Annons

Till alla långloppsarrangörer

För 2022 gäller nya rutiner för rapportering av långloppsresultat utanför arena men det är inga stora förändringar, om än viktiga.

Annons

Sedan Svensk Friidrotts resultat- och statistiksajt friidrottsstatistik.se togs i bruk för 1,5 år sedan så har några mindre förändringar behövts göras beträffande resultatrapportering för långlopp. Dessa gäller fullt ut sedan 1 januari 2022. Detta för att vi ska kunna erbjuda en kontinuerligt uppdaterad och så korrekt statistik som möjligt.

• Födelseår (eller födelsedatum) är sedan 1 januari obligatoriskt i resultatlistor. Det innebär att informationen behöver samlas in vid anmälan.
• Resultatlistan har nu ett standardiserat format (csv-format) vilket alla tidtagningsföretag informerats om. Så stäm av med det tidtagningsföretag din förening använder.
• Resultatlistan ska – precis som för arenatävlingar – mejlas till resultat@friidrott.se.

Enkel hantering via tidtagningsprogram

De flesta långlopp använder tidtagningsprogram och enklaste sättet att generera en korrekt resultatlista är via dem. En textfil i formatet CSV är det vi behöver för att kunna läsa in resultaten i databasen på friidrottsstatistik.se. Viktigt att resultatlistan förutom namn på loppet, sträcka, plats och tävlingsdatum också innehåller förnamn och efternamn på deltagare samt födelseår/födelsedatum och förening/ort. Födelseår är något som finns i de flesta resultatlistor, men inte alla, och det är en väldigt viktig information för att vederbörande ska kunna identifieras.
För mindre lopp som inte använder tidtagningsprogram gäller Excel-mallen.

Alla resultatlistor ska skickas in

Alla långlopp som har central eller lokal sanktion ska skicka in resultatlistan oavsett om det gäller väg, terräng, trail, ultra eller OCR som är de fem kategorierna för långdistanslöpning utanför arena. När det gäller vägdistanserna 5 km, 10 km, halvmaraton, maraton och de standardiserade ultradistanserna så ska också namnet på förbundsbanmätaren framgå och datum när banan mättes.
Arrangören ansvarar för att en korrekt resultatlista upprättas och mejlas till resultat@friidrott.se. På friidrottsstatistik.se publiceras sedan en kopia på resultatlistan som bl a ligger till grund för statistiken.

Det viktigaste att komma ihåg:
• Meddela ditt tidtagningsföretag att ditt lopp är sanktionerat så vet de vad som gäller.
• Födelseår är fr o m 2022 obligatoriskt vid anmälan.
• Resultatlista mejlas till resultat@friidrott.se
 
/Jonas Hedman
Ansvarig friidrottsstatistik.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Genrebild start långlopp
Till alla långloppsarrangörer (1)

I arbetet med att förenkla och effektivisera resultatöverföringen för långloppsarrangörer till friidrottsstatistik.se har en specifikation tagits fram som gäller alla långlopp som använder tidtagningsprogram.

LÄS MER