Annons

Annons

Ansök om att arrangera JSM eller USM sommaren 2024

Noa Steinner22 Noa Steiner, Upsala IF, tar hem guldet på 800 m för P15 på hemmaplan 2022.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Ta chansen att arrangera ett svenskt mästerskap för ungdomar eller juniorer under 2024. Och vi kan även presentera en nyhet – en separat SM-tävling för 15-åringar.

Under de senaste åren har JSM och USM genomförts i flera olika format och med flera olika kombinationer av grenar och åldersklasser (mestadels påverkat av pandemin, men även av det internationella mästerskapsprogrammet för ungdomar och juniorer). När vi nu utlyser möjligheten att arrangera JSM och USM 2024 finns det tre tävlingar att ansöka om:

  1. JSM (klasserna M/K 22 och P/F 19) den 2–4 augusti: Ett renodlat juniormästerskap som ligger helt rätt i tiden som en sista observationstävling inför JVM som går i slutet av augusti.
  2. USM (klasserna P/F 17 och P/F 16) den 9–11 augusti: En sammanhållen SM-tävling för de ungdomsklasser som kan delta i Ungdoms-EM i mitten av juli och Ungdomsfinnkampen första helgen i september.
  3. USM (klasserna P/F 15) den 15–16 juni: Ett nytt tävlingsformat som borde kunna bli en riktig friidrottsfest för de yngsta SM-deltagarna.

Den stora nyheten är alltså att vi planerar för en separat SM-tävling för 15-åringarna. Förlagan för ett sådant mästerskap finns söder om Östersjön, och så här säger sportchef Dejan Mirkovic:

– I Tyskland genomförs ett separat mästerskap för 15-åringar som har utvecklats till en folkfest för de 15-åringar som tävlar, men också för deras syskon, föräldrar, far- och morföräldrar och tränare. I anslutning till de tyska mästerskapen för 15-åringar sker en hel del fortbildning för tränare utöver själva tävlingen, och ansvariga för ungdomslandslag och elitutveckling finns på plats för att presentera vägen från talangfull ungdom till elitfriidrottare för 15-åringarnas tränare. Det här är ett koncept som vi kommer att titta mer på och inspireras av inför sommaren 2024.

Även ungdomskommittén ser positivt på det faktum att vi nu utlyser tre JSM- och USM-tävlingar nästa sommar:

– Från ungdomskommitténs sida ser vi positivt på TAK:s initiativ att utlysa tre olika JSM- och USM-tävlingar sommaren 2024. Inte minst 15-årstävlingen. Om vi lyckas erbjuda våra 15-åringar ett liknande upplägg som finns i Tyskland tror vi verkligen det kan ge friidrottens ungdomar mycket roliga minnen och erfarenheter och skapa möjlighet till att utveckla friidrotten framåt! säger kommittéordförande Freja Andersdotter.

Någon kanske reagerar på datumet i juni. Tävlingsansvarig Daniel Bergin förklarar:

– Det finns flera skäl att placera 15-åringarnas egen SM-tävling tidigt under säsongen. För det första är det så att 15-åringarna fortfarande går i grundskolan och i högre grad än äldre ungdomar och juniorer styrs av sina familjers semesterplaner. Jag tror därför att det går att få ihop större startfält i mitten av juni än i början/mitten av augusti, där USM ofta brukar hamna. För det andra har vi under flera år haft en tävlingskalender där 15-åringarnas tävlingssäsong har blivit extremt ”baktung”. Det har hänt att de fem statustävlingarna USM, Lag-USM, USM i stafett, USM i mångkamp och Kraftmätningen har genomförts under en period på bara sex veckor. Med flytten av USM från augusti till juni får vi en säsong där höjdpunkterna sprids ut på ett bättre sätt över sommaren.

Sista ansökningsdag för de föreningar som är intresserade av att arrangera JSM eller USM 2024 är onsdagen den 21 juni. Klicka på länken för att ansöka.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

Unga Ledare 2022 1928
Nominera till Årets unga ledare

Årets Unga Ledare är en utmärkelse som har delats ut sedan 2020. Med utmärkelsen vill Svensk Friidrott lyfta fram unga förebilder och deras engagemang inom friidrotten. Nu är det dags att nominera till Årets unga ledare 2023.

LÄS MER