Annons

Annons

OCR – Obstacle Course Racing är en blandning av löpning och hinder. Sedan 2019 arbetar Svensk Friidrott med att implementera idrotten OCR i verksamheten. Implementeringsperioden pågår under 5 år.

Riksmästerskap i OCR infördes 2021, och målsättningen är att vi ska kunna introducera officiella svenska mästerskap i OCR antingen 2023 eller 2024.

Så blir OCR-föreningen en del av Svensk Friidrott

Alla OCR-föreningar är välkomna att ansluta sig till Svenska Friidrottsförbundet. Mer information om hur det går till hittar du här.

Är ni redan en friidrottsförening som vill utöka er verksamhet med OCR-träning? Se efter om det finns OCR-träningsgrupper i närområdet och se över möjligheten att ta in dem i er verksamhet.

Tävling

Nu finns regelverket för OCR-tävlingar tillgängligt: Tävlingsregler OCR

Här finns en lista över samtliga tävlingar som sanktionerats av Svenska Friidrottsförbundet.

Landslag

Från och med 2023 är Svenska Friidrottsförbundet ansvariga för svenska landslag till EM och VM i OCR.

 

Elitklasser (senior och junior 19 år)
Förbundskaptenen och landslagsledaren tar tillsammans ut den trupp som representerar Sverige. För att kunna tas ut till landslaget måste man ha representerat en förening som är medlem i Svenska Friidrottsförbundet i minst ett sanktionerat lopp under kvalperioden. Upp till 5 löpare i varje klass/lopp kan tas ut. Förbundet står för anmälningsavgiften för dessa, men inte resa och boende. 

 

Åldersklasser (Age Group)
Kval sker endast genom tävlingar som är sanktionerade av Friidrottsförbundet. För att resultat ska vara giltiga för ranking måste man vara anmäld som representant för en förening som är medlem i Svenska Friidrottsförbundet. Varje land får anmäla max 5 löpare i varje åldersklass/lopp.

 

OCR-rankingen kommer att vara starkt vägledande vid uttagning av deltagare i Age Group-klasserna till EM och VM.

 

De högst rankade löparna kommer att erbjudas möjlighet att anmäla sig till EM/VM. Förbundet ansvarar för anmälan, men står inte för kostnader i åldersklasserna. 

 

Kriterier inför OCR-VM

 

Ovan gäller för de officiella mästerskapstävlingar som arrangeras av FISO (World Obstacle) och EOSF. Den privata tävlingen som kallas The OCR World Championships (2022 i USA) kan man kvala till genom andra privata lopp.