Annons

Annons

400 miljoner extra till idrotten – ”Viktigt med långsiktigt fokus”

Idrottsrörelsen ges 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022. ”Ett mycket välkommet stöd”, säger Johan Storåkers, ordförande i Svensk Friidrott, och pekar samtidigt på vikten av ett långsiktigt fokus.

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind höll under tisdagsmorgonen en digital pressträff där nästa års budget för kultur- och idrottslivet presenterades.

Gällande extrastödet till idrotten sade Lind:

- Regeringen föreslår i budgeten 400 miljoner kronor till svensk idrott nästa år för att underlätta uppstart efter pandemin och öka deltagande i idrotten för barn, för unga och för personer med funktionsnedsättning.

Aktuella siffror visar att aktivitetsnivån för barn och unga inom idrotten generellt har minskat med omkring 20 procent under pandemin. För personer med funktionsnedsättning är motsvarande siffra cirka 50 procent.

- Inom friidrotten har vi haft betydande ekonomiska utmaningar under pandemin, bland annat med anledning av inställda arrangemang, och därför är detta extra stöd till Sveriges största folkrörelse mycket välkommet, säger Johan Storåkers, ordförande i Svensk Friidrott. 

Långsiktighet viktigt

Riksidrottsförbundet, som för perioden 2022–2024 har äskat 900 miljoner kronor i återstartsstöd, trycker på vikten av att politiken ger oss förutsättningar att arbeta långsiktigt, både för att behålla, locka tillbaka och även nå dem vi inte tidigare har nått.

Och just långsiktighet är ett nyckelord även för Svensk Friidrott.

- Friidrottsrörelsen och dess medlemmar har utsatts för stora påfrestningar under pandemin och detta har bland annat påverkat motivationen hos aktiva, tränare, ledare och övriga engagerade. Nu är det viktigt att vi genomför en återstart av vår verksamhet som även är inriktad på ett långsiktigt fokus in i framtiden. Vi inom friidrotten kan genom vår mycket samhällsnyttiga verksamhet bidra positivt till vårt lands återstart ur ett bredare perspektiv, till exempel till gagn för fysisk och psykisk hälsa, kommenterar Johan Storåkers. 

Mer information finns på rf.se - klicka HÄR och på regeringen.se – klicka HÄR.

/Mathias Karlsson

Relaterade nyheter

Edvin Wide
De får ta emot Edvin Wide-stipendiet och Ungdomsfonden

Varje år delas Friidrottens Ungdomsfond ut som även innefattar Edvin Wide-stipendiet. Mottagare av årets Edvin Wide-stipendium är Karl Ottfalk, IFK Lidingö, och Elsa Sundqvist, Upsala IF. Dessutom blir fyra medaljörer från sommarens U20-EM tilldelade…

LÄS MER