Annons

Annons

Så växte IK Orient under 2020

IK Orient

FOTO: HELÉN ANDREASSON

Uddevallaföreningen IK Orient har under de senaste fem åren arbetat med att bygga en bred bas. Idag satsar föreningen på att erbjuda en aktiv livsstil för hela familjen.

När coronapandemin sedan slog till våren 2020 sattes mycket både på prov och vänt. För IK Orient var det viktigt att prioritera arbetet med att få till träning för alla klubbens åldersgrupper. Linda Drottz, tränare i IK Orient berättar att majoriteten av den ledarledda träningen skett utomhus, sommar som vinter.
   – Vi har hela tiden utgått från de rekommendationer som Riksidrottsförbundet och Svenska Friidrottsförbundet skickat ut och haft ambitionen om att hålla igång träningen. Detta har gjort att hela gruppen fått agera problemlösare och det har svetsat oss samman ännu mer som grupp och klubb, säger hon.

”Ökat med nästan 40%”
Flera idrotter berättar om medlemstapp, IK Orient fick istället bevittna det motsatta. För att minska smittspridningen stängdes både gym och andra träningsanläggningar tillfälligt ner i Uddevalla. Då var det fler som tog sig ner till löpspåret Bjursjön och började snegla mot Rimnersvallen.
   – Många har valt att prova andra sätt att träna och det har inneburit att en del som tränat på gym innan har bytt träningsform och börjat löpträna utomhus, säger Alexander Rahm, ordförande i IK Orient.

Under 2020 ökade föreningen totalt sätt med 50 medlemmar. Medlemsantalet har ökat på alla nivåer även om den största stigningen skett i löpgrupperna.
   – Störst ökning ser vi i våra löpgrupper där ökningen är nästan 40%. Antal personer som slutat att vara medlemmar har varit lågt, vi tror att det beror på engagemanget som alla våra ledare visat ute i träningsgrupperna, säger Alexander Rahm.

Vill skapa en aktiv livsstil för hela familjen
Även om mycket av träningen gjorts utomhus har föreningen testat att anordna träningspass via digitala hjälpmedel. Kravet var att passet skulle gå att genomföra hemifrån med redskap alla har tillgång till.
   – Det gick jättebra. En av tränarna i en av våra grupper var instruktör under passets gång och alla i gruppen kämpade på som bara den! Vi körde ett tabataliknande pass där både aktiva och några föräldrar hakade på, säger Alexander Rahm.

Klubbens ordförande tror att balans mellan styrning och frihet kan ha varit föreningens framgångsnyckel, både detta år och kanske även framöver.
   – Vi har olika inriktningar på träningarna och det ger variation och möjligheter att träna eller träna för att tävla. Vi har också olika nivåer på en och samma träning vilket gör att du kan träna tillsammans men ändå på olika nivåer. Detta koncept gäller generellt för alla grupper vilket medför att vi har väldigt hög tränartäthet.

Hur har ni arbetat med att hålla motivationen uppe hos era aktiva under 2020?

   – Vi har satsat mycket på att skapa teamkänsla inom gruppen. Även när det varit riktigt kallt och svårt att träna utomhus har vi övertygat dem att de blir starkare av detta. Sen har vi haft lite småtävlingar både på träning, hemmatävlingar och utmaningar, säger Alexander Rahm och fortsätter,
   – Detta år har verkligen fått oss att vilja bedriva mer tärning utomhus på friidrottsvallen men även ute i naturen. Vi har förstått att flera av barnen dessutom är sugna på att tävla i hinderbanelopp när tävlingarna drar igång.

IK Orient tipsar – så håller föreningen motivationen uppe bland ledarna:

  • Se till det som fungerar och gör det roligt. Hitta nya möjligheter och var öppna för att deltagarna kan ha de bästa idéerna. Stötta varandra, peppa och coacha då ni alla sitter i samma båt.
  • Ta situationen som en möjlighet att se över verksamheten och hitta nya vägar att göra samma saker eller gör nya saker på nya sätt. Viktigt med nya tankegångar där ni provar, följer upp och eventuellt justerar.
  • Viktigt att alla ledare får chansen att vara med och bestämma och att beslut inte bara tas uppe från styrelsen. Viktigt att ledarna känner stöd från styrelsen och mandat för att hitta nya lösningar.
  • Skapa en ledargrupp på Facebook eller annan plattform för att enklare hålla kontakt med varandra.

Relaterade nyheter