Annons

Annons

Certifierad friidrottsarena hyllades i vårsolen

Österåkers Åkerberga Ny Arena Marie Johansson, ordförande i Åkersberga SK och det inramade diplom som förkunnar att Österåkers friidrottsarena tilldelats Svenskt certifikat.

Torsdagen den 15 april genomfördes en enklare ceremoni på Österåkers friidrottsarena i Åkersberga.

Byggentreprenören var på plats, liksom den lokala föreningen Åkersberga SK, kommunalrådet och ordförande i kommunens kultur- och fritidsnämnd när det var dags att fira att tävlingsytorna lever upp till de krav som numera ställs på en arena där Friidrotts-SM kan genomföras.

Arenan är därmed i gott sällskap av bland annat Stockholms stadion, Ullevi och våra tre senaste internationella mästerskapsarenor Ekängen i Eskilstuna, Gunder Hägg-stadion i Gävle och Ryavallen i Borås.

– Jag hoppas att många andra kommuner följer i Österåkers fotspår och väljer att investera i en certifiering av sin friidrottsanläggning framöver, sade Daniel Bergin från Svensk Friidrotts anläggningskommitté vid torsdagens ceremoni.

Vad är då en certifiering?

  1. Certifieringsmätningar enligt uppmätningsformulär - ett konsultuppdrag som bland annat går ut på att kontrollera om underlaget (både beläggning och nedslagsytor för kastgrenar) är tillräckligt plant, om beläggningen har rätt tjocklek, om löparbanornas kurvor är symmetriska och om alla linjer är målade på rätt ställe. Kostnaden för certifieringsmätningarna ligger på i storleksordningen 60 000:- plus moms
  2. De anläggningar som har regelrätta arenor kan – efter certifieringsmätning genomförts – ansöka om certifikat, som finns på tre olika nivåer: World Athletics Class 1 (krävs för arenor där VM och OS ska genomföras), World Athletics Class 2 (krävs för arenor där tävlingar med internationell sanktion ska genomföras) och Svensk certifikat (krävs sedan 2020 för arenor där svenska mästerskap för seniorer ska genomföras). Svenskt certifikat gäller till dess att renoveringsåtgärder utförs på anläggningen, eller som längst i sju år. Kostnaden utfärdande av certifikat är 10 000 USD för Class 1, 2000 USD för Class 2 och 10 000:- för Svenskt certifikat.

Läs mer om certifiering och certifierade arenor i Sverige 

Relaterade nyheter