Annons

Historiskt beslut nära – Svensk Friidrott och Gång- och Vandrarförbundet kan bli ett i helgen

Perseus Karlstrom22 Gångaren Perseus Karlström mot EM-medalj 2022.

FOTO: DECA TEXT&BILD

 Lördagen den 18 mars 2023 kan bli en historisk dag för Svensk Friidrott. Det är då som Svenska Gång- och Vandrarförbundet kan fatta beslutet som innebär att två förbund blir ett. ”Kul att nu få börja samarbeta på riktigt”, säger friidrottens generalsekreterare Stefan Olsson. 

Annons

På Svensk Friidrotts förbundsårsmöte 2022 röstade stämman ja till styrelsens förslag att Svenska Friidrottsförbundet och Svenska Gång- och Vandrarförbundet går samman till ett förbund med namnet Svenska Friidrottsförbundet. 

Strax därefter gav även Svenska Gång- och Vandrarförbundets årsmöte tummen upp för ett samgående och nu på lördag kan SGVF alltså rösta ja i samma fråga ytterligare en gång, något stadgarna kräver för att sammanslagningen ska realiseras. 

Gång en del av friidrotten i resten av världen 

Svenska Friidrottsförbundet är i dag det enda nationsförbundet i hela friidrottsvärlden som inte har grenen gång inkluderad i verksamheten, men nu talar alltså mycket för att det blir ändring på detta. 

– Gång är en friidrottsgren. Försök till samgående har gjorts tidigare men nu visar Svenska Friidrottsförbundet ett större intresse så då är det dags, säger Börje Hansson, ordförande i Svenska Gång- och Vandrarförbundet, som fortsätter: 

Annons

– På kort sikt kan sammanslagningen innebära att vi får bättre möjligheter att instruera och lära friidrottens föreningar vad gång och vandring är. På längre sikt kan det förhoppningsvis leda till att friidrottsföreningar tar upp gång och vandring på sitt program och att gångsporten kan växa igen. Visionen är att vi får fler gång- och vandrarföreningar över hela landet. Fler som tävlar i gång och fler som vandrar. 

Diskuterats länge 

Friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson ser också fram emot att en långlivad diskussion slutligen kan bära frukt. 

– Frågan om ett samgående har varit uppe till och från under decennier. Diskussionerna återupptogs för några år sedan och båda förbunden kunde se att det fanns fördelar samtidigt som RF har uppmuntrat till samgående mellan olika idrotter i ambitionen att på sikt ha färre specialidrottsförbund. Ett annat viktigt argument är att gångsporten internationellt tillhör World Athletics och European Athletics och att Sverige har varit det enda landet som haft ett separat förbund. 

Exakt vilka effekter samgåendet kan få är svårt att sia om, menar Olsson, men han är övertygad om att sammanslagningen skapar möjligheter: 

Annons

– Målsättningar och visioner har vi diskuterat på ett övergripande plan, men det blir mer konkret när samgåendet är klart och vi ryms i samma organisation. Vi vill självfallet bidra till att stärka både tävlingsgången och vandrarverksamheten genom att våra föreningar blir delaktiga. 

Fantastisk stjärna i Perseus 

När det gäller tävlingsgången finns en fantastisk stjärna i Perseus Karlström som efter ett fantastiskt 2022 är redo att jaga fler internationella framgångar.

– Förhoppningsvis kan Perseus framfart inspirera och tillsammans med ett arbete gentemot föreningarna leda till ett ökat intresse för tävlingsgången. Sedan finns även en stor och aktiv vandringsverksamhet som är intressant och där ser vi ett stort värde kopplat till friskvård och folkhälsa vilket passar väl in i många av våra föreningars verksamhet, säger Olsson, som nu ser fram emot att påbörja den gemensamma resan: 

– Jag är ödmjuk inför att det är två delvis olika kulturer som nu ska jobba tillsammans och har därför respekt för att det måste få ta lite tid. Men jag ser verkligen fram emot att nu få börja samarbeta på riktigt. Förberedelsearbetet har pågått i ett år nu och genomförts på ett utmärkt sätt med de möjligheter och utmaningar det har inneburit. 

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Lundsbrunn1
Söndagsvandringen hos VK Lundsbrunn lockade 161 personer

Kinnemilsvandringen är ett återkommande arrangemang tjugo söndagar per år som lockar mellan 100 och 300 personer att vandra fem eller tio kilometer på olika platser runt om i Skaraborg. Svensk Friidrotts gång- och vandringsansvariga Rickard Eriksson…

LÄS MER
Siv Och Ungdomar 1
Ungdomar tog chansen att testa gång

Sedan april 2023 är gång och vandring en del av Svensk Friidrott. Under Norrlandsmästerskapen 16–17 september gjorde därför Norra Norrland en insats för att distriktets föreningar skulle få bekanta sig med just den nya friidrottsgrenen gång.

LÄS MER