Annons

Annons

Söndagsvandringen hos VK Lundsbrunn lockade 161 personer

Lundsbrunn1 Vandringen går genom ett vackert landskap i Skaraborg.

FOTO: RICKARD ERIKSSON

Kinnemilsvandringen är ett återkommande arrangemang tjugo söndagar per år som lockar mellan 100 och 300 personer att vandra fem eller tio kilometer på olika platser runt om i Skaraborg. Svensk Friidrotts gång- och vandringsansvariga Rickard Eriksson hakade på när VK Lundsbrunn arrangerade vandring i skogarna kring Flamslätt.

Det är en krispig men solig söndagsmorgon där termometern står på 3 grader när starten går vid Flämslätts stifts- och kursgård. Parkeringsplatsen är nästan full och VK Lundsbrunns ordförande Håkan Hermansson agerar parkeringsvakt under dagens arrangemang.

Vid starten har arrangören slagit upp ett par bord, tältet lämnades hemma då det inte är risk för något regn under dagen. Bo Hellqvist, arrangemangsansvarig under dagens vandring, berättar att det är fri start mellan 08:30 och 11:00 och strax över hundra vandrare redan hade gett sig iväg. Startavgiften ligger på 25 kronor för medlemmar och 35 kronor för övriga, och då ingår en lott till det prisbord som väntar efter vandringen. Dagens vandring går till största delen på den redan etablerade vandringsleden Flämsjön runt och arrangören tipsar på var de bästa fikaplatserna finns längs slingan.

Under turen berättar några deltagare att de deltar på nästan alla vandringar och att det är så härligt att komma ut på långpromenader varje helg. Vandringen inleder på små, tekniska stigar precis intill Flämsjön, för att sedan vika av in på en grusväg, vidare till ett Arboretum, som är ett ungefär 500 meter långt område med ett stort antal av träd med olika ursprung från runt om i världen. Där finns tavlor vid varje trädsort med mycket information.

Arboretum med informationstavlor intill träden.

 

Vidare går vandringsleden genom en kohage innan det blir fikastopp i solens sken på en kulle med utsikt över sjön Ämten, givetvis på en av de platser som rekommenderades vid starten. Ett par vandrare som är ute tillsammans med sina hundar passerar. De visar sig vara ifrån Brukshundsklubben och tycker att det är jättebra träning för hunden att vara ute och gå med så mycket andra vandrare och nyfikna djur längst leden. Efter fikapausen väntar en skogsstig innan en grusväg leder oss in tillbaka till målet.

Vid målet finns en liten kiosk där korv med bröd verkade vara det mest populära efter avslutad vandring. Bo Hellqvist säger att hela 161 personer gett sig iväg på vandringen denna söndag. Då Lundsbrunn är en liten ort kommer de flesta från angränsande orter som Skara, Lidköping, Götene och Skövde. Bo berättar att det svåraste med arrangemanget är att hitta en tillräckligt stor parkeringsplats, men förutom det så är själva konceptet väldigt enkelt och de flesta föreningar skulle kunna arrangera vandringar. VK Lundsbrunn utser en ansvarig varje vecka som bestämmer var vandringen ska gå och som ser till att banan snitslas.

Bo förklarar att föreningen har omkring 450 medlemmar och har en väldigt fin klubbkänsla. Han avrundar med att glatt säga att ett problem brukar vara att hitta tillräckligt stora lokaler för medlemsmöten då de ofta lockar till sig omkring hundra personer.

Och lotteriet då? Jo, visst blev det vinst för Svensk Friidrotts Rickard Eriksson, ett presentkort på en lokal affär i Lidköping.

 

Rickard Eriksson 2023

Rickard Eriksson

Ansvarig gång och vandring

0705-38 38 07 rickard.eriksson@friidrott.se

Relaterade nyheter

Siv Och Ungdomar 1
Ungdomar tog chansen att testa gång

Sedan april 2023 är gång och vandring en del av Svensk Friidrott. Under Norrlandsmästerskapen 16–17 september gjorde därför Norra Norrland en insats för att distriktets föreningar skulle få bekanta sig med just den nya friidrottsgrenen gång.

LÄS MER