Annons

Annons

Stor idrottsglädje när IF UDD arrangerade friidrottsdag

Klasskampen På Vägga idrottsplats deltog skolelever från Thoren Framtid i Klasskampen.

Med få idrottslektioner där skoleleverna får testa friidrott och ännu färre friidrottsdagar bestämde sig IF UDD för att arrangera Klasskampen – en satsning för ökad rörelse och en chans att få in nya medlemmar i klubben.

Klasskampen är ett koncept för skoltävlingar i friidrott. Syftet med tävlingen är att få skolungdomar att testa på friidrott under roliga förhållanden. Här samlar elever från mellanstadiet och/eller högstadiet poäng till klassen och det är klassens sammanlagda resultat som räknas, inte den enskilda elevens prestation. Elever som inte kan delta i de fysiska tävlingarna kan tävla om titeln som Bästa supporter.

IF UDD är en förening som börjat arbeta mot skolan och idén om ett samarbete drog igång redan innan pandemin. Karlshamnsklubben hade då fått en förfrågan från en högstadieskola att hålla i en prova-på-dag för eleverna i årskurs 7. Friidrottsdagen blev en succé och nu under 2022 har man därför tillsammans idrottslärare i skolan Thoren Framtid utökad samarbete till att IF UDD håller i friidrottslektioner för årskurs 7–9 samt en anordnar Klasskampen som en avslutning på terminen för årskurs 7.
– Målsättningen med projektet är dels att öka elever och idrottslärares intresse för friidrott generellt, dels är det ett viktigt och lärorikt led i våra unga ledares utbildning och erfarenhet, säger Ingela Bergdén, IF UDD och fortsätter,
– Under pandemiåren tappade vi större delen av våra ungdomar födda 04 och tidigare. Projektet syftar även till att förhoppningsvis få in fler ungdomar i föreningen.

”Testa på – utan kostnader eller krav”
Den 3 juni arrangerades Klasskampen för sjuttiotal barn på Vägga idrottsplats i Karlshamn. Linda Nilsson, idrottslärare vid Thoren Framtid sammanfattar dagen med:
– Det har varit mycket glädje i luften men även pirrigt och nervöst inför de olika grenarna.

Linda Nilsson tror att ett samarbete med de lokala idrottsklubbarna kan ha stor positiv påverkan på skoleleverna.
– Det betyder otroligt mycket att ungdomar får testa friidrott utan kostnader eller krav. Jag tror att det är väldigt viktigt att skolan hjälper till att arrangera detta, även om föreningar arrangerar olika prova-på dagar. Här har ju skolan ett ansvar att se till så att barn får testa så mycket olika idrotter som möjligt under skoltid så de kanske hittar sin nisch, säger Linda Nilsson.

”Jättekul att få visa vår idrott”
Anna Bergdén är både aktiv själv och ungdomsledare i klubben. I våras höll 16-åringen en utbildning för Thoren Framtids idrottslärare i hur friidrottens grenar går till. Tillsammans med idrottslärarna har hon nu hållit i friidrottslektioner för elever i årskurs 7-9 under sex veckors tid. Att få runda av skolterminen med en friidrottsdag blev därför en bra avslutning.
- Projektet vi gjort mot skolan är superviktig, dels för att få in nya personer i klubben, dels för att uppmärksamma att friidrotten som idrott faktiskt finns. Skolan har tappat jättemycket på friidrottsfonten, både med friidrottslektioner och friidrottsdagar. Så vi tycker att det är jättekul att få hit skolorna och visa vår idrott, säger Anna Bergdén.

– Målet med detta projekt är att öka rörelsesatsning i skolan med friidrott och marknadsföra vår förening, avslutar Ingela Bergdén.

Är din förening också intresserad av Klasskampen?
Om Klasskampen används som en rekryteringsaktivitet går det att söka projektstöd från Projektstöd IF för att genomföra Klasskampen. Mer information här.

Relaterade nyheter

Unga Ledare 2022 1928
Nominera till Årets unga ledare

Årets Unga Ledare är en utmärkelse som har delats ut sedan 2020. Med utmärkelsen vill Svensk Friidrott lyfta fram unga förebilder och deras engagemang inom friidrotten. Nu är det dags att nominera till Årets unga ledare 2023.

LÄS MER