UNGDOMSKOMMITTÉN
Annons
Annons
Bemanning 2025/2026
Amanda Bladh, Ordförande
Linnea Agefjäll
Sandra Alvero
Alessia Balla
Olof Qvant
Wilma Rosenqvist
Teodor Sobczyk
Alva Thunberg
Uppdragsbeskrivning
Uppdaterad 9 maj 2025
Bakgrund och syfte
Vid förbundsårsmötet 2004 beslutades att ett Ungdomsråd skulle startas i Svenska Friidrottsförbundet. Första rådet tillsattes 2005.
Vid styrelsemöte i mars 2022 beslutades att Ungdomsrådet skall bli en kommitté som underställs styrelsen. I samband med det byter Ungdomsrådet namn till Ungdomskommitté. Namnbytet sker i samförstånd med ledamöterna.
Ungdomskommitténs syfte är att stärka ungdomars och unga ledares roll i Svensk Friidrott, detta genom att inspirera och skapa möjligheter till fler ledaruppdrag för unga. Ungdomskommittén ska även verka för att fler unga får möjlighet att påverka i friidrottens styrande rum på förenings-, distrikts- och nationell nivå.
Uppdrag
Ungdomskommittén har i uppdrag att:
-
inspirera och skapa möjligheter till fler ledaruppdrag för unga.
-
föra ungdomars talan där beslut fattas genom representation i olika organ i Svenska Friidrottsförbundet, exempelvis i förbundsstyrelsen och i vissa kommittéer, råd och arbetsgrupper.
-
stödja ungdomsråd/kommittéer eller motsvarande organ på distrikts- och föreningsnivå.
-
ha en rådgivande roll gentemot förbundsstyrelsen och förbundskansliet i frågor som berör ungdomar och ledarskap
-
årligen dela ut utmärkelsen “Årets unga ledare” tillsammans med utmärkelsekommittén.
Ungdomskommittén ska under 2022 särskilt arbeta med följande projekt:
- Youth Athletics Leader Academy (YALA)
Ungdomskommittén har under de senaste åren tagit fram, utvecklat och genomfört en utbildning för unga som är eller vill ta steget till att bli organisationsledare inom friidrotten. Sedan starten 2018 har utbildningen genomförts två gånger. Från och med 2022 har förbundskansliet tagit över ansvaret för det operativa genomförandet av utbildningen. Ungdomskommittén kommer fortsättningsvis vara en del av en särskild styrgrupp för YALA-utbildningen och kommer även att vara delaktiga i planeringen och genomförandet av utbildningens fysiska träffar.
Ungdomsrepresentation i distrikten
Ungdomskommittén har tillsammans med representanter från förbundsstyrelsen och förbundskansliet sett över hur fler ungdomar ska komma in i organisationen med särskilt fokus på de nya distrikten. Arbetet har mynnat ut i att ungdomskommittén har fått i uppdrag att verka för och stötta distrikten i att starta upp och utveckla ungdomsråd/kommittér på distriktsnivå. Detta arbete kommer att prioriteras under 2022.
Beslutsmandat
Ungdomskommittén fattar beslut om de egna uppdragen utifrån tilldelat mandat från förbundsstyrelsen.
I sitt arbete ska rådet ha löpande kontakt med utsedda kontaktpersoner från förbundskansliet. Ungdomskommittén finns med som en stående punkt på dagordningen vid förbundsstyrelsens möten för att kommittén ska ha möjlighet att fortlöpande rapportera om sitt arbete.
Organisation
Ungdomskommittén består av en ordförande och sju övriga ledamöter som vid inval är mellan 18-25 år. Kommitténs ordförande och ledamöter utses av förbundsstyrelsen efter förslag från en rekryteringsgrupp. Kommittén ska inom sig utse en vice ordförande. Mandatperioden är två år och en ledamot kan sitta maximalt två mandatperioder. Till kommittén adjungeras även två kontaktpersoner från förbundskansliet. Kommittén har en adjungerad plats i förbundsstyrelsen.
Mötesfrekvens
Ungdomskommittén har fem fysiska träffar per år samt löpande avstämning vid digitala möten mellan de fysiska träffarna. Kontaktpersonerna på förbundskansliet har rätt att delta på mötena. Ungdomskommittén är med på styrelsemöten och andra möten kopplade till kommitténs uppdrag.