Annons

Annons

Möt IFK Mora – en friidrottsklubb som implementerat gång

Perseus Och Barn Hilma Kabo (Mora) och Hilde Andersson (Leksand) efter sina lopp i Rättvik tillsammans med världsstjärnan Perseus Karlström.

Hos IFK Mora har gång blivit en naturlig del av friidrottsträningen för barn och ungdomar. Bland annat har de arrangerat intropass med gånginstruktör. Alla föreningar kan nu ta del av ett nytt aktivitetsstöd för att utveckla sin gångverksamhet.

I IFK Mora Friidrottsklubb har man tagit fasta på att alla barn och ungdomar ska få testa samtliga friidrottsgrenar. friidrottsgrenar. Under 2022 när diskussionerna om ett samgående med Svenska Gång- och vandrarförbundet intensifierades valde föreningen att bjuda in Siv Karlström för ett instruktionspass i gång. Siv var vid tiden gånginstruktör för Gång- och vandrarförbundet, och efter samgåendet mellan förbunden den 18 mars 2023 fick hon en motsvarande roll inom Friidrottsförbundet.

Deltagarna på IFK Moras träningspass tyckte att det var roligt att lära sig en ny gren och många lärde sig tekniken snabbt. Efter instruktionspasset har gång varit ett återkommande inslag i IFK Moras träningspass.

– När vi arrangerade våra traditionella arenatävlingar Moraspelen körde vi gång 500 meter eller 1000 meter. Här fick vi suverän hjälp med domare av Anders Björkman, IK Jarl. Under våren har sedan Anders hälsat på vid en träning och körde då ett riktigt hårt och kul pass med oss, säger Kalle Björkman, tränings- och tävlingsansvarig i IFK Mora FIK.

Kalle Björkman

Den 17 juni arrangerade IK Jarl Gång-SM i Rättvik och då var en av ungdomarna med och tävlade.

– En utmaning för gången tror jag har varit att det ofta är långa bilresor till separata gångtävlingar, men framöver när gången kan vara en gren bland flera på en vanlig friidrottstävling, så skapar det helt andra möjligheter till ett större deltagande, säger Kalle Björkman.

Kalle berättar också att det finns många ledare inom friidrotten som tränar barn och unga i många olika grenar, men att det är få ledare som kan samtliga grenar bra tekniskt. Han anser att det är viktigt att en kortare introduktion av gångteknik lärs ut på de olika tränarutbildningarna inom Svenska Friidrottsförbundet, men också att det är bra att utbilda de som håller i tränarutbildningarna.

Den 17 juni i år fick IFK Mora FIK mottaga ett värdebevis på 5000 kr från Föreningen Gångsupporters, för sitt engagemang och implementeringen av gångsporten i sin ordinarie verksamhet under de senaste två åren.

Nya möjligheter för föreningar att utveckla gången

IFK Mora FIK har tagit emot gångsporten med öppna armar och nu är möjligheterna för samtliga friidrottsföreningar att göra egna satsningar eller utvecklingsarbeten kopplade till gång eller vandring stora i och med det nylanserade aktivitetsstödet Utveckla gång eller vandring. Föreningen är fri att själv utforma och planera en aktivitet eller ett arbete utifrån de behov som finns inom klubben. Det kan vara alltifrån att starta prova-på grupper till att arrangera en gångtävling eller starta upp en vandringssektion.

På vår aktivitetsstödssida kan ni läsa mer om stödet och instruktioner om hur man ansöker om bidraget.

För att diskutera er förenings utvecklingsarbete är ni välkomna att höra av er till antingen Rickard Eriksson, som är ansvarig för implementeringen av Gång och Vandring i Svenska Friidrottsförbundet, eller Siv Karlström, som arbetar som gånginstruktör och utbildare.

Rickard Eriksson 2023

Rickard Eriksson

Ansvarig gång och vandring

0705-38 38 07 rickard.eriksson@friidrott.se

Relaterade nyheter

Lundsbrunn1
Söndagsvandringen hos VK Lundsbrunn lockade 161 personer

Kinnemilsvandringen är ett återkommande arrangemang tjugo söndagar per år som lockar mellan 100 och 300 personer att vandra fem eller tio kilometer på olika platser runt om i Skaraborg. Svensk Friidrotts gång- och vandringsansvariga Rickard Eriksson…

LÄS MER
Siv Och Ungdomar 1
Ungdomar tog chansen att testa gång

Sedan april 2023 är gång och vandring en del av Svensk Friidrott. Under Norrlandsmästerskapen 16–17 september gjorde därför Norra Norrland en insats för att distriktets föreningar skulle få bekanta sig med just den nya friidrottsgrenen gång.

LÄS MER