Annons

Annons

Ungdomar tog chansen att testa gång

Siv Och Ungdomar 1

FOTO: FRIDA HOGSTRAND

Sedan april 2023 är gång och vandring en del av Svensk Friidrott. Under Norrlandsmästerskapen 16–17 september gjorde därför Norra Norrland en insats för att distriktets föreningar skulle få bekanta sig med just den nya friidrottsgrenen gång.

Den gemensamma helgen för Regionmästerskapen 16–17 september bjöd på många fina resultat och tävlingar. I 13–14 åringarnas lagtävling i Norrland var det Södra Norrland som tog hem en övertygande totalseger. 

Under helgen i Umeå fanns även möjlighet att skaffa sig mer erfarenhet och kunskap om gång. Under lördagenskvällen arrangerades en informationsträff för deltagare och ledare medan det under hela helgen fanns prova-på tillfälle för deltagarna att testa gång, lett av Siv Karlström.

– Då vi har långa avstånd och det är svårt att samla våra föreningar på ett ställe ville vi välja ett tillfälle där många föreningar redan samlas och valde då Norrlandsmästerskapen. Där kunde vi nå både aktiva och tränarna på ett enkelt och roligt sätt, säger Emma Granlund, föreningsansvarig i Norra Norrland.Under både lördag och söndagen kunde ungdomar få testa på gång. Under söndagens prova-på tävling lockade omkring 20 ungdomar till start där de först instruerades i hur gång utförs och vilka regler som gäller. Detta för att sedan testa att tävla i 500m gång på Campusarena.

– De allra flesta ungdomarna verkade ha otroligt kul när de fick prova på gång. Ungdomarna var också mycket intresserade av att få in tekniken på rätt sätt, säger Siv Karlström.

”Blev en succé”

Lördagens inspirationsföreläsning hade syftet om att ge en första introduktion i de grundläggande tekniska momenten i gång och att både tränare och deltagare sedan skulle få prova grenen själva. Siv Karlström känner sig nöjd med workshopen.

– Deltagarna fick dessutom testa olika typer av teknik- och uppvärmningsövningar för att lättare kunna påbörja en verksamhet i föreningarna på hemmaplan. Samtliga ledare och tränare var väldigt positiva och verkligt intresserade av övningarna i den lilla uppstarten, säger Siv Karlström.

Att ha gång som en prova-på tävling under en pågående tävling tycker tävlingsledare i IFK Umeå, Göran Kero fungerade bra.

– Jag tyckte tävlingarna under helgen gick väldigt bra. Alla fantastiska funktionärer steppar upp och anstränger sig det lilla extra, då blir det jättebra. Gången blev verkligen en succé, många som deltog både i workshopen och prova-på tävlingen. Ett stort tack till Siv som gjorde ett jättejobb och verkligen peppade alla, säger Göran Kero. 

För föreningar som känner sig intresserade av att starta upp gång går det att kontakta Siv Karlström för mer information.

Frida Hogstrand 2023

Frida Hogstrand

Barn- & ungdomsansvarig

076-826 36 38 frida.hogstrand@friidrott.se

Relaterade nyheter

Lundsbrunn1
Söndagsvandringen hos VK Lundsbrunn lockade 161 personer

Kinnemilsvandringen är ett återkommande arrangemang tjugo söndagar per år som lockar mellan 100 och 300 personer att vandra fem eller tio kilometer på olika platser runt om i Skaraborg. Svensk Friidrotts gång- och vandringsansvariga Rickard Eriksson…

LÄS MER