Annons

Run all around – konceptet som bygger gemenskap och boostar kreativiteten

Rar

Sedan hösten 2020 har ett tiotal föreningar provat på Run all around med goda resultat. Ljungby FIK har varit med från start och har under pandemin haft stor nytta av konceptet som möjliggör träning över åldersgränser och nya kreativa träningspass.

Annons

Svensk Friidrott tar tempen på Ljungby FIK under ett Run all around-pass på Sunnerbovallen i Ljungby. Tränaren Peter Jansson möter oss och berättar om anläggningen och den härliga miljön som finns runtomkring.

Sunnerbovallen ligger i ett lugnt område tillsammans med ishallar, padelbanor, öppna gräsfält, gångbanor och närliggande skog. Helt enkelt en perfekt miljö för att kunna genomföra ett kreativt pass där man använder sig av de naturliga hinder som kan hittas i närområdet.

En kvart innan träningen ska starta börjar aktiva dyka upp tillsammans med sina föräldrar, alla ombytta och redo för ett träningspass.

En mamma till en av de aktiva förklarar:

- Det är så kul med de här träningspassen, där vi som föräldrar kan vara med och träna med våra barn. Det är så kul att kunna få den gemenskapen med sina barn!

Annons

Nyttig och rolig variation

Träningspasset som genomförs kombinerar löpning med styrkeövningar och underlaget varierar mellan bana, gräs, asfalt och obanad terräng i skogen – en variation som både är bra och rolig för deltagarna.

Huvudpasset består av löpningar på rundbanorna, där deltagarna springer 200 meter, stannar och gör en styrkeövning för att sedan fortsätta på detta sätt under 20 minuter. I styrkeövningarna används redskap som tjockmattor, kula, häckar och räcket runt arenan.

Upplägget bidrar till gemenskap, där deltagarna peppar varandra under hela träningspasset. Passet avslutas med lite påfyllning av energi innan de flesta hoppar på cyklarna och vänder hem efter ett glädjefyllt och härligt träningspass.

Ljungby FIK och deltagarna är positiva till projektet, som bryter av den lite mer traditionella träningen man annars gör. Det färdiga materialet, som består av träningspass, filmer och bilder till sociala medier, har gjort rekryteringen och spridningen enklare. Och mycket riktigt har fler sökt sig till föreningen tack vare Run all around.

Annons

Ljungby vill skicka med följande budskap till andra föreningar som vill komma igång eller utveckla sin verksamhet:

- Testa konceptet. Lämna det ensidiga springandet vilket gör att fler olika löp-profiler kan ta till sig löpningen på ett enkelt sätt. Även den otränade kan delta tillsammans med den vana löparen, säger Maria Jansson, Ljungby FIK.

Växjö OCR stod för uppvärmningen

Innan besöket i Ljungby gästade Svensk Friidrott även Växjö OCR som också är en förening som kör konceptet Run all around. Vi mötte upp Daniel Evaldsson, ordförande och tränare i Växjö OCR, strax söder om Växjö för att prova på deras hinderbana. Banan ligger en bit ut i skogen intill en närliggande motocrossbana vilket gör att miljön är perfekt för ett utmanande träningspass.

Träningspasset genomfördes tillsammans med Växjö Löparklubb och gav föreningarna ett ypperligt tillfälle att lära av varandra och få lite variation i sin ordinarie träning.

Annons

Passet började med en utmanande uppvärmning på motocrossbanan, där däck skulle släpas, styrkeövningar skulle göras och 30 sekunders intervaller skulle springas med däck.

Utmanande hinderbana

Efter uppvärmningen gav vi oss ut på den 1,5 kilometer långa hinderbanan som utmanade oss och deltagarna ordentligt. Hindren bestod av rep som vi skulle klättra i, däck som skulle vältas eller puttas, tunnor som skulle hoppas över, nät som skulle krypas under och mycket annat. Banan utmanade hela kroppen, både styrkan och uthålligheten, men även koordinationen sattes på prov.

Att kunna bryta av sin ordinarie träning med till exempel hinderbanelöpning kan vara nyttigt ur flera aspekter; dels får en utmana sin styrka och koordination, dels kan det verka som motivationshöjare. Variation i träningen, oavsett om du är elit eller motionär, gör träningen roligare och utmanar ens sinnen.

Växjö OCR, som är en relativt liten och nystartad klubb, har under 2021 haft cirka 500 personer som har besökt den 1,5 kilometer långa hinderbanan och föreningen tror att intresset kommer att öka. Förhoppningen är att bland annat Run all around-konceptet ska skapa ett växande intresse så att fler kommer och vågar prova på. Och kanske kommer någon av deltagarna från Växjö Löparklubb med Anders Petersson i spetsen att besöka hinderbanan fler gånger.

Annons

Mer information och intresseanmälan

Läs mer om Run all around HÄR och se även vilka föreningar som har fått medel.

Är din förening intresserad av att ta del av konceptet? Kontakta jenny.sundqvist@friidrott.se

/Daniel Cortobius och Jenny Sundqvist

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Start
Sex nya förbundsbanmätare

Efter att ha genomgått Svensk Friidrotts banmätarutbildning – kurs plus hemarbetsuppgifter – har kadern av förbundsbanmätare nu lagom till löpningssommaren 2024 fått sex nya medlemmar.

LÄS MER
Sofie Bertilsson Liggande
Månadens ledare mars

Mars månads ledare är Sofie Bertilsson från Hässleholms AIS. Hon började sitt engagemang som ledare redan som fjortonåring och har nu hunnit med ett flertal olika roller inom sin förening.

LÄS MER