Annons

Annons

Finnkampsveckan når ut till skolelever – stort intresse bland skolor

Finnkampsveckan Mälarhöjdens IK är en av föreningarna som erbjuder prova-på tillfälle för skolklasser i augusti.

För att öka intresse och kännedom av både friidrott och Finnkampen arrangeras prova-på dagar i friidrott under Finnkampsveckan. Dagarna riktar sig skolelever i årskurs 5 inom Stockholms stad.

Finnkampen är ett återkommande evenemang inom Svensk Friidrott som involverar stora delar av Friidrottssverige. Tillsammans med Stockholms stad erbjöds redan under år 2021 friidrottsaktiviteter för elever i årskurs 5 under veckan inför Finnkampen. Syftet var att erbjuda skolelever möjligheten att få testa på friidrott i närheten av sin skola.

Initiativet blev väldigt uppskattat och vi fortsätter därför med detta engagemang under år 2023. Nytt för i år är att vi tillsammans med Stockholms stad även erbjuder denna aktivitet för anpassad skola. Aktiviteterna sker under ledning av en lokal friidrottsförening i tre stadsdelar på sex av stadens skolor. Dagarna kommer nå drygt 200 barn.

– Vårt samarbete med Svensk Friidrott är viktigt och i Stockholm finns flera starka föreningar, utövare och friidrottsintresserade. När skolan och idrotten samverkar med föreningslivet når vi på bästa sätt den gemensamma ambitionen att få fler i rörelse som förhoppningsvis inspirerar till fortsatt utövande, säger Marina Högland, idrottsdirektör i Stockholms stad.

”Skapa intresse för friidrotten”
Med i satsningen för i år är Stockholmsföreningarna Hässelby SK, Mälarhöjdens IK och Spårvägens SK.
– Vi i Hässelby ser detta som ett tillfälle att visa upp och skapa intresse för friidrotten bland barn och ungdomar. De som får mersmak hoppas vi ska ta chansen att fortsätta friidrotta med oss, säger Bengt Jansson, Hässelby SK.

Intresset för att vara med på dessa dagar har från Stockholms stads skolor varit otroligt högt.
– Mälarhöjden Friidrott vill gärna ge barn och ungdomar i närområdet möjligheten att prova på friidrott och få en inblick i friidrottens bredd och möjligheter. Vi anser att friidrottsträning passar nästan alla då man tränar allsidigt och med stor variation, säger Fredrik Wikfeldt, ordförande i Mälarhöjdens IK och fortsätter.
– Tyvärr är friidrott ingen stor sport i vårt närområde sett i antal aktiva. Den här typen av gratis -prova-på dag för skolungdomar är därför ett jättebra sätt för oss i Mälarhöjdens IK att träffa nya barn och ungdomar i närområdet och ge dem chansen att prova på friidrott i en avspänd miljö.  

Relaterade nyheter

Edvin Wide
De får ta emot Edvin Wide-stipendiet och Ungdomsfonden

Varje år delas Friidrottens Ungdomsfond ut som även innefattar Edvin Wide-stipendiet. Mottagare av årets Edvin Wide-stipendium är Karl Ottfalk, IFK Lidingö, och Elsa Sundqvist, Upsala IF. Dessutom blir fyra medaljörer från sommarens U20-EM tilldelade…

LÄS MER