Hem / Vår friidrott / Parafriidrott

Parafriidrott

Välkommen till friidrotten - din idrott för livet!

Hos oss ska alla vara välkomna och här har vi sammanfattat olika stöd som kan behövas när det kommer till friidrott och personer med funktionsnedsättningar. Här kommer du kunna hitta information om vilka förningar som har verksamhet för personer med funktionsnedsättningar, tävlingar, vad som gäller kring licenser och klassificering, kontaktpersoner och mycket mer.

Parafriidrotten flyttar in!

Svensk Friidrott befinner sig idag inne i en inkluderingsprocess, där parafriidrotten övergår från Parasport Sverige till Svensk Friidrott. Denna inkluderingsresa är startskottet för att göra friidrotten tillgänglig för fler. Svensk Friidrotts ambition är att väcka intresset hos föreningar och distrikt för att inkludera fler som vill testa på idrotten friidrott.

Välkommen till våra föreningar

Idag finns det ca 50 föreningar i Sverige som bedriver verksamhet för personer med funktionsnedsättningar och fler är på gång. Föreningarna är spridda i större delar av landet och verksamheten riktar sig mot olika målgrupper. Med begreppet parafriidrott inkluderas personer med funktionsnedsättning (rörelse-, syn- eller intellektuell funktionsnedsättning) som bedriver friidrott som motions-, tränings- eller tävlingsform. Självklart är personer med andra funktionsnedsättningar välkomna att prova på, träna och tävla i friidrott, men omfattas inte idag av begreppet parafriidrott.

Arbetet pågår

Ambition är att inkluderingsprocessen ska vara klar till den första januari 2022 och då kommer parafriidrotten ha sitt hem i Svensk Friidrott. Under 2021 kommer hemsidan att utvecklas och fyllas på med innehåll som är relevant för nybörjare, elit och föreningar som har eller vill starta upp verksamhet för personer med funktionsnedsättningar.

Lär känna friidrotten

Titta gärna på den här filmen från Parasport Sverige där friidrotten presenteras.