Annons

Annons

CERTIFIERAD COACH 2024–2025

Utbildningen är en kunskapsfördjupning efter utbildningen ”Friidrott i utvecklingsstadiet 14–17 år”. Kunskaper som bör ha praktiserats minst 2 år innan du går utbildningen certifierad coach.

Målgrupp och syfte
Du som sökande är tränare verksam för friidrottare från 17 år och uppåt. Du vill hjälpa dina aktiva att utvecklas så optimalt som möjligt, bland annat genom att minimera risk för skador och överbelastningar och ge dem så bra förutsättningar som möjligt för att nå så långt som möjligt utifrån sina helt unika individuella förutsättningar samt att såväl du själv som dina aktiva mår bra och har kul ”på resan”, oavsett om de redan befinner sig på elitnivå eller har en strävan mot att nå dit.

Behörighetskrav
Du har:

 • varit tränare i minst 4 år, varav minst 1 år för åldersgruppen 17–22 år eller äldre.
 • genomfört och blivit godkänd på 14–17 års utbildningen eller motsvarande utbildning och uppfylla alla krav som ställs på underliggande nivåer. Har du motsvarande utbildning så behöver du komplettera med att göra de kompletterande uppgifter samt uppge referenser som kan intyga din kompetens och erfarenhet i förening och/eller distriktsförbund som du är eller har varit aktiv i, innan anmälningstiden gått ut.
 • genomfört RF-SISU:s utbildning "Grundutbildning för tränare". Utbildningen är obligatorisk att alla deltagare ska ha genomgått och går att komplettera för de som ännu ej har genomfört utbildningen.

Kost,logi och resa
Helpension ingår. Resor (2:a klasstågbiljett) ingår för tillresande från regioner utanför den där de fysiska träffarna äger rum.

Innehåll
Utbildningen omfattar fem helgträffar med ett antal uppgifter som ska lösas mellan träffarna med utbildningsmål inom följande områden:

 • Träningslära
 • Träningsplanering och periodisering
 • Grenteori och praktik
 • Fysiologi
 • Biomekanik
 • Idrottsmedicin
 • Ledarskap
 • Idrottsnutrition och återhämtning

Kurstillfällen
Träff 1: 15–17 mars 2024
Träff 2: 12–14 april 2024
Träff 3: 4–6 oktober 2024
Träff 4: 15–17 november 2024
Träff 5: planeras någon gång mellan januari och mars 2025.

Vid samtliga träffar är det som utgångspunkt att vi startar klockan 16.00 på fredagen och avslutning klockan 16.00 på söndagen. De fysiska träffarna hålls på orter där vi har våra olika prestationscenter.

Utöver de fem träffarna innehåller utbildningen kursuppgifter, som ska lösas mellan träffarna. Totalt beräknat till 60 lektionstimmar. Observera att kursen planeras att genomföras som en hybrid med ett fåtal tillfällen digitala. Vilka dessa blir meddelas efter anmälningstidens utgång.

Avgift
Kursavgiften 35 000 kr inkluderar

 • resa (2:a klasstågbiljett)
 • boende i dubbelrum ingår (singelrum mot tillägg)
 • måltider
 • litteratur

Fakturering på hela beloppet görs i samband med kursstart. Efter godkänd utbildning, närvaro vid samtliga kurstillfällen, betalas 15 000 kr tillbaka till din förening genom Projektstöd IF.

Avbokningsregler
Vid återbud senare än 30 dagar innan kursstart debiteras 10 procent av hela avgiften. Vid eventuellt avhopp under året debiteras hela avgiften.

Anmälan
Du väljer grengrupp i din anmälan. Ansvarig för innehållet i respektive grengrupp är de ansvariga på respektive prestationscentrum. Antalet kursdeltagare kan komma att begränsas. Urval sker då i grengrupper med flest anmälda och i samverkan med våra prestationscentrum.

Välkommen med din anmälan senast söndagen 10 december 2023!

Länk till anmälan

Torbjörn Eriksson, PC Sprint/Häck
Ulf Friberg & Johan Wettergren, PC Medel/Lång
Anders Möller, PC Hopp
Anders Axlid, PC Kast
Eelco Sintnicolaas & Sofia Jäger Stenberg, PC Mångkamp
Magnus Olsson, PC Para

Utvecklingsteam för Certifierad Coach
Janne Wanhainen, 072-454 59 69
Sofia Kuylser, 076-698 47 46
Marie Hedlund, 070-264 21 56

Vid frågor kontakta Marie Hedlund, marie.hedlund@friidrott.se