Annons

Annons

EA:s ordförande Dobromir Karamarinov: ”Mondo den största av de alla”

Johan Dobromir23 I samband med Friidrottsgalan träffade Dobromir Karamarinov (t.h) ordförande för SFIF, Johan Storåkers (t.v).

FOTO: DECA TEXT&BILD

Under sitt besök i Stockholm hann European Athletics ordförande Dobromir Karamarinov ha möten med Svenska Friidrottsförbundet samt gå på Atea Friidrottsgalan. Vi pratade en stund med honom om framtida mästerskap i Sverige och om vem som är störst i friidrotten just nu.

Sverige har just haft besök av Dobromir Karamarinov, ordförande för European Athletics, det europeiska friidrottsförbundet. Han gästade Stockholm för att dels få möjlighet att träffa representanter för det svenska friidrottsförbundet, dels kunna gå på Atea Friidrottsgalan. 

– Vi har haft många och intressanta diskussioner om europeisk friidrott i allmänhet och svensk friidrott i synnerhet. Dobromir var mycket intresserad att lyssna in hur vi jobbar. Fick uppfattningen att han uppskattar vår verksamhet och var både nöjd och glad över visiten, säger Stefan Olsson, generalsekreterare för svenska friidrottsförbundet.

Dobromir Karamarinov var glad att vara tillbaka i Sverige, ett land han besökt flera gånger tidigare.

– Första gången jag var här var i samband med friidrotts-VM i Göteborg 1995, året efter det var det inomhus-EM här i Stockholm och sedan kom jag även tillbaka till Göteborg för friidrotts-EM 2006. Sedan dess har jag också kommit tillbaka till Sverige ett par gånger till för att se tävlingar. Jag tycker att det är dags för Sverige att åter ta sig an ett stort mästerskap, säger Dobromir Karamarinov när vi träffar honom i samband med Friidrottsgalan på Cirkus i Stockholm.

"Stjärnorna motiverar de unga friidrottarna"

En av höjdpunkterna under galan var när Armand Duplantis, föga förvånande, fick ta emot priset för Årets friidrottare för 2022. Han blev också utsedd till Årets friidrottare i världen 2022 och Dobromir Karamarinov ser verkligen betydelsen av att ha superstjärnor som Mondo i sporten.

– Det betyder mycket. Efter tiden med Usain Bolt väntade alla på nästkommande stjärnor och nu är de här och Duplantis är den största av de alla. Vi är så stolta över att han är från Europa, från Sverige. Men vi har fler, som Warholm och Ingebrigtsen, vi har många som är helt otroliga. De här atleterna motiverar de unga friidrottarna och de är utmärkta förebilder för dem, säger han.

Nu ser han fram emot att få åka till Istanbul på inomhus-EM och sedan väntar en sommar med bland annat ett VM som även det går i Europa.

– Vi har ju VM i Budapest i år, och det känns fantastiskt! Och lag-EM i Silesia Polen i juni kommer att innebära den största samlingen av friidrottare, med mer än 2500 aktiva. Det ser jag mycket fram emot.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

Edvin Wide
De får ta emot Edvin Wide-stipendiet och Ungdomsfonden

Varje år delas Friidrottens Ungdomsfond ut som även innefattar Edvin Wide-stipendiet. Mottagare av årets Edvin Wide-stipendium är Karl Ottfalk, IFK Lidingö, och Elsa Sundqvist, Upsala IF. Dessutom blir fyra medaljörer från sommarens U20-EM tilldelade…

LÄS MER