Så jobbar olika arrangörer med riktlinjerna för kost
21 NOVEMBER 2025 | 09:15
På vårens förbundsårsmöte fattades beslut om nya riktlinjer för livsmedel och mat. När vi nu strax ska summera 2025 har vi frågat ett antal arrangörer av olika typer av träffar och evenemang hur de har förhållit sig till beslutet och varför. "Kanske har vi inte tillräckligt tydligt kommunicerat ut vad som gäller, men vi ser samtidigt att många försöker följa beslutet och glädjande nog att samtliga tillfrågade jobbar målmedvetet med hållbarhet", säger David Fridell, Svenska Friidrottsförbundets generalsekreterare.
Efter ett 2024 med en tydlig inriktning mot vegetarisk kost på Svensk Friidrotts arrangemang fattades ett nytt beslut på vårens förbundsårsmöte i Karlstad. Då bifölls Mittsvenska Friidrottsförbundets motion med följande att-satser:
- att all mat som serveras där svensk friidrott är arrangör eller bjuder på mat ska bestå av näringsriktiga livsmedel med svenskt ursprung. Gärna lokalproducerade eller ekologiska. Beträffande animaliska livsmedel såsom kött, mejeriprodukter, fläsk, fågel, fisk och vilt, ska det alltid vara svenskt ursprung. Beträffande vegetabiliska livsmedel ska dessa i största möjliga mån vara svenskproducerade, då vårt klimat inte alltid möjliggör svensk produktion.
- att samtliga verksamheter i svensk friidrott skall uppmanas följa dessa riktlinjer.
Vi har pratat med ett antal arrangörer av större och mindre sammankomster för att få en liten känsla för hur efterlevnaden ser ut.
På Finnkampen, det största arrangemanget som Svenska Friidrottsförbundet står bakom, var projektledarna väl medvetna om riktlinjerna och ansträngde sig för att verka i beslutad riktning.
I de matlådor som serverades till funktionärer och personal, samt i maten som erbjöds på VIP-området, användes i största möjliga mån grönsaker och råvaror som var i säsong.
Finnkampen hållbarhetscertifierad
För tredje gången blev Finnkampen ett hållbart evenemang och hållbarhetscertifierad av Greentime. För att bli ett hållbart evenemang måste vissa kriterier uppfyllas inom flertalet områden varav ett är mat och dryck.
Vi har även varit i kontakt med två av sommarens Folksam Grand Prix-arrangörer. Den ena svarar att man har haft kännedom om det nya beslutet gällande kost och måltider, men inte detaljkoll, samt att man är lite osäker på huruvida de nya riktlinjerna även omfattar Folksam Grand Prix-tävlingarna. Arrangören säger vidare att man har ett hållbarhetstänk i allt som görs.
Den andra FGP-arrangören uppger att man inte har haft kännedom om de beslutade riktlinjerna. Arrangören betonar dock att frågan om kost och livsmedel vid arrangemang alltid är högt prioriterad. Huvudsakligen har det erbjudits vegetarisk kost på den aktuella arenan, men arrangören uttrycker sitt gillande angående innehållet i Mittsvenskas motion och säger sig gärna vara med i utvecklingen framåt.
Vill verka i enlighet med beslutet
Slutligen har vi även ställt frågor till några arrangörer av olika typer av träffar i Svenska Friidrottsförbundets regi. De har varit väl bekanta med de nya riktlinjerna och även försökt att följa dem, men det framgår att man upplevt vissa utmaningar.
När det handlar om vissa utbildningsträffar så framhålls att de ofta arrangeras vid friidrottsanläggningar och att man är beroende av utbudet hos de anläggningarna och hotell som finns i närheten. Långt ifrån alltid är svenskproducerat kött standarden, och om man ändå skulle säkerställa det skulle prisbilden bli en annan med höjda kostnader för mötesdeltagarna, resonerar en person. Men ambitionen och viljan är tydligt att man vill verka i enlighet med beslutet.
En annan person som anordnar många interna möten med personal och/eller närliggande roller uppger att det framför allt har varit väldigt svårt att säkra att all mat har svenskt ursprung. "Många rätter och livsmedel är komplexa och det är inte alltid vi kan styra på den detaljnivån från de restauranger, cateringtjänster eller butiker som finns att tillgå och som möter en rimlig budget", säger arrangören, och fortsätter: "Vårt mål har varit att följa intentionen i riktlinjerna, eftersom det inte har gått att följa alla punkter."
Sammantaget ger denna lilla undersökning för handen att beslutet verkar vara känt för många men inte alla, att det finns en viss osäkerhet kring vilka som omfattas samt att en del personer upplever att det är utmanande att följa riktlinjerna till punkt och pricka av praktiska och/eller ekonomiska skäl.
"Riktlinjerna vägledande"
Svenska Friidrottsförbundets generalsekreterare David Fridell:
- Det står i beslutet från förbundsårsmötet att samtliga verksamheter inom svensk friidrott ska uppmanas följa de nya riktlinjerna. Om vi inte tidigare uppmanat tillräckligt tydligt från centralt håll så gör jag det nu. Enligt riktlinjerna som vi gemensamt röstade igenom är det alltså 1) näringsriktiga livsmedel med svenskt ursprung som gäller för animaliska produkter och 2) i möjligaste mån svenskproducerat när det kommer till vegetabiliska livsmedel.
- Samtidigt vill jag säga att jag förstår att det kan finnas utmaningar rent praktiskt samt även betona att det här alltså handlar om just riktlinjer. Det är inte detsamma som bindande, obligatoriska regler. Riktlinjerna är till sin natur vägledande och ger vanligen utrymme för individuell variation och flexibilitet. Men med det sagt är det viktigt att alla inom svensk friidrott jobbar utifrån de gemensamt beslutade riktlinjerna.
Relaterade nyheter
Under 2025 har över tusen resultatlistor lästs in i databasen på friidrottsstatistik.se. Är det någon som din förening inte skickat in?
LÄS MER
Den 3 december anordnas årets sista webbinarium i serien Friidrottsfokus. Medverkar gör vår nye generalsekreterare David Fridell som tillträdde i somras. Varmt välkommen, och skicka gärna dina frågor till David redan nu!
LÄS MER