Annons

Annons

Lyckad inspirationsträff gav höga betyg - arrangerades för och av ungdomar

Image 6483441 (1)

FOTO: FRIDA HAFSTRÖM

Fem av nio från Svensk Friidrotts distrikt har under 2022-2023 startat upp ungdomsråd. Ett av dessa är Gotland-Stockholm som under den gånga helgen arrangerat inspirationsträff för distriktets 13-14 åringar. "Enligt responsen vi fick från både ungdomarna och föräldrarna var helgen mycket uppskattad", säger Frida Hafström, ordförande i Gotland-Stockholms ungdomskommitté.

Under 2022–2023 har Svensk Friidrotts centrala Ungdomskommittén haft som prioriterat område att stötta våra distrikt i att starta upp ungdomsråd på distriktsnivå. Inför sommaren finns ungdomskommittéer i fem av nio distrikt, alla uppstartade under 2022 eller 2023.

”Verka för samhörighet och gemenskap”

Gotland-Stockholm är ett sådant distrikt som startat upp ett ungdomsråd/kommitté under året. Hittills har ungdomsrådet bland annat hunnit medverka på Svenska Friidrottsförbundets förbundsårsmöte, starta upp ett Instagramkonto för ungdomsrådet och anordnat nätverksträff för ungdomar i distriktet.

- Vi var en handfull engagerade ungdomar med uppdrag på olika håll som fick förfrågan om att tillsammans starta upp en kommitté i Gotland-Stockholm. Kort därefter satt vi förväntansfulla och motiverade bakom varsin skärm i ett teamsmöte och diskuterade vad vi vill bidra med och hur vi bäst stöttar distriktets barn och ungdomar, säger Frida Hafström, ordförande i Gotland-Stockholms ungdomskommitté.

Ett gemensamt mål som sattes var att Ungdomskommitténs främsta uppgifter ska vara att verka för samhörighet och gemenskap bland de yngre aktiva, och skapa tillfällen för möten såväl på och utanför friidrottsbanan som inom och över föreningsgränserna. 

Inspirationshelg för 13–14 åringar

Som ett led i arbetet för detta bestämde ungdomskommittén att arrangera en inspirations- och gemenskapshelg för distriktets 13- och 14-åringar. Träffen ägde rum i samband med SAYO i början av juni. Totalt kom ett femtiotal barn från ett tiotal föreningar i distriktet.  Efter lördagens tävlingar bjöds det på grillning, bad och flaggmålning följt av gemensam övernattning.

- Ungdomarna visade aldrig en sur min och enligt responsen vi fick från både ungdomarna och föräldrarna var helgen mycket uppskattad, säger Frida Hafström och fortsätter.

- Vi i Ungdomskommittén är både glada och stolta över att vi lyckades arrangera helgen på egen hand. Vi har visat att vi ungdomar kan om vi bara får chansen. Vi är en kraft att räkna med.

/Frida Hogstrand & Frida Hafström

Relaterade nyheter

Unga Ledare 2022 1928
Nominera till Årets unga ledare

Årets Unga Ledare är en utmärkelse som har delats ut sedan 2020. Med utmärkelsen vill Svensk Friidrott lyfta fram unga förebilder och deras engagemang inom friidrotten. Nu är det dags att nominera till Årets unga ledare 2023.

LÄS MER