Annons

Annons

Fem nya internationella banmätare inom svensk friidrott

Banmatare Precision i alla moment. Här är det kalibreringssträckan som mäts in.

FOTO: PER MÅNSSON

Nu har Svensk Friidrott inte bara en internationellt certifierad banmätare, utan banmätarpatrullen har under vintern utökats till inte mindre än sex stycken.

Sedan 1 januari 2023 kräver World Athletics ett internationellt banmätningscertifikat för att resultat på standardsträckor på väg (5km, 10km, halvmaraton och maraton) ska vara giltiga för internationell statistik, världsranking och kval till internationella mästerskap.

Fram till nu har vi bara haft en person, Mikael Hill, som har haft rätten att skicka in sina mätrapporter för certifiering, men sedan förra veckan har ytterligare fem av våra förbundsbanmätare blivit uppgraderade till internationella banmätare på B-nivå: Birger Fält, Per Lindh, Per Månsson, Per Måwe och Bertil Sundin. Processen började med en fördjupningskurs i Linköping i december under ledning av den danska banmätaren Peer Jensen.

Under vintern/våren har sedan Hugh Jones (en av två ansvariga för certifiering av kontrollmätta vägbanor i Europa och Afrika) granskat ett antal inskickade mätrapporter och konstaterat att Birger, Bertil och 3xPer har de kunskaper och färdigheter som behövs för att göra internationella mätningar.

Läs mer om banmätning och vilka förbundsbanmätare som är aktiva här.

 

Relaterade nyheter

Edvin Wide
De får ta emot Edvin Wide-stipendiet och Ungdomsfonden

Varje år delas Friidrottens Ungdomsfond ut som även innefattar Edvin Wide-stipendiet. Mottagare av årets Edvin Wide-stipendium är Karl Ottfalk, IFK Lidingö, och Elsa Sundqvist, Upsala IF. Dessutom blir fyra medaljörer från sommarens U20-EM tilldelade…

LÄS MER