OCR-förening till Svenska Friidrottsförbundet? Mer information om hur det går till hittar du här.

Tävling

En lista över alla OCR-tävlingar som sanktionerats av Svenska Friidrottsförbundet hittar du här. Sanktionerade tävlingar är poänggrundande för den svenska OCR-rankingen.

OCR-rankingen

Sveriges officiella OCR-ranking hittar du här. Rankingpoängen ger dig möjlighet att kvalificera dig till deltagande vid internationella mästerskap.

Regelverk

Officiella regler för sanktionerade OCR-tävlingar hittar du här.

SM

SM i OCR avhålls årligen för distanserna Standard Course (12 km), Short Course (3 km), Sprint (400 m) och 100 m kortbana. Årets SM hittar du i vår tävlingskalender.

Landslag/EM/VM

Många svenska OCR-utövare deltar varje år vid internationella mästerskap så som EM och VM. Sverige har ett officiellt Elitlandslag men även många utövare som baserat på sina rankingpoäng kvalificerar sig till deltagande i olika åldersklasser.

Elitlandslaget (senior och junior 19 år) Förbundskaptenen och landslagsledaren tar tillsammans ut den trupp som representerar Sverige. För att kunna tas ut till landslaget måste man ha representerat en förening som är medlem i Svenska Friidrottsförbundet i minst ett sanktionerat lopp under kvalperioden.

Åldersklasser (Age Group)
Kval sker endast genom tävlingar som är sanktionerade av Friidrottsförbundet. För att resultat ska vara giltiga för ranking måste man vara anmäld som representant för en förening som är medlem i Svenska Friidrottsförbundet. Den tävlande står själv för alla kostnader i samband med sitt deltagande. Mer information om landslag, kriterier och uttagningar hittar du här.

De senaste nyheterna om tävling och landslag hittar du här.

Kommersiella lopp och aktörer

Ovan nämnda tävlingar och regler gäller för OCR som del av FISO och Svensk Friidrott. Det finns även en mängd kommersiella aktörer inom hinderbanelöpning som avhåller tävlingar och världsmästerskap med helt egna regler och kvalificeringstävlingar.