Annons

Annons

Våga drömma stort – och tävla för Sverige i sommar!

Veteran23

I sommar är det dags för veteran-VM i friidrott som den här gången hålls i Göteborg. Alla svenskar som fyllt 35 år har möjlighet att dra på sig landslagslinnet och tävla för Sverige. Ja, du hörde rätt. Är det nu din tid kommer? 

Inom friidrott räknas den som fyllt 35 år som veteran och i mästerskapet finns inga kvalgränser. Utöver svenskt medborgarskap är enda kravet medlemskap i en friidrottsförening eller i Friskis&Svettis som ju är en del av Svensk friidrott. Friskis och friidrott kan låta som ett otippat par, men likheterna är fler än du anar. 

För det första ser vi båda svensk föreningsidrott som fundamentet när vi pratar folkhälsa. En stabil grund är a och o i vilket bygge som helst. Och vi är så mycket mer än sport - en investering i engagemang och tillit, i demokrati och inflytande. Just de byggstenar som krävs för en hälsa som är hållbar över tid.

I månadsskiftet februari/mars kommer Folkhälsomyndighetens kartläggning av ofrivillig ensamhet i Sverige. Föreningsidrotten bör ha en självklar roll i kommande strategi för att minska den – med den positiva effekt som träning har på både fysiskt och psykiskt välmående. Och dessutom ett socialt sammanhang. 

För det andra jobbar vi hårt för att göra träning möjlig för så många som möjligt så länge som möjligt. Det behövs flera vägar in till både motions- och tävlingsidrott och våra verksamheter kompletterar varandra. Vi drar nytta av varandras expertis.   

Kom ihåg att det aldrig är för sent. Du kan börja träna styrka, kondition och rörlighet när som helst i livet och få väldigt stor effekt. Faktum är att det inte finns någon åldersgrupp som har så god nytta av att styrketräna som gruppen 70 år och äldre.

För det tredje tror både Friskis och Svensk friidrott på kraften i att våga drömma stort. Ni vet, så där stort som vi drömde som barn. Det får oss att våga både tänka och testa nytt. Att få representera Sverige i ett sportsammanhang låter lätt som en dröm i det större formatet. Men nu finns chansen att göra just det. 

Veteran-VM i friidrott har inga kvalgränser. Så vårt råd är att inte hålla tillbaka. Dröm stort och skaka liv i den roligaste friidrottsgrenen från skolidrotten. Känn stoltheten i att du vågar testa och dra på dig landslagslinnet som en vinnare. 

/Peter Lilja
Ordförande Friskis&Svettis

Johan Storåkers
Ordförande för Svenska Friidrottsförbundet

Relaterade nyheter

Webbinarium Veteran
Är du nyfiken på Veteranfriidrott?

Veteranfriidrott är hetare än någonsin och många undrar hur och var man börjar. Häng med på ett webbinarium där vi berättar lite mer om Veteranfriidrott och Veteran-VM som arrangeras i Göteborg i sommar där alla, som fyllt 35 år, kan vara med.

LÄS MER