Annons

Annons

Veterankommittén

 

Bemanning 2024/2025

Ordförande

 
Karin Schön
Ordförande, internationellt
Göteborg
E-post
Karin Schön
Ledamöter  
Roger Karlsson
Regler, internationellt
Tumba
E-post
Anna Ek
Utbildning & hälsa
Jönköping
E-post
Anders Logg
Stafetter & uttagningar
Smögen
E-post
Mikael Magnusson
Statistik
Rönninge
E-post
Mikael Magnusson
Anders Svanholm
SFIF, styrelserepresentant
E-post
Anders

Jenny Sundqvist
(kansliet, adjungerad)
E-post

 

Uppdragsbeskrivning för Veterankommittén

Uppdaterad 28 april 2025

Bakgrund och syfte

Veteranfriidrotten är en viktig del av svensk friidrott och erbjuder möjligheter till ett aktivt och hälsosamt liv genom hela livet. Deltagande i veteranfriidrott främjar gemenskap, rörelseglädje och hälsa, oavsett ambitionsnivå. Veterankommitténs uppdrag är att skapa förutsättningar för ett livslångt friidrottande. Genom att utveckla tävlingsmöjligheter, utbildningar och sociala sammanhang bidrar kommittén till att fler äldre fortsätter vara aktiva inom friidrotten – som aktiva, ledare eller funktionärer.

Målet är att fler ska känna sig välkomna att prova på, återvända till eller fortsätta med friidrott långt upp i åren, på sina egna villkor. Detta sammanfattas i devisen: Friidrott för alla – hela livet.

Svenska och internationella arenamästerskap

Svenska veteranmästerskap arrangeras varje år både inomhus och utomhus. Förutom arenamästerskapen avgörs mångkamp, kastfemkamp, 10km, halvmarathon, marathon i löpning samt 10km och 20km gång.

Internationellt avgörs VVM arena inomhus vartannat år och utomhus vartannat år. VEM arena går då inne respektive ute på motsatta år. Marathon har VVM respektive VEM vartannat år, off road och non-stadia har VEM varje år. Nordiska mästerskapen arrangeras av det värdland som innehar ordförandeskapet vartannat år inne och vartannat ute.

Uppdrag och beslutsmandat

Veterankommittén ska:

  • Utveckla veteranfriidrotten i linje med svensk friidrotts strategi.
  • Besluta om verksamheten under året som tex möten, konferens, utbildning och träningsläger eller träningsträffar.
  • Besluta om vilka som ska vara lagledare vid internationella mästerskap.
  • Besluta om vilka som deltager i internationella möten, som General assembly och Nordiska kommittén. I den sistnämnda är kommittén sammankallande vart fjärde år.
  • I samarbete med TAK, utse arrangör för de olika VSM som genomförs varje år.
  • Vara SFIF:s experter på veteranfrågor, dvs skall lämna synpunkter på motioner och andra frågor gällande veteranfriidrott.
  • I veteranfrågor som behandlas inom förbundsstyrelsen skall kommittén ges möjlighet att lämna synpunkter och inspel.
  • Ta fram utbildningsbehov för veteranverksamheten.
  • Genomföra 8-10 protokollförda möten per år.
  • Bestå av ledamöter med olika kompetenser inom veteranfriidrott.
  • Upprätthålla kontakt med distriktens veteranombud/kommittéer.

Kansliets uppgifter i samarbete med Veterankommittén

Kansliet ska:

  • Delta som adjungerad på veterankommitténs möten och där lämna rapport om det löpande arbetet.
  • Utföra det operativa arbetet som beslutas på mötena. Det kan innebära att iordningsställa och skicka ut inbjudan samt hantera bokningar av logi, mat och föreläsare för läger/konferenser. Hantera logistiken kring Finnkampsstafetterna. Ordna med tält och informationsmaterial till VSM och IVSM. Med mera löpande arbete.
  • Uppdatera hemsidan så att den innehåller aktuell information.
  • Hantera mail och övriga frågor. Vid större frågor/oklarheter kontaktas i första hand kommitténs ordförande.

Organisation

I alla Sveriges nio friidrottsdistrikt bör det finnas ett veteranombud eller en veterankommitté, utsedd av respektive distriktsstyrelse. Dessa ombud är viktiga kontaktpersoner mellan den nationella Veterankommittén och de lokala aktiva, ledarna och tävlingsarrangörerna.

Veteranombudets uppgifter inkluderar:

  • Fungera som informationskanal mellan Veterankommittén och distriktets aktiva och ledare.
  • Bidra till att veterantävlingar i distriktet genomförs med god kvalitet och synliggörs i tävlingskalendern.
  • Verka för att veteranfrågor finns som en stående punkt på distriktsstyrelsens agenda, för att säkerställa att veteranfriidrotten har en tydlig plats i distriktets verksamhet.

Internationellt är veteranfriidrotten organiserad i ett Världsförbund WMA (World Masters Athletics) och i ett Europaförbund EMA (European Masters Athletics). I WMA finns det 151 medlemsländer och i EMA 52 medlemsländer.

Mötesfrekvens

Veterankommittén skall varje år ha 8-10 protokollförda styrelsemöten med alla ledamöter samlade på en plats eller via länk (Teams). Varje år har Veterankommittén även representation i samband med VSM och IVSM, vid Veteranombudskonferensen i oktober/november och vid SFIF:s Höstmöte i november.

Internationellt representerar Veterankommittén 1–2 gånger per år vid Nordiska Veterankommitténs möten, vartannat år vid EMA:s Generalförsamling i samband med VEM utomhus och vartannat år i samband med WMA:s Generalförsamling vid VVM utomhus.